Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Η εγκληματική βία, η ηθική αυτουργία και οι βολικές απλουστεύσεις

του Γιάννη Τριάντη
 
Στις 17/11/2018Τα περί ηθικής αυτουργίας είναι επίφοβα, εξόχως λαϊκίστικα και νηπιακής αντιλήψεως για το πώς –και με τι-τροφοδοτεί την υπόστασή της η τρομοκρατία

Καύσιμο της τρομοκρατικής μηχανής και λογικής είναι η γελοία ψευδαίσθηση ότι μέσω της εγκληματικής βίας θα αλλάξει ο κόσμος ή ότι θα επέλθουν δραστικές ανατροπές στον κρατούν σύστημα.
Πρόκειται για μυωπική λογική που δεν χρειάζεται ηθικούς αυτουργούς . Διότι αν ίσχυαν τα περί ηθικής αυτουργίας, τότε θα ήμασταν αντιμέτωποι με ένα τρομακτικό φαινόμενο: θα μπορούσαν να θεωρούνται  ηθικοί αυτουργοί στυγερών εγκλημάτων κάποια πολιτικά κόμματα που βάλλουν εναντίον του κεφαλαίου, των τραπεζών, του ΣΕΒ, της ΕΕ!
Με δυο λόγια, δεν υπάρχει σύστημα ιδεών-προοδευτικό ή συντηρητικό- που να μην εγκαλεί και στοχοποιεί τους «άλλους». Οι μεν τους «πυλώνες του καπιταλιστικού συστήματος», τα ΜΜΕ, τα «τσιράκια της εξουσίας», του εθνικιστές  κλπ, οι δε τους συνδικαλιστές , τους Αγανακτισμένους, τους καταληψίες κ.α.
Αν ενστερνιστούμε τα περί ηθικής αυτουργίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ίδιο συμβαίνει και με τα θρησκευτικά δόγματα. Ανεξάρτητα από το ύφος και την ποιότητα του λόγου τους, κατ΄ουσίαν επιζητούν και ξορκίζουν αντιπάλους. Τους θεωρούν εχθρούς. Και τους στοχοποιούν καλλιεργώντας την ιδέα της φθοροποιού διαφοράς και της θανάσιμης απειλής για το δικό τους δόγμα.
Επομένως, τα περί ηθικής αυτουργίας είναι επίφοβα, εξόχως λαϊκίστικα και νηπιακής αντιλήψεως για το πώς –και με τι-τροφοδοτεί την υπόστασή της η τρομοκρατία.
Οι εγκληματίες του είδους αυτού δεν νοιάζονται για το ποιος ωφελείται ή βλάπτεται από τις πράξεις τους. Ούτε ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις στη χώρα μας.
Διότι η λογική τους  λειτουργεί αυτόνομα, πιστή στην δική τους ανάγνωση του κόσμου: ο  ιδεοληπτικός ναρκισσισμός διαμορφώνει στους τρομοκράτες τον ψυχισμό του πρωτοπόρου ανατροπέα που λειτουργεί για λογαριασμό της κοινωνίας.
Όμως ακριβώς αυτή η ιδέα που έχουν για τον εαυτό τους αποκαλύπτει πλήρη περιφρόνηση προς την κοινωνία, τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις της. Σα να λένε : « Ο κόσμος χασμάται και υποτάσσεται. Εμείς είμαστε οι προβολείς που φωταγωγούν τον δρόμο της ανατροπής».
Ανοησίες . Διότι , η ιστορία  των κοινωνικών αλλαγών και των επαναστάσεων  άλλα φθέγγεται. Η ιστορία μιλάει υμνητικά για τον πάνδημον λαϊκών αγώνων και εξεγέρσεων κι όχι για τα δήθεν λυτρωτικά κουμπούρια ιδεοληπτικών και αφιονισμένων.
Καταληκτικώς, με αφορμή την εγκληματική ενέργεια εναντίον του Σκάι:
1.Υπήρξαν περίοδοι κατά τις οποίες σημειώθηκαν  τρομοκρατικές ενέργειες, ειδεχθείς και ανθρωποκτόνες, χωρίς να υπάρχει πολιτική πόλωση.
2.Η τρομοκρατία στην Ευρώπη δεν έχει καμία σχέση με τα κρούσματα τρομοκρατίας στη χώρα μας. Εκεί, πρωταγωνιστούν οι τζιχαντιστές. Εδώ, τα ποικιλώνυμα μορφώματα της ευήθους και αιματηρής «επαναστατικής βίας».
3.Ανεξάρτητα από την αποτρόπαιη ενέργεια του Σκάι, καιρός είναι αρθούν τα εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ εναντίον του Σκάι και της ΕΡΤ αντιστοίχως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου