Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Γκράφιτι για τους Grup Yorum στο κέντρο της Αθήνας

 
Στην Οδό Μεταξά στο κέντρο της Αθήνας δημιουργήθηκε γκράφιτι προς τιμήν του συγκροτήματος Grup Yorum που δέχεται άγριες και αλλεπάλληλες διώξεις από τις τουρκικές αρχές.

 
Αθήνα 13 Μαΐου 2020… Στο κατώφλι του Ηρωδείου, στη σκιά της Ακρόπολης, μια μοναδική πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους άγρια διωκόμενους Τούρκους μουσικούς και ηθοποιούς του “Grup Yorum”, υπό την αιγίδα της νεοσύστατης πρωτοβουλίας καλλιτεχνών #SupportArtWorkers. Πάνω από 120 Έλληνες μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, ηχολήπτες και εικονολήπτες ερμήνευσαν και απαθανάτισαν το “Tencere Τava Ηavası” των Kardeş Türküler στη μνήμη των απεργών πείνας Helin Bölek, Mustafa Koçak και İbrahim Gökçek, που πέθαναν μαχόμενοι για την ελευθερία της έκφρασής τους απέναντι στο απάνθρωπο καθεστώς του Ερντογάν. 
 
Το χρονικό της περιπέτειας του τουρκικού συγκροτήματος Grup Yorum

Με αφορμή τον θάνατο του Τούρκου μπασίστα Ιμπραχίμ Γκιοκτσέκ, του τρίτου μέλους του συγκροτήματος που έχασε τη μάχη έπειτα από παρατεταμένη απεργία πείνας, η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει μεταφρασμένο ένα εκτενές ρεπορτάζ-χρονικό Τούρκων συντρόφων τους για την άνιση αλλά συγκλονιστική μάχη καλλιτεχνών, δικηγόρων και ακτιβιστών ενάντια στις στοχευμένες διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν.
Ο Γκιοκτσέκ κατέληξε έπειτα από 323 μέρες απεργίας πείνας, την οποία σταμάτησε στις 5 Μαΐου, αφού το τουρκικό κράτος δέχθηκε να δώσει άδεια στο εμβληματικό συγκρότημα της τουρκικής Αριστεράς για να παίξει στην Κωνσταντινούπολη. 

ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΛΑ:
Η ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ Η ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥ
 


 
Τι είχε συμβεί;
Δέκα επτά δικηγόροι, μέλη του σωματείου «Ένωση Σύγχρονων Νομικών» (ÇHD) συνελήφθησαν στις 12 Σεπτεμβρίου 2017 και στις 20 Σεπτεμβρίου 2017 εκδόθηκε απόφαση για την κράτησή τους. Μετά από ένα έτος όταν παρουσιάστηκαν στην πρώτη δικάσιμο, αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθεροι (για να δικαστούν). Η έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας έγινε δεκτή εντός του Σαββατοκύριακου. Έτσι οκτώ ώρες μετά από την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι, εκδόθηκε ‘απόφαση για την σύλληψή τους’.
Τέσσερες δικηγόροι, μεταξύ αυτών και ο Αϊτάτς Ουνσάλ (Aytaç Ünsal), συνελήφθησαν για δεύτερη φορά, ακριβώς μπροστά από τον Δικηγορικό Σύλλογο Σταμπούλ. Ο Σελτσούκ Κόζαγατσλί (Selçuk Kozağaçlı) συνελήφθη στην αίθουσα δικαστηρίου που πήγε μόνος του και την επομένη εκδόθηκε διαταγή για την κράτησή του.
Η σύνθεση του τριακοστού έβδομου Κακουργιοδικείου Σταμπούλ, στο οποίο πραγματοποιείτο η δίκη άλλαξε και η δίκη συνεχίστηκε με τη νέα σύνθεση που διορίστηκε. Μετά από δύο συνεδριάσεις οι διορισμένοι δικαστές εξέδωσαν απόφαση με την οποία μοίρασαν συνολικά 159 ετών φυλακίσεις.
Η δικηγόρος  Εμπρού Τιμτικ (Ebru Timtik), συνελήφθη μετά από έφοδο στο γραφείο της.
Ο Aytaç Ünsal και η Ebru Timtik πραγματοποιούν απεργία πείνας μέχρι θανάτου, με αίτημα να έχουν δίκαιη δίκη, τόσο οι ίδιοι όσο και οι πελάτες τους.
 
Η Δίκαιη Δίκη είναι (ανθρώπινο) δικαίωμα
Από τις 12 Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα που κρατήθηκαν οι συνάδελφοί μας, ζήσαμε μία περίοδο γεμάτη από καταπατήσεις του Δικαίου. Δύο μέρες πριν από την δικάσιμο της Νουριγιέ Γκουλμέν και του Σεμίχ Όζακτσα (Nuriye Gülmen Semih Özakça), πραγματοποιήθηκαν έφοδοι στα δικηγορικά τους γραφεία και συνελήφθησαν. Για έξη μήνες δεν συντάχθηκε κατηγορητήριο. Ένα έτος μετά, κατά την δικάσιμό τους η οποία κράτησε πέντε μέρες,  αναφέρθηκαν στο τρόπο που ασκούν την δικηγορία. Ο Οζγκιούρ Γιλμάζ (Özgür Yılmaz) είπε τα εξής:
«Εκείνοι προστατεύουν τους προμηθευτές ναρκωτικών, εμείς αγωνιζόμαστε εναντίον τους. Εκείνοι αγωνίζονται εναντίων των ναρκωτικών πραγματοποιώντας έφοδο και καταλαμβάνοντας κέντρο θεραπείας και μετατρέποντάς το σε αστυνομικό τμήμα, καταλαμβάνοντας πάρκα και χτίζοντας στη θέση τους αστυνομικά τμήματα. Εμείς αντιστεκόμαστε στην κατάληψη των πάρκων του λαού. Εκείνοι σφραγίζουν του φούρνους του λαού, εμείς φροντίζουμε να αυξηθεί η παραγωγή του ψωμιού για το λαό.
Εκείνοι πραγματοποιούν εφόδους στα σπίτια που μένουν άρρωστοι και ηλικιωμένοι, εμείς φροντίζουμε τους αρρώστους και τους ηλικιωμένους. Εκείνοι γκρεμίζουν τους κήπους του λαού, εμείς τους φροντίζουμε με την αξίνα στο χέρι. Εκείνοι σκοτώνουν τα παιδιά του λαού, εμείς κάνουμε προπέτασμα τα σώματά μας για να ζήσουνε. Εκείνοι ασκούν βασανιστήρια, εμείς γινόμαστε θύματα βασανισμού, για να καταργηθούν τα βασανιστήρια. Εκείνοι χτίζουν φυλακές, εμείς φυλακιζόμαστε επειδή λέμε να γκρεμιστούν οι φυλακές. Εκείνοι δρουν δίχως να λάβουν υπόψη τους την δικαιοσύνη, το Δίκαιο, τους νόμους.
Εμείς αγωνιζόμαστε για να αυξηθούν τα δικαιώματα και να διευρυνθούν τα σύνορα της ελευθερίας του λαού. Εκείνοι πωλούν κάθε σπιθαμή της χώρας, Εμείς διαλαλούμε ότι δίχως πατρίδα δεν υπάρχει ζωή. Εκείνοι παρέχουν βάσεις στους ιμπεριαλιστές, εμείς ζητούμε να φύγουν οι βάσεις. Εκείνοι λένε ότι η φτώχια είναι το πεπρωμένο, εμείς λέμε ότι θα εξαφανίσουμε την φτώχια.
Εκείνοι ζούνε σε ουρανοξύστες και σε μέγαρα, εμείς ζούμε σε αυθαίρετα. Εκείνοι, δίχως όπλα και φρουρούς, δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν μεταξύ του λαού. Εμάς, ο λαός μας αγκαλιάζει. Εκείνοι θέλουν ο λαός να παραμένει αμαθής, εμείς γινόμαστε οι δάσκαλοι του λαού.
Εκείνοι είναι πλούσιοι κι εμείς φτωχοί. Και εδώ ακριβώς είναι και το πρόβλημα.» 
 
Στη δίκη των δικηγόρων καταστρατηγήθηκε η αρχή του Φυσικού Δικαστή
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2017, οι κρατούμενοι δικηγόροι Αϊτζάν Τσισέκ (Aycan Çiçek), Αϊτάτς Ουνσάλ (Aytaç Ünsal), Ενγκίν Γκιόκογλου (Engin Gökoğlu) και Μπεχίτς Αστσί (Behiç Aşçı), στάλθηκαν για να δικαστούν. Αντί όμως η σύνθεση του δικαστηρίου να αποτελείται από τους δικαστές του τριακοστού έβδομου Κακουργιοδικείου Σταμπούλ, τελείως παράνομα είχε αντικατασταθεί από τους δικαστές του τριακοστού ένατου Κακουργιοδικείου Σταμπούλ. Δηλαδή η απόφαση κράτησης εκδόθηκε από ένα δικαστήριο του οποίου η σύνθεση δεν είχε πραγματοποιηθεί βάσει του ισχύοντος νόμου.
Την ίδια ημέρα, ο δικηγόρος Σελτσούκ Κόζαγατσλι, πρόεδρος των ÇHD, για τον οποίο είχε εκδοθεί εντολή σύλληψης, εμφανίστηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου ανακοίνωσε το ποιός είναι και δήλωσε ότι πληροφορήθηκε πως υπάρχει για το άτομό του εντολή σύλληψης και παρουσιάστηκε για να παρευρεθεί στη δίκη.
Ενώ το δικαστήριο, μετά από την επιβεβαίωση της ταυτότητάς του, θα έπρεπε να συνεχίσει την δίκη, λαμβάνοντας μια αδιανόητη απόφαση διέταξε την σύλληψή του επί τόπου, στην αίθουσα δικαστηρίου.
Την επόμενη μέρα έγινε γνωστό ότι ως πρόεδρος του δικαστηρίου διορίζεται προσωρινά ο πρόεδρος του εικοστού έκτου Κακουργιοδικείου Ακίν Γκιουρλέκ (Akın Gürlek). Η Έδρα, αφού διάταξε την αποβολή από την αίθουσα των δικηγόρων, διέταξε την σύλληψη του Σελτσούκ Κόζαγατσλι, δίχως να παρίσταται συνήγορός του. Μετά από αυτή την στιγμή στη δίκη προέδρευσε ο Ακίν Γκιουρλέκ.
Ο Σελτσούκ Κόζαγατσλι, κατά τη διάρκεια της δικασίμου και ενώ ανέπτυσσε τους λόγους για τους οποίους ασκούσε ένσταση στη σύνθεση του δικαστηρίου, αναφέρθηκε συνοπτικά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη δίκη οι δικαστές:
«Ασκώ ένσταση και αρνούμαι να σας δεχθώ. Δεν είναι δυνατόν να δικάσει το δικαστήριό σας με μία σύνθεση η οποία είχε το θράσος και την αποκοτιά να πει πως ‘εδώ δεν χρειάζομαι καν εγώ, η δίκη αυτή ολοκληρώθηκε ήδη κατά την προεργασία της ανάκρισης’ και να εκδώσει προδικαστική απόφαση. Δεν μπορεί να βρίσκεται εκεί ως δικαστής. Αυτό ταυτόχρονα σημαίνει την άρνηση του λειτουργήματός του. Μόνο με αυτή την συμπεριφορά μπορεί κάποιος να αρνηθεί το ίδιο του το λειτούργημα.»  
 
Ποιος είναι ο Πρόεδρος της διορισμένης σύνθεσης Ακίν Γκιουρλέκ (Akın Gürlek)
Η δίκη με 20 κατηγορούμενους δικηγόρους η οποία συνεχίζεται στο 37ο Κακουργιοδικείο Σταμπούλ, βασίζεται στα όσα ισχυρίζεται ο επίσης κατηγορούμενος Β.Ε.
Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Ακίν Γκιουρλέκ, σχετικά με τη δίκη είχε καθήκοντα:
1. Με την ιδιότητα του πταισματοδίκη, κατά την διάρκεια της εξέτασης του ‘προστατευόμενου’ (κρυφού) μάρτυρα ο οποίος ζήτησε να ομολογήσει,
2. Με την ιδιότητα του Προέδρου του 26ου Κακουργιοδικείου Σταμπούλ, κατά την δίωξη του ίδιου ‘προστατευόμενου’ (κρυφού) μάρτυρα ο οποίος ζήτησε να ομολογήσει,
3. Επίσης με την ιδιότητα του Προέδρου του 26ου Κακουργιοδικείου Σταμπούλ, κατά την δίκη της δημοσιογράφου Τζανάν Τζοσκούν (Canan Coşkun), η οποία έγραψε είδηση σχετικά με τον ‘προστατευόμενο’ (κρυφό) μάρτυρα ο οποίος ζήτησε να ομολογήσει,
4. Με την ιδιότητα του προσωρινού Προέδρου του 37ου Κακουργιοδικείου Σταμπούλ, στη δικάσιμο κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η σύλληψη του δικηγόρου Σελτσούκ Κόζαγατσλι, και τέλος
5. Ο διορισμός του με Προεδρικό Διάταγμα (HSK) ως Πρόεδρος στο διηνεκές, του 37ου Κακουργιοδικείο Σταμπούλ... είναι γεγονότα που, υπό κανονικές συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να κατανοηθούν.
Η κατάσταση αυτή σημαίνει ότι, για το θέμα αυτής της δίκης, ο ίδιος άνθρωπος υπό διαφορετικές ιδιότητες εξέφραζε επανειλημμένα την γνώμη του.
 
Οι ‘προστατευόμενοι’ (κρυφοί) μάρτυρες ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στο δικαστήριο των ‘προστατευόμενων’ (κρυφών) μαρτύρων, των οποίων η κατάθεση αποτελεί την βάση του κατηγορητηρίου, ο Πρόεδρος του δικαστηρίου, παρά τις ενστάσεις των συνηγόρων, τους καθοδηγούσε φανερά.
ΚΡΥΦΟΣ ΜΑΡΤΥΣ ΝΤΕΡΙΑ ΑΛΤΙΝ (DERYA ALTIN): Ναι, στον ίδιο θάλαμό συνάντησης με τους δικηγόρους, μαζί ήμασταν και από εκεί το ξέρω. Φυσικά και ο Μουχαρέμ Τζενγίζ (Muharrem Cengiz) εεε... εκείνοι οι δικηγόροι... δηλαδή... θέλω να πω... και εάν ακόμα δεν συζητούσαμε, αυτά που έλεγαν οι δικηγόροι μάς τα έδιναν γραμμένα σε χαρτί που μας πετούσαν...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατάλαβα. Πες μου εάν ξέρεις το όνομα του δικηγόρου; Ανέφερες ήδη ότι με τον Μουχαρέμ Τζενγίζ όταν βρισκόσασταν στον ίδιο θάλαμο υπήρχε και ένας δικηγόρος. Ξέρεις το όνομά του;
ΝΤΕΡΙΑ: Ένα λεπτό κύριε, προσπαθώ να θυμηθώ...Το επίθετο, το επίθετό του ήταν Ερντέν (Erden)... το όνομα δεν το θυμάμαι.
ΠΡ: Ερντέν; Είπες Ερντέν; Δεν κατάλαβα.
ΝΤ: Μάλιστα
ΠΡ: Σουκριγιέ Ερντέν υπάρχει κατηγορούμενη στο φάκελο που δικάζουμε. 
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ (Δεν ανέφερε το όνομά του) Κύριε δικαστά, καθοδηγείτε τον μάρτυ.
ΠΡ: Μάλιστα, κλείστε (το μικρόφωνο). Λοιπόν τι ήταν το όνομα, το θυμάστε;
ΝΤ: Εγώ μόνο την Σουκριέ Ερντέν θυμάμαι, κι αυτό με την δική σας βοήθεια, όμως πραγματικά το είχα ξεχάσει.
(Θόρυβος στο ακροατήριο)
 
Η Καταγγελία για Πλαστογραφία στο Φάκελο δεν Εξετάστηκε
Την καταγγελία για πλαστογραφία σχετικά με τα ψηφιακά στοιχεία τα οποία αποτελούν την άλλη βάση του κατηγορητηρίου, το δικαστήριο δεν την άκουσε και δεν την εξέτασε, παρά το ότι για τα στοιχεία αυτά οι παρατηρήσεις των ειδικών έχουν ως εξής:
«Παρά το ότι τα ψηφιακά στοιχεία κατασχέθηκαν στις 21 Οκτωβρίου 2016, η εξέτασή τους ξεκίνησε 167 μέρες μετά, στις 6 Απριλίου 2017. Δεν βρέθηκε πρακτικό το οποίο να αναφέρει εάν κατά την στιγμή που ανοίχθηκε ο σάκος στον οποίο φυλάσσονταν τα στοιχεία, παρευρέθηκε ο κατηγορούμενος, ο εκπρόσωπός του ή κάποιος τρίτος.
Οι δείκτες HASH οι οποίοι δείχνουν την ακεραιότητα των στοιχείων ξεκίνησαν να υπολογίζονται 167 μέρες μετά από την κατάσχεσή τους και δεν είναι δυνατόν να ειπωθεί με βεβαιότητα και σαφήνεια εάν κατά το διάστημα των 167 αυτών ημερών τα στοιχεία υπέστησαν αλλαγές ή έγινε σε αυτά κάποια επεξεργασία.
Η ακεραιότητα των στοιχείων έχει ταραχθεί και βάσει των σχετικών νόμων και κανονισμών, αλλά και των προδιαγραφών που ισχύουν, τα στοιχεία αυτά που βρίσκονται στον φάκελο της δίκης, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ‘νομικές αποδείξεις’».
 
Οι επαγγελματικές δραστηριότητες των δικηγόρων έγιναν θέμα δίκης
Οι δικηγόροι που ασχολήθηκαν με την υπόθεση της Σόμα (σ.μετ. τραγικό δυστύχημα σε ορυχείο με 301 νεκρούς το οποίο ο λαός ονόμασε σφαγή) ρωτήθηκαν γιατί πήγαν στην περιοχή. Ο δικηγόρος Μπεχίτς Αστσί (Behiç Aşçı) ρώτησε στους δικαστές: «Ρωτήσατε στον (κρυφό) μάρτυρα Β.Ε. την σφαγή της Σόμα (Soma). Βεβαίως και υπάρχει παρέμβαση στην αναφερόμενη δίκη. Παρενέβη ο (Πρόεδρος της Δημοκρατίας) Ερντογάν. Και εάν έχει υπάρξει και δική μας παρέμβαση, νιώθουμε περηφάνια γι’ αυτό. Όμως γιατί ρωτήσατε για τη Σόμα στον Β.Ε.; Έχετε μήπως κάποια σχέση με τα αφεντικά;»
Με όλες αυτές τις παρανομίες, παραβιάζοντας την αρχή της ‘δίκαιης δίκης’, η ποινή των 159 ετών στην οποία καταδικάστηκαν οι δικηγόροι επικυρώθηκε από το Εφετείο. Ενώ όμως η ημερομηνία επικύρωσης της απόφασης από το Εφετείο είναι η 8η Οκτωβρίου 2019, φαίνεται ότι ένα μέλος της σύνθεσης, στις 9 Οκτωβρίου 2019 προτείνει την απόρριψη της προσφυγής. Από το γεγονός αυτό φαίνεται ότι η απόφαση του δικαστηρίου πάρθηκε δίχως καν να εξεταστεί ο φάκελος.
Εντωμεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού (Süleyman Soylu) ο οποίος εξ αρχής συμμετείχε στη δίκη με δικαίωμα παρέμβασης, σε ανακοινώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Türk στις 9 Οκτωβρίου 2018 εξέφρασε κατηγορίες εναντίον των δικηγόρων. Είναι γνωστό ότι ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, την  περίοδο 12-22 Σεπτεμβρίου 2017, όταν οι δικηγόροι ήταν κρατούμενοι στην Γενική Διεύθυνση Αστυνομίας Σταμπούλ, βρισκόταν και ο ίδιος εκεί.
Η δίκη στην οποία η Κυβέρνηση, από το ξεκίνημά της παρέμβαινε σε κάθε βήμα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Ανώτατο Δικαστήριο (Yargıtay). Ο Εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, έχει ήδη καταθέσει την πρότασή του στις 20 Φεβρουαρίου 2020 και ζητά την επικύρωση της απόφασης. 
Η 3η Φεβρουαρίου 2020 είναι ταυτόχρονα η μέρα κατά την οποία ξεκίνησαν την απεργία πείνας οι κρατούμενοι δικηγόροι  Aytaç Ünsal, Ebru Timtik, Aycan Çiçek, Engin Gökoğlu, Barkın Timtik, Oya Aslan, Selçuk Kozağaçlı, αλλά και η Ayşegül Çağatay, η οποία, αν και στο φάκελο αναφέρεται ως ελεύθερη για να δικαστεί, την συνέλαβαν μετά από έφοδο στο γραφείο της και επίσης κρατείται.
 
Τι ζητούν οι απεργοί πείνας δικηγόροι
Οι αιχμαλωτισμένοι δικηγόροι, πριν ξεκινήσουν την απεργία πείνας δήλωσαν:
«Μας λένε: ‘Δεν υπάρχει Δίκαιο, οι νόμοι δεν είναι λύση, και εσείς είσαστε αιχμάλωτοι, δεν μπορείτε πλέον να ασκήσετε δικηγορία!’
Μας λένε: ‘Δεν υπάρχει για εσάς διέξοδος!΄
Δεν έχουμε πράγματι διέξοδο; Έχουν αποκλειστεί όλοι οι δρόμοι που μπορούν να οδηγήσουν προς την αναζήτηση του δικαίου;
Δηλαδή εμείς, όταν η γη μας κουρελιάζεται και δηλητηριάζεται, όταν οι πηγές του νερού μας στερεύουν, όταν ο αέρας που αναπνέουμε μολύνεται... δεν θα μπορούμε πλέον να συνηγορήσουμε υπέρ του λαού, να αντισταθούμε στο κεφάλαιο του μονοπωλίου;  
Σε αυτούς που λένε ‘παραδοθείτε’ στην πιθανότητα ενός καταστρεπτικού σεισμού, δεν θα μπορούμε να απαντήσουμε λέγοντας ‘εσείς φταίτε γι’ αυτό΄;
Δεν θα ακούγεται η φωνή μας, όταν τα παιδιά μας γίνονται παίγνιο στα χέρια θρησκευτικών καθοδηγητών και καταστρέφεται, γκρεμίζεται το μέλλον τους;
Θα σιωπούμε, όταν ο κουρδικός λαός χαρακτηρίζεται ως ‘τρομοκράτης’, όταν δεν του αναγνωρίζεται το δικαίωμά να ασκεί πολιτική, όταν ο λαός αυτός βομβαρδίζεται και δέχεται πυρά;
Πλέον εμείς, δεν θα μπορούμε να υπερασπίσουμε τα δίκαια των ανθρώπων που, με Προεδρικά Διατάγματα (KHK), διώχθηκαν από τις δουλειές τους, που δεν διορίστηκαν όπως δικαιούντο;
Δεν θα μπορούμε να σταθούμε δίπλα στον εργάτη που ζητά το δίκαιό του, διότι τον καταδίκασαν σε ανεργία;
Τώρα πλέον δεν θα μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δίκαια για τα βουνά και τα λαγκάδια της πατρίδας, των άγριων ζωών και των ιπτάμενων πουλιών της, του αέρα και του νερού της...;
Την εποχή του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτέμβρη, στους τοίχους των κελιών έγραφαν ‘Εδώ Θεός Δεν Υπάρχει!’. Ο στόχος τους ήταν να αφαιρέσουν από τον άνθρωπο ακόμα και ‘τη λύση’ που θα του πρόσφερε η προσευχή. Σήμερα ασκείται ακόμα η ίδια πολιτική. Λένε στο λαό ‘δεν έχετε διέξοδο’.
Μας λένε ‘σας αφαιρέσαμε κάθε δυνατότητα αντίστασης’, ‘παραδοθείτε’, ‘δεν έχετε διέξοδο’.
Για αυτούς που αντιστέκονται και δεν παραδίδονται, πάντοτε υπάρχει διέξοδος»
Εν κατακλείδι, οι δικηγόροι, δήλωσαν ότι δεν θα πάψουν να συνηγορούν υπέρ του λαού. Ζητούν την άρση της ποινής των 159 ετών η οποία δόθηκε ακριβώς για να τους εμποδίσουν να συνηγορούν υπέρ αυτού, και ζητούν την αποφυλάκιση και την αθώωσή τους διότι η άσκηση της δικηγορίας δεν είναι δυνατόν να αποτελεί θέμα δίκης.
Η απεργία πείνας μέχρι θανάτου δεν είναι δική μου επιλογή. Τους δικηγόρους του Λαού του καταδίκασε σε θάνατο το σύστημα του ‘δικάζειν’ στο οποίο και εσείς συμμετέχετε. Αυτό θέλησε να μας σκοτώσει ως επαγγελματίες του λειτουργήματός μας και ως πολιτικά όντα. Εγώ αποφάσισα μόνο για τον τρόπο: (Θα πεθάνω) αντιστεκόμενη ή σιωπηρά;
 
Δικηγόρος Εμπρού Τιμτίκ
Όταν οι δικηγόροι ξεκίνησαν την απεργία πείνας, αυτοί που εκπροσωπούσαν, τα μέλη του μουσικού συγκροτήματος ‘Γκρούπ Γιορούμ’ (Grup Yorum) και ο Μουσταφά Κοτσάκ (Mustafa Koçak), είχαν ξεκινήσει ήδη την μέχρι θανάτου απεργία τους. Όπως ακριβώς και οι αιχμάλωτοι δικηγόροι τους, τα μέλη του συγκροτήματος Γκρούπ Γιορούμ και ο Μουσταφά Κοτσάκ, είχαν συλληφθεί μόνο βάσει καταθέσεων ‘προστατευμένων’ (κρυφών) μαρτύρων. Ο Μουσταφά Κοτσάκ με μόνο στοιχείο την κατάθεση ‘προστατευόμενου’ μάρτυρα προστέθηκε στον φάκελο του εισαγγελέα Μεχμέτ Σαμπρί Κιράζ (Mehmet Sabri Kiraz) και καταδικάστηκε σε επιβαρυμένα ισόβια. Τον μάρτυρα ο οποίος στη δίκη κατέθεσε ότι τα όσα είπε εναντίον του Μουσταφά Κοτσάκ τα είπε κατόπιν βασανισμού που υπέστη, το δικαστήριο δεν τον έλαβε υπόψη. Με τον τρόπο αυτό το δικαίωμα σε δίκαια δίκη καταστρατηγήθηκε βάναυσα.
Ο Μουσταφά Κοτσάκ έχασε τη ζωή του την 297η ημέρα της απεργίας πείνας.
Όσο για τα μέλη του μουσικού συγκροτήματος Γκρούπ Γιορούμ, πραγματοποιούν απεργία πείνας μέχρι θανάτου με αιτήματα, να αρθεί η απαγόρευση να πραγματοποιούν συναυλίες, να αφεθούν ελεύθερα όλα τα μέλη του συγκροτήματος, να σταματήσουν οι έφοδοι στο πνευματικό κέντρο «Ιντίλ» (İdil Kültür Merkezi), να αφαιρεθούν από τον κατάλογο των καταζητούμενων τα μέλη τους.
Η εκ των απεργών Χελίν Μπολέκ (Helin Bölek), έχασε τη ζωή της την 288η μέρα της απεργίας της. Ο Ιμπραχίμ Γκιοτσέκ συνεχίζει την απεργία του. (Σημ. μετ. έχασε τελικά τη ζωή του στις 8/5/2020 μετά από 323 μέρες απεργίας). 
Οι δικηγόροι είχαν πει ότι θα βρουν τον τρόπο να υπερασπίσουν τους πελάτες τους:
«Ώστε έτσι, ε; Δεν θα μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τους πελάτες μας οι οποίοι μας εμπιστεύονται το μέλλον τους και έρχονται σε εμάς με το πληρεξούσιο στο χέρι; Οι πελάτες μας διαπίστωσαν ότι την Δικαιοσύνη δεν είναι δυνατόν να την αναφέρουν ούτε ως ανέκδοτο και ξεκίνησαν απεργίες πείνας μέχρι θανάτου. Και εμείς; Δεν θα πράξουμε τώρα τα όσα μας επιβάλλει η ιδιότητα του συνηγόρου τους;»
Οι απεργοί πείνας δικηγόροι έχουν προσθέσει στα αιτήματά τους και την αποδοχή των αιτημάτων των πελατών τους. 
 
«Να ακυρωθούν οι κατάλογοι καταζητούμενων»
Να αφαιρεθούν οι δικηγόροι του Λαού από τους καταλόγους καταζητούμενων
Οι κατάλογοι καταζητούμενων τους οποίους έχει καταρτήσει μία επιτροπή που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και τα ονόματα των μελών της οποίας δεν έχουν ανακοινωθεί, αποτελούνται από πέντε ομάδες κάθε μία από τις οποίες συμβολίζει και ένα χρώμα. Δεν υπάρχει κάποιος νόμος, κάποιος κανονισμός, κάποια εγκύκλιος... βάσει των οποίων να έχει ιδρυθεί η επιτροπή αυτή.
Υπάρχει μόνο μία αναφορά στο άρθρο 19 Περί Ανταμοιβής, του νόμου περί Αγώνα Εναντίον της Τρομοκρατίας, που λέει: «Με το όρο να μην έχουν συμβάλει στην πραγματοποίηση τής παράβασης που αναφέρεται στον παρόντα νόμο, σε αυτούς οι οποίοι με οποιοδήποτε τρόπο συμβάλλουν να αποκαλυφθεί το έγκλημα ή να ανακαλυφθούν στοιχεία και αποδείξεις ή βοηθήσουν στην σύλληψη των ενόχων ή δώσουν στοιχεία για την ταυτότητα ή το κρησφύγετό τους, είναι δυνατόν να δοθεί αμοιβή.
Ο προσδιορισμός του ποσού της αμοιβής καθώς και ο τρόπος και οι αρχές που θα διέπουν την απόδοσή του καθορίζεται με κανονισμό που θα εκδοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.»
Το αναφερόμενο άρθρο ορίζει μόνο χρηματική αμοιβή και ο κανονισμός του υπουργείου Εσωτερικών καθορίζει το ποσό.
Οι κατάλογοι αυτοί οι οποίοι καταρτίζονται δίχως διαφάνεια και εξαφανίζουν οποιαδήποτε παροχή νομικής εμπιστοσύνης, ανανεώνονται τακτικά από το υπουργείο Εσωτερικών. Μετά από την ανανέωση που πραγματοποιήθηκε στις 13/12/2019, στον κατάλογο αυτό είναι εγγεγραμμένα 1302 ονόματα.
Είναι γνωστό ότι προστέθηκαν στον κατάλογο τα ονόματα προσώπων τα οποία έχουν δηλωθεί στην Ίντερπολ ως καταζητούμενοι, η οποία όμως απέρριψε το αίτημα με το σκεπτικό ότι τα στοιχεία που προσκομίστηκαν είναι ανεπαρκή.
Στον κατάλογο αυτό χαρακτηρίζονται ως τρομοκράτες πρόσωπα για τα οποία δεν υπάρχει εις βάρος τους ουδεμία δικαστική απόφαση. Με τον τρόπο αυτό προλειαίνεται το έδαφος, ώστε όταν συλληφθούν να υποστούν βασανιστήρια, ακόμα και να εκτελεστούν επί τόπου κατά την  σύλληψή τους.
Οι δικηγόροι Οζγκιούρ Γιλμάζ και Σουκριγιέ Ερντέν (Özgür Yılmaz, Şükriye Erden), προστέθηκαν στον εν λόγω κατάλογο δίχως να παρατεθεί ουδένα στοιχείο. Η δε δικηγόρος Ογιά Ασλάν (Oya Aslan), είχε προστεθεί στον κατάλογο λίγο πριν την σύλληψή της. Δεν υπάρχει ουδεμία δικαστική απόφαση εναντίον της Ογιά Ασλάν, την οποία ενώ συνέλαβαν στο δρόμο, φρόντισαν να διαρρεύσει ψευδώς στον τύπο ότι την συνέλαβαν μετά από έφοδο στο γραφείο της.
 
Η Δικαστική Διαδικασία Μετατράπηκε σε Πηγή Αδικίας και Αυθαιρεσίας
Η δικαστική διαδικασία μετατράπηκε σε μέσο ώστε να καταδικαστεί ο λαός σε έλλειψη Δικαίου, και σε μέσο εκκαθάρισης και διάλυσης των μεταρρυθμιστών και επαναστατών.
Το Δίκαιο μετατράπηκε σε ένα χώρο όπου, η αδικία επικρατεί σε δίκες με τις αποφάσεις των οποίων ‘δικαιώνονται’ και αποποινικοποιούνται οι σφαγές εναντίων των λαών, οι εργατικές δολοφονίες, τα εγκλήματα που διαπράττει το κράτος, τα ‘δυστυχήματα’ τα οποία επέρχονται λόγω της εγκληματικής αμέλειας των διοικήσεων...
Με εφαρμογές όπως οι ‘προστατευόμενοι’ (κρυφοί) μάρτυρες, ‘δραστική’ (σ.μετ. αυτή δηλαδή που βοηθά ώστε να καταδικαστεί κάποιος άλλος) μεταμέλεια, οι δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να τιμωρούν όποιος θέλουν να τιμωρήσουν. Οι εκθέσεις της αστυνομίας μετατρέπονται σε κατηγορητήρια και τα κατηγορητήρια σε αποφάσεις με σκεπτικό. Εκμηδενίστηκε τελείως η συμβολή των συνηγόρων.
Επιδικάζονται ποινές που φθάνουν μέχρι και τα εκατοντάδες έτη και οι οποίες στηρίζονται σε μηχανεύματα όπως, οι ‘προστατευόμενοι’ (κρυφοί) μάρτυρες, ομολογίες/συκοφαντίες, επιβολή του SEGBİS (σημ . μετ.: SEGBİS είναι η δυνατότητα κατάθεσης/ανάκρισης των παραγόντων της δίκης μέσω τηλεπικοινωνίας), δίχως στοιχεία, με πιθανολογίες, με αφηρημένους ισχυρισμούς, δίχως να ληφθεί υπόψη η αρχή της Δίκαιης Δίκης.
Μένει ανοιχτός ο δρόμος, τα δικαστήρια να εκδίδουν αποφάσεις που στηρίζονται σε καταθέσεις μαρτύρων/προστατευόμενων μαρτύρων, και καταθέσεις οι οποίες ελήφθησαν με βασανιστήρια.
Ο χώρος της δικαιοσύνης δεν είναι μόνο για το κάλυμμα ώστε να εμφανίζονται νομότυπα τα εγκλήματα της απανθρωπιάς των ισχυρών, αλλά είναι και το ανάχωμα που ο λαός δημιούργησε για την προστασία του, με αγώνες χιλιάδων ετών.
Σήμερα όλα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες μας δέχονται τις επιθέσεις του φασισμού. Έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις στην ουσία όλων των δικαιωμάτων μας ώστε να έχουν εξουδετερωθεί ή και τα έχουν τελείως σφετεριστεί, από αυτό του συνδικαλισμού μέχρι την ελευθερία να οργανωνόμαστε, το δικαίωμα να οργανώνουμε πορείες διαμαρτυρίας, από την ελευθερία λόγου μέχρι στο δικαίωμα στη ζωή, από το δικαίωμα στην εργασία μέχρι το δικαίωμά μας να ζούμε σε ένα περιβάλλον καθαρό και υγιεινό, από το δικαίωμά μας σε δίκαιη δίκη μέχρι το δικαίωμα να μην κηλιδωνόμαστε. 
Η ακύρωση αυτών των εφαρμογών οι οποίες αποτελούν και την πηγή της εξαφάνισης της Δικαιοσύνης είναι και ένα από τα αιτήματα που τίθενται μέσω της απεργίας πείνας μέχρι θανάτου που πραγματοποιούμε.
 
Σημείωμα μεταφραστή:
Προς ενημέρωσή σας οι πρόσφατες εξελίξεις μετά από την κυκλοφορία στην τουρκική γλώσσα του κειμένου: 
Χελίν Μπολέκ (Helin Bölek) Μέλος του συγκροτήματος Γκρούπ Γιορούμ (Grup Yorum) έχασε την ζωή της στις 3/4/2020 μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας.
Μουσταφά Κοτσάκ (Mustafa Koçak) έχασε την ζωή του στις 23/4/2020 μετά από 297 μέρες απεργίας πείνας.
Ιμπραχίμ Γκιοκτσέκ (İbrahim Gökçek) μέλος του συγκροτήματος Γκρούπ Γιορούμ (Grup Yorum) έχασε την ζωή του στις 7/5/2020 ο οποίος μετά από 323 μέρες απεργίας πείνας και μετά από συλλογή χιλιάδων υπογραφών σταμάτησε την απεργία και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου μετά από δύο μέρες κατέληξε.
Οι δικηγόροι που αναφέρονται στο κείμενο συνεχίζουν την απεργία τους.
 

Grup Yorum-Sevda Türküsü

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου