Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Εκάς οι βέβηλοι!

Εκάς οι βέβηλοι!

του Γιάννη Τριάντη

Αυτή η ναζιστικών απηχήσεων συμπεριφορά, προϊόν βολικών μύθων και κατασκευασμένων αφηγημάτων σχετικά με τους Εβραίους, δεν συνιστά αμιγώς ελληνικό φαινόμενο.
Οι μύστες στα Ελευσίνια Μυστήρια εμπόδιζαν τους μιαρούς παρείσακτους να εισέλθουν στο ναό για την τελετή μύησης, κραυγάζοντας «Εκάς οι βέβηλοι» (Μακριά οι βέβηλοι).
Τέτοια στεντόρεια κραυγή αρμόζει να ακουστεί εναντίον των ασεβών και μιαρών που κάθε τόσο ασχημονούν και βεβηλώνουν τόπους προσκυνήματος (Εκκλησίες, Συναγωγές, Τεμένη), νεκροταφεία, μουσεία κ.α.
Πρόκειται για ειδεχθείς πράξεις, οι περισσότερες εκ των οποίων, αποκαλύπτουν απεχθή αντισημιτισμό και φασιστική νοοτροπία, όπως η πρόσφατη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου στη Θεσσαλονίκη.
Αυτή η ναζιστικών απηχήσεων συμπεριφορά, προϊόν βολικών μύθων και κατασκευασμένων αφηγημάτων σχετικά με τους Εβραίους, δεν συνιστά αμιγώς ελληνικό φαινόμενο.
Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. στη Γαλλία) δεν έχουν επισυμβεί μονάχα βεβηλώσεις Συναγωγών και εβραϊκών κοιμητηρίων, αλλά και δολοφονικές επιθέσεις εναντίον Γαλλοεβραίων, κάτι πού ευτυχώς δεν έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας.
Όμως αυτό δεν συνιστά λόγο εφησυχασμού, καθώς θάλλει και στη χώρα μας ο αντισημιτισμός – είτε υφέρπων, χωρίς μαζικές εκδηλώσεις δυσανεξίας και μίσους, είτε ασύστολος, ναζιστικών αποχρώσεων, με συγκεκριμένη αποκρουστική πρακτική.
Κατά τούτο, η ακοίμητη αντισημιτική προπαγάνδα, παρότι πρωτόγονη και ανατριχιαστική, δεν αντιμετωπίζεται με καταγγελτικές δηλώσεις, αλλά με σοβαρή ενημέρωση και παράθεση συγκεκριμένων ιστορικών στοιχείων. Για το Ολοκαύτωμα και για τη συνολική ναζιστική φρίκη έναντι των Εβραίων, των Τσιγγάνων και των ομοφυλοφίλων.
Συνολικά η κατάσταση, σχετικά με την ιστορική γνώση , είναι προβληματική. Στη Γαλλία το 20% των πολιτών (από 18 ετών μέχρι 34) δεν έχουν ακούσει ποτέ για το Ολοκαύτωμα. Στις ΗΠΑ, το 10% αγνοεί τι σημαίνει Ολοκαύτωμα. Στην Βρετανία, το 5% πιστεύει ότι δεν συνέβη ποτέ, ενώ ένα υψηλό ποσοστό (64%) αμφισβητεί ότι ο αριθμός των Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους Ναζί ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια.
Ενημέρωση παιδιόθεν, λοιπόν, συνεχής εγρήγορση πολιτείας/ κοινωνίας και αυστηρή τιμωρία για τους βέβηλους δράστες.
Εκείνο που αντενδείκνυται είναι οι απαγορεύσεις βιβλίων και η τιμωρία των υβριστών. Προσοχή! Των υβριστών που π.χ. είτε σχετικοποιούν τον αριθμό των θυμάτων του Ολοκαυτώματος είτε το αρνούνται, χωρίς να προβαίνουν σε ανόσιες πράξεις ή να προτρέπουν προς διάπραξη.
Η στήλη διατείνεται ότι τέτοιου είδους νόμοι και απαγορεύσεις ενισχύουν τον αντισημιτισμό. Δεν τον αναχαιτίζουν. Διότι οι λογής υβριστές και ασεβείς αποκτούν στέφανου διωκόμενου και θύματος.

Υ.Γ. Οι New York Times, με καθυστέρηση πολλών χρόνων είναι η αλήθεια, παραδέχονται ότι όσοι ασκούν κριτική στο Ισραήλ κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν αντισημίτες. Γεγονός κινδυνώδες και απαράδεκτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου