Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Ανίκανες και ανέτοιμες ηγεσίες...

 
ΕΦ.ΣΥΝ.

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση πως, αν και οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν μέσα στο 2020, ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων δόσεων της πρώτης «παρτίδας» θα είναι αισθητά κατώτερος του αναμενόμενου.
Χθες, μάθαμε ότι ενώ οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέθεταν από το καλοκαίρι τη δυνατότητα επιλογής για αγορά ακόμη τουλάχιστον εκατό εκατομμυρίων δόσεων από την Pfizer/BioΝTech, που θα... μπορούσαν να θωρακίσουν γρήγορα άλλα πενήντα εκατομμύρια ανθρώπους, προτίμησαν να μην το κάνουν.
Το ότι οι ευρωπαϊκές (και όχι μόνον) κυβερνήσεις τα έχουν κάνει θάλασσα στη διαχείριση της πανδημίας είναι γεγονός. Φαίνεται άλλωστε από την απότομη επιστροφή σε σκληρά περιοριστικά μέτρα που αποφασίστηκε παντού, όταν οι ιθύνοντες συνειδητοποίησαν τις φονικές συνέπειες των πειραμάτων τους με διάφορες ήπιες εκδοχές καραντίνας, που είχαν σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της βιομηχανίας και των αγορών, εν όψει και του παραδοσιακού καταναλωτικού κλίματος των εορτών.
Στην αγωνία τους να βρουν κάποια –επικοινωνιακή έστω– ασπίδα, ώστε να μετριάσουν κάπως τη δικαιολογημένη κατακραυγή για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης βασίζονται στην «πανάκεια» των εμβολίων – γι' αυτό και η πρωτοφανής πολιτική πίεση για τη βιαστική έγκριση των πρώτων πειραματικών σκευασμάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Ποτέ δεν είχε προαναγγελθεί η ταχύτερη έγκριση εμβολίων από κυβερνήσεις και μέσα ενημέρωσης – και μάλιστα με βάση τις ανακοινώσεις από τις κλινικές δοκιμές όχι των αρμόδιων οργανισμών, αλλά των ίδιων των εταιρειών. Και πού ακούστηκε να πληρώνουν τα κράτη είκοσι δολάρια τη δόση για εμβόλια στα οποία έχουν ήδη επενδύσει προκαταβολικά δισεκατομμύρια δημόσιου χρήματος;
Πρωτοφανή πράγματα, όσο κατεπείγουσα κι αν είναι η συγκυρία. Πόσο μάλλον όταν ξέρουμε ότι το υπερόπλο των εμβολίων είναι βραδυφλεγές και στο πολύμηνο μεσοδιάστημα μέχρι την επίτευξη της φευγαλέας «ανοσίας της αγέλης», ακόμη πολλές εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας θα χαθούν άδικα.
Δυστυχώς, οι τελευταίες αποκαλύψεις καθιστούν ξεκάθαρο πως η ανικανότητα και η ανετοιμότητα –ενίοτε και η ανεντιμότητα– που επέδειξαν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν αφορούν μόνο τα βιαστικά «ανοίγματα» μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και τα ημίμετρα στο τρομερό δεύτερο κύμα, αλλά και την έλλειψη στοιχειώδους προετοιμασίας για την εξασφάλιση ικανού αριθμού εμβολίων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου