Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

«Η Ευρώπη καταρρέει μπροστά στα μάτια μας», λένε κορυφαίοι διανοούμενοι

     
Μετάφραση-επιμέλεια: Τάσος Τσακίρογλου
 
Τη «φιλελεύθερη Ευρώπη» που χάνεται από τον κίνδυνο του ανερχόμενου λαϊκισμού μοιάζουν να αποχαιρετούν συγγραφείς, ιστορικοί και φιλόσοφοι που προέρχονται από 21 χώρες, σε μανιφέστο τους με τίτλο «Πολεμήστε για την Ευρώπη, διαφορετικά οι καταστροφείς θα τη διαλύσουν».
Οι διανοούμενοι, κάποιοι από τους οποίους προέρχονται από χώρες του πρώην ανατολικού συνασπισμού ή χώρες με πολιτική καταπίεση, απευθύνουν στους «πατριώτες» κάλεσμα «να αντισταθούν στην επίθεση του εθνικισμού».
Επισημαίνουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση που δεν έχει ξανασυναντήσει από τη δεκαετία του 1930, καθώς η Βρετανία οδεύει προς το Brexit και οι εθνικιστικές δυνάμεις αποκομίζουν πολιτικά κέρδη ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών του Μαΐου.
Οι τριάντα συγγραφείς, ιστορικοί και φιλόσοφοι, ορισμένοι εξ αυτών βραβευμένοι με Νόμπελ, τονίζουν ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. «Πρέπει να ξαναβρούμε την πολιτική βούληση ή αλλιώς να αποδεχτούμε ότι η οπισθοδρόμηση, το μίσος και η δική τους πομπή των θλιβερών παθών θα μας κυκλώσει και θα μας βουλιάξει», αναφέρουν.
Εκφράζουν την απογοήτευσή τους επειδή η Ευρώπη «έχει εγκαταλειφθεί στη Μάγχη», μια έμμεση αναφορά στη διαδικασία του Brexit, η οποία έχει αναμφίβολα φέρει τις αγγλο-ευρωπαϊκές σχέσεις στο χαμηλότερο σημείο τους από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και τονίζουν πως εάν δεν καταπολεμήσουμε το ανερχόμενο κύμα του λαϊκισμού, οι ευρωεκλογές θα είναι «οι πιο καταστροφικές που έχουμε δει: νίκη για όσους θέλουν την κατεδάφιση [της Ευρώπης], ατίμωση για όσους πιστεύουν ακόμα στην κληρονομιά του Έρασμου, του Δάντη, του Γκαίτε και του Κομένιους, περιφρόνηση για την ευφυΐα και τον πολιτισμό, έκρηξη της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού».
«Εγκαταλελειμμένη και από τις δύο πλευρές της Μάγχης, αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από τους δύο μεγάλους συμμάχους, οι οποίοι τον προηγούμενο αιώνα την έσωσαν από την αυτοκτονία, ευάλωτη στη φανερή χειραγώγηση από τα αφεντικά του Κρεμλίνου, η Ευρώπη σαν ιδέα, σαν βούληση και σαν αντιπροσώπευση καταρρέει μπροστά στα μάτια μας», προσθέτουν οι διανοούμενοι.
Το μανιφέστο των 800 λέξεων συντάχθηκε από τον αμφιλεγόμενο Γάλλο φιλόσοφο Μπερνάρ Ανρί Λεβί και στις υπογραφές περιλαμβάνονται τα ονόματα των συγγραφέων Μίλαν Κούντερα, Ίαν Μακ Γιούαν, Βασίλη Αλεξάκη, Άγκνες Χέλερ, Φερνάντο Σαβατέρ, Μάριο Βάργκας Λιόσα και Σαλμάν Ρουσντί, των ιστορικών Ντέιβιντ Γκρόσμαν και Σάιμον Σάμα και των κατόχων Νόμπελ Σβετλάνας Αλεξέγεβιτς, Χέρτα Μίλερ, Ορχάν Παμούκ και Ελφρίντε Γέλινεκ.
Δημοσιεύθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και στον βρετανικό «Guardian».
Ο Μακ Γιούαν δήλωσε στην εφημερίδα πως υπέγραψε το μανιφέστο επειδή είναι πολύ απαισιόδοξος για την τρέχουσα συγκυρία, «αλλά και με την ελπίδα ότι το πνεύμα των καιρών θα αλλάξει».
Ο Παμούκ από την πλευρά του τόνισε ότι η ιδέα της Ευρώπης είναι σημαντική και για τις μη δυτικές χώρες. «Χωρίς την ιδέα της Ευρώπης, είναι δύσκολο να υπερασπιστείς την ελευθερία, τα δικαιώματα των γυναικών, τη δημοκρατία και την ισονομία στο δικό μου μέρος του κόσμου», υπογράμμισε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου