Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

18 Δεκεμβρίου: Ποιος γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μεταναστών;

 
 
Άλλη μία «διεθνής ημέρα», η Διεθνής Ημέρα των Μεταναστών. Μία ημέρα το χρόνο για κάθε τι προκειμένου να «ξεπλένουμε» τα κρίματα των υπολοίπων 364 ημερών. Αλλά πια είναι η αιτιολογία της σημερινής ημέρας; Ποια είναι η αιτία της μετανάστευσης; Διαβάζουμε: «Σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία, η μετανάστευση ήταν μια θαρραλέα έκφραση της θέλησης του ατόμου να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και να ζήσει μια καλύτερη ζωή. Σήμερα, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, η παγκοσμιοποίηση, μαζί με την πρόοδο στις επικοινωνίες και τις μεταφορές, έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν την επιθυμία και την ικανότητα να μετακινηθούν σε άλλα μέρη.» Έτσι απλά μέχρι κυνισμού. Ούτε πόλεμοι ούτε πείνα. Ούτε Συρία ούτε Υεμένη ούτε τετράχρονα που δουλεύουν στα ορυχεία κολτανίου στην Αφρική ούτε σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη μήτε φονικές ανισότητες. Απλώς «αντίξοες συνθήκες»! Οι άνθρωποι σκυλοπνίγονται στη Μεσόγειο για να ξεφύγουν από τις… αντίξοες συνθήκες! Για μια… «επιθυμία» ή μήπως βίτσιο! Τι υποκρισία!
Κι ακόμα «…η νέα εποχή δημιούργησε προκλήσεις και ευκαιρίες για τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Έχει επίσης χρησιμεύσει για να καταγραφεί η σαφής σύνδεση της μετανάστευσης με την ανάπτυξη, και να εντοπιστούν οι ευκαιρίες που παρέχει για τη συν-ανάπτυξη, δηλαδή τη συντονισμένη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών τόσο στη χώρα προέλευσης όσο και στη χώρα προορισμού.» Τι ευφημισμοί! Τι ηλίθιες τεχνοκρατικές περικοκλάδες για να ωραιοποιήσουν την τραγωδία! Αλλά τι δεν καταλαβαίνεις; Οι άνθρωποι ξεσπιτώνονται, ξεριζώνονται για τη «συν-ανάπτυξη»! Η μετανάστευση είναι… «ευκαιρία»!
«Το δέλεαρ μιας καλοπληρωμένης δουλειάς σε μια πλούσια χώρα είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τη μετανάστευση», επιμένει ο ΟΗΕ. Και θα μπορούσε κανείς ευλόγως και δικαίως να αναφωνήσει «άι σιχτίρ ΟΗΕ»! Αλλά όχι. Ο Οργανισμός μας σκάει το παραμύθι και όποιος κατάλαβε κατάλαβε: «Πολλές προηγμένες και δυναμικές οικονομίες χρειάζονται την εργασία των μεταναστών -λέει ο ΟΗΕ- για να καλύψουν θέσεις εργασίας που δεν αναλαμβάνουν οι ντόπιοι εργαζόμενοι. Η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί μία ακόμη αιτία αυτής της αυξανόμενης ζήτησης, ενώ καθώς οι νεότερες γενιές μορφώνονται καλύτερα, λιγότερα άτομα στις τάξεις τους είναι ικανοποιημένα με χαμηλόμισθες και σωματικά απαιτητικές θέσεις εργασίας.» Αυτό είναι λοιπόν! Φθηνά, εξευτελιστικά φθηνά μεροκάματα. Γι’ αυτό είναι η μετανάστευση. Γι’ αυτό είναι ο φασισμός και οι Ορμπάν…
 
* Στη φωτογραφία: Ο Σύρος καλλιτέχνης Νιζάρ Αλί Μπαντέρ αφηγείται το δράμα της προσφυγιάς και την τραγωδία του πολέμου. Τα έργα είναι φτιαγμένα από βότσαλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου