Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

«Δεν φοράω μάσκα, όπως δεν φοράω εσώρουχο· ορισμένα πράγματα πρέπει να αερίζονται»


 Απέτυχαν οι Τσιοδρες και οι άλλοι, πέτυχαν οι καρικατούρες...

Διον. Βραϊμάκης
 
Η πανάκριβη καμπάνια για την προστασία από τον κορωνοϊό μπορεί να είναι η πιο αποτυχημένη προσπάθεια κοινωνικής ενημέρωσης στην ιστορία –και όχι μόνο στη Ελλάδα. Οι... κρουνοί τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής και έντυπης διαφήμισης δεν διαπότισαν αδιάβροχες αντιλήψεις. Οι «αντιστασιακοί της πανδημίας» και οι «αντιρρησίες μάσκας» αντί να μειωθούν, αυξήθηκαν. Η διασπορά απείθαρχων και αδιαπέραστων είναι τεράστια, δεν αντιμετωπίζεται. Η ιατρική επιστήμη (που ευθύνεται με τις αρχικές αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις της γύρω από τη χρησιμότητα της μάσκας) σηκώνει τα χέρια· οι επικοινωνιολόγοι παραδίδουν τα διπλώματά τους· τα ΜΜΕ ψάχνονται για τη διεισδυτικότητά τους στο κοινό·  οι ψυχολόγοι προσπαθούν να εξηγήσουν τα ακατανόητα. Υπάρχουν άνθρωποι που στην αρχή της πανδημίας φώναζαν με τις διαδικτυακές ντουντούκες «κλείστε τώρα τα σχολεία» και σήμερα γράφουν «όχι άλλο σανό με την πανδημία»!
Επαναστάτες, με δυσνόητη αιτία, μπουμπουνίζουν στο Διαδίκτυο επιστημονικοφανείς «αναλύσεις» για τις παρενέργειες των αντισηπτικών, των αποστάσεων και της μάσκας. Μη σας νοιάζει το πρόστιμο αν δεν τη φοράτε, θα σας στοιχίσει περισσότερο ο γιατρός όταν η μάσκα θα σας τρυπήσει τα πνευμόνια, έγραφε ένας «ειδικός αναλυτής» τού πληκτρολογίου. Και ένας άλλος, όντας σε επαναστατικό οίστρο, διακήρυττε, με τα τυποποιημένα κόπι-πέιστ, ότι η μάσκα στερεί την ελευθερία του. Αλλά, μήπως το ίδιο δεν έγινε και σε διαδήλωση κατά της μάσκας στο Λονδίνο;
Ο Τσιόδρας, ο Χαρδαλιάς, ο Μόσιαλος, ο Παπαδόπουλος, η Σταυροπούλου,  η Λέχου, ο δρ. Φάουτσι (ο «Τσιόδρας» της Αμερικής, δηλαδή), ο Π.Ο.Υ., δεν έπεισαν· απέτυχαν. (Ακόμα και τώρα, μετά την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ, είναι ζήτημα  αν στις πρώτες μέρες τις φορούν τρεις στους δέκα). Απέτυχαν όλοι αυτοί και πέτυχαν άνθρωποι και καρικατούρες, όπως ο Τραμπ και ο Μπολσονάρου. Γιατί αυτό; Γιατί από χρόνια γεμίσαμε με φέικ: φέικ ειδήσεις, φέικ υποσχέσεις, φέικ ανθρώπους. Και, ακόμη, γιατί ένα μεγάλο μέρος του κόσμου περνάει βαθιά κρίση εμπιστοσύνης. Δεν εμπιστεύεται τους θεσμούς, τους πολιτικούς, τους γιατρούς τους φορείς, τις χώρες, τις προθέσεις, τα δελτία ειδήσεων, τους δημοσιογράφους. Φυσικά, όχι αναίτια. Υπήρξαν λόγοι που πότισαν τα δέντρα τής δυσπιστίας και καρποφορούν τώρα την παράνοια των δύσπιστων για τον κορωνοϊό.
Έτσι η ανθυποκουλτούρα των σόσιαλ και των εκδηλώσεων δυναμώνει, απλώνεται σαν μύκητας. Και εκφράζεται με απίστευτου παραλογισμού φωνές σε όλον τον κόσμο. Όπως εκείνης της Αμερικανίδας που ούρλιαζε μπροστά στην κάμερα: «Δεν φοράω μάσκα, όπως δεν φοράω εσώρουχο· ορισμένα πράγματα πρέπει να αερίζονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου