Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Πιέζουν την Τουρκία να κάνει πίσω, ή εμάς για μοιρασιά;

Πιέζουν την Τουρκία να κάνει πίσω, ή εμάς για μοιρασιά; Δημήτρης Χρήστου
Χρήστου Δημήτρης
 
 
Η βιασύνη του Ερντογάν
Το μόνο καινούργιο στοιχείο που εξηγεί και τη συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς, είναι η βιασύνη του Ερντογάν να κατοχυρώσει θέσεις και συμφέροντα. Και βιάζεται πολύ να ολοκληρώσει τα σχέδια του στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, πριν λήξει η θητεία του Τραμπ (στο τέλος του έτους) που τον στηρίζει χωρίς επιφυλάξεις. Όταν επιπλέον, η αδράνεια και το φοβικό σύνδρομο των κυβερνώντων (που είχαν δικαιολογήσει την είσοδο του τουρκικού ερευνητικό σκάφους Ορούτς Ρέις στην ελληνική ΑΟΖ τον Φεβρουάριο, με το γελοίο επιχείρημα ότι το παρέσυρε ο άνεμος) στέλνει μήνυμα υποχωρητικότητας και φόβου, προς τι οι απορίες για το τουρκικό θράσος;
Όπως σημειώνει και ο καθηγητής Κώστας Φίλης: «Μια παράνομη ενέργεια δεν παράγει δίκαιο, παράγει όμως μια de facto κατάσταση». Αν, λοιπόν, 46 χρόνια μετά την τραγωδία της Κύπρου, εμείς ακόμα συζητάμε για τα αυτονόητα, τότε είμαστε χαμένοι από χέρι! Η καλύτερη εξέλιξη είναι να μας καθίσουν στο τραπέζι, έχοντας προαποφασίσει οι μεγάλοι πως θα γίνουν οι μοιρασιές των περιουσιακών στοιχείων που περιέχονται στις "αμφισβητούμενες" περιοχές.
Από τη στιγμή που η Τουρκία έχει σχέδιο το οποίο υλοποιεί μεθοδικά για να εισέλθει (αν δεν το έχει ήδη κάνει) στο κλαμπ των μεγάλων δυνάμεων και η ελληνική κυβέρνηση καταναλώνει όλη σχεδόν την ενέργεια της να αντιμετωπίσει τους εσωτερικούς εχθρούς που αμφισβητούν την εξουσία της, αναθέτοντας τη διαχείριση των εθνικών συμφερόντων μια εδώ και μια εκεί, τι ελπίδες έχουμε, όταν αυτά τα συμφέροντα δεν ταυτίζονται;
 
Θρίλερ με τις φρεγάτες
Να ένα πρόσφατο παράδειγμα. Μέχρι τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα ετοιμαζόταν να υπογράψει συμφωνία με την Γαλλία για την προμήθεια δύο φρεγατών τύπου Belharra, με δικαίωμα επιλογής για ναυπήγηση άλλων δύο όμοιων στην Ελλάδα. Οι φρεγάτες αυτές είναι κορυφαίας επιχειρησιακής τεχνολογίας. Οι Αμερικανοί επενδυτές που ανέλαβαν πρόσφατα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (και περιμέναμε να φέρουν επενδύσεις και δουλειές από έξω) αντέδρασαν και πίεσαν για την ακύρωση του σχεδίου.
Αποτέλεσμα; Με το επιχείρημα της ύφεσης η ελληνική κυβέρνηση ανέστειλε τελευταία στιγμή, την συμφωνία με τη γαλλική πλευρά λόγω ένστασης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών (πως υπάρχει στενότητα λόγω ύφεσης). Να ρισκάρουμε την πρόβλεψη, ότι σύντομα οι φρεγάτες θα ναυπηγηθούν από τους Αμερικανούς εδώ; Το αν είναι το ίδιο ισχυρές με τις αντίστοιχες γαλλικές είναι αδιάφορο.
Οι μπίζνες είναι το θέμα! Και μέσα σε όλα αυτά, αυτές τις θερμές ημέρες, ο σύλλογος των υπαλλήλων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), με ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Παναγιώτη Κοντολέοντα «ανεπαρκή» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τον αντικαταστήσει «σταματώντας τα πειράματα αυτές τις δύσκολες μέρες»!
Σε οποιαδήποτε σοβαρή δημοκρατική χώρα αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα υπήρχε έκρηξη δημοσιευμάτων και αντιδράσεων. Όχι όμως και στην Ελλάδα. Εδώ η "κοινοπραξία" πολιτικών και επιχειρηματιών που μοιράζεται την εξουσία και καθορίζει τι είναι είδηση και εάν θα δημοσιευτεί ή όχι, δεν έχει στην ατζέντα της σχέδιο υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου