Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Ο μεταμνημονιακός προϋπολογισμός και οι πολιτικές χάντρες

 
Σταύρος ΛυγερόςΑπό Σταύρος Λυγερός

Σε πολλές περιπτώσεις και κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου ελήφθησαν αποφάσεις για την Ελλάδα, χωρίς καν τη συμμετοχή της. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε φθάσει στο σημείο να δηλώσει ότι «τα μέτρα τα οποία μας επιβάλλονται θυμίζουν κατοχή» (29-10-2012). Η κυβέρνηση Μέρκελ φρόντιζε στοιχειωδώς να τηρεί τα προσχήματα, αλλά άλλοι Γερμανοί παράγοντες δεν είχαν μασήσει τα λόγια τους. Δήλωναν ευθέως ότι το Μνημόνιο περιόριζε δραστικά και την εθνική κυριαρχία και τη δημοκρατία στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος των Γερμανών εξαγωγέων Άντον Μπέρνερ, αναφερόμενος στην Ελλάδα, είχε δηλώσει ότι ευτυχώς έχει περιορισθεί η εθνική της κυριαρχία και έχουν αναλάβει οι βόρειοι! Είχε, μάλιστα, προσθέσει με σημασία ότι οι Γερμανοί θα ασκούσαν τρομακτικές πιέσεις στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες με σκοπό να τις ελέγξουν με επιτρόπους, οι οποίοι θα τους υπαγορεύουν τι θα κάνουν. Όταν του είχε επισημανθεί ότι μιλάει ωμά, είχε απαντήσει: «Εγώ είμαι επιχειρηματίας και μπορώ να μιλάω ελεύθερα. Η κ. Μέρκελ δεν μπορεί» (Realnews 2-12-2012).

Οι εγχώριες άρχουσες ελίτ
Θα αναρωτηθείτε γιατί θυμάμαι τις παλιές αυτές ιστορίες, τώρα που έχουμε αφήσει πίσω την εποχή των Μνημονίων. Η απάντηση είναι απλή: Μπορεί τα Μνημόνια ως μηχανισμός επιβολής να ανήκει στο παρελθόν, αλλά το πλαίσιο που διαμόρφωσαν σε όλα σχεδόν τα επίπεδα είναι παρόν και δεσμεύει τις ελληνικές κυβερνήσεις –όπως προανέφερα– για πολλές δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική οικονομία, μετά από την πρωτόγνωρη ύφεση που υπέστη την τελευταία δεκαετία, αδυνατεί να εισέλθει σε τροχιά δυναμικής μεγέθυνσης. Στην πραγματικότητα μπουσουλάει, γεγονός, βεβαίως, που ορίζει και την καθήλωση του βιοτικού επιπέδου της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων στα μνημονιακά επίπεδα.
Διαποτισμένες από το σύνδρομο εξάρτησης, οι παραδοσιακές εγχώριες άρχουσες ελίτ είχαν από την αρχή της μνημονιακής περιόδου υιοθετήσει την πολιτική που ερχόταν ντελίβερι από το ευρωιερατείο. Αυτό που είχε καθορίσει τη στάση τους ήταν η προσδοκία ότι με την υπακοή τους θα διέσωζαν τα προνόμιά τους κι όχι το γεγονός ότι αυτή η πολιτική έβλαπτε και στην κοινωνία και την οικονομία. Συχνά, μάλιστα, γίνονταν βασιλικότερες του βασιλέως και αναμασούσαν μέσα από τα κατεστημένα ΜΜΕ την εκπορευόμενη από το ευρωιερατείο προπαγάνδα ψυχολογικής εξουθένωσης των πληττόμενων πολιτών.
Είναι αξιομνημόνευτη η προθυμία των εγχώριων αρχουσών ελίτ όχι μόνο να προσαρμοσθούν, αλλά και σχεδόν να αλλάξουν αφεντικό, διευκολύνοντας πολύ την προσπάθεια του Βερολίνου όχι μόνο να διεισδύσει οικονομικά, αλλά και να υφάνει ένα δίκτυο επιρροής και εξαρτήσεων στο εσωτερικό της Ελλάδας. Όποιος έχει την ευκαιρία να συζητήσει κατ’ ιδίαν με στελέχη του ευρωιερατείου διαπιστώνει την περιφρόνησή τους για τις ελληνικές άρχουσες ελίτ. Τις περιφρονούν για τον κλεπτοκρατικό χαρακτήρα τους, για τη δουλοπρέπειά τους και για την απουσία εθνικής ευθύνης και στοιχειώδους πατριωτισμού.
Η περιφρόνησή τους αυτή, βεβαίως, δεν εμποδίζει τους Γερμανούς και κοινοτικούς αξιωματούχους να χτυπάνε δημοσίως την πλάτη των διαδοχικών υπάκουων κυβερνήσεων και να τις στηρίζουν με ανέξοδες δηλώσεις. Δηλώσεις που οι κατά καιρούς κυβερνώντες μετέτρεπαν και μετατρέπουν σε περιφανείς επιτυχίες για να παραμυθιάσουν όσους ακόμα Έλληνες είναι διατεθειμένοι να παραμυθιασθούν. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν αποτελεί εξαίρεση. Μπορεί να μην μιμήθηκε στο ρητορικό επίπεδο τους προκατόχους της, αλλά κατά τα άλλα αποδείχθηκε στην πράξη ο ποιο πειθήνιος και καλός μαθητής των Μνημονίων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου