Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

“Το να ψηφίσεις τη Λεπέν και να είσαι γυναίκα είναι απλώς παρανοϊκό”...


Γαλλίδες φεμινίστριες σχολιάζουν το “φεμινιστικό πρόγραμμα” της ακροδεξιάς Λεπέν και κάπως ανατριχιάζουν

AMPA TEAM

Χρόνια τώρα γύρευε ένα πειστικό, ανθρώπινο προσωπείο η Μαρίν Λεπέν, αλλά δεν τα κατάφερνε. Πότε τα οικονομικά σκάνδαλα (ακόμα ένα έσκασε χθες), πότε οι αντιπαραθέσεις και δεν την άφηναν να κάνει αυτό που την συμβούλευαν οι επικοινωνιολόγοι της, να… “γλυκάνει” δηλαδή και να αποποιηθεί την ιδιότητα της ακροδεξιάς.
Την ίδια στιγμή... ακριβώς απέναντί της ο Μακρόν, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση από καιρό δεσμευόταν ότι ο αγώνας κατά της έμφυλης ανισότητας, θα ήταν ο Νο1 στόχος του, αν εξασφάλιζε δεύτερη θητεία στην εξουσία. Από ποιον θα πείθονταν όμως οι φεμινίστριες στη Γαλλία; Από έναν άντρα πολιτικό που θεωρείται “ακροδεξιός” με προβιά ή από κάποιαν ορκισμένη ακροδεξιά που, ωστόσο, είναι γυναίκα και δεσμεύεται να «σταθεί εμπόδιο σε όποιον απειλεί τις γυναίκες»;
Την απάντηση εξασφάλισε το FRANCE 24, δημοσιογράφοι του οποίου φρόντισαν να μιλήσουν με αρκετές ακτιβίστριες του φεμινισμού στη χώρα, αλλά και με φεμινιστικές οργανώσεις που απ’ ό,τι φαίνεται θεωρούν την περίπτωση της Λεπέν “καμένο χαρτί” για τον φεμινισμό, ενώ ακόμα χειρότερα, θεωρούν ότι σε ένα πρωτοφανές κρεσέντο πολιτικού εσωτερικευμένου μισογυνισμού, θα λειτουργήσει τιμωρητικά εναντίον συγκεκριμένων γυναικείων μειονοτήτων στη Γαλλία.
Καθώς η εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας πλησιάζει στην τελευταία της εβδομάδα, με τον Εμανουέλ Μακρόν να αντιμετωπίζει τη Μαρίν Λεπέν στις 24 Απριλίου, τα μανιφέστα των δύο υποψηφίων για τα δικαιώματα των γυναικών υπόκεινται σε αυξανόμενο έλεγχο από φεμινιστικές ομάδες, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Osez le féminisme, μια κορυφαία φεμινιστική οργάνωση στη χώρα, δημιούργησε ένα «φεμινιστόμετρο» – ένα εργαλείο που μετρά τις προτάσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στα προγράμματα των υποψηφίων.
Το «φεμινιστόμετρο» λαμβάνει υπόψη τα προγράμματά τους, τις δηλώσεις τους για την προεκλογική εκστρατεία και εξετάζει το εκλογικό τους ρεκόρ.
«Είμαστε…απολιτίκ», εξηγεί η Fabienne El-Khoury, εκπρόσωπος του Osez le féminisme, «αλλά η οργάνωσή μας είναι πολιτική, γιατί ο φεμινισμός είναι κατεξοχήν πολιτικός», λέει.
«Το πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν είναι μισογυνιστικό. Δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, ούτε για την αντιμετώπιση της μισθολογικής ανισότητας. Μιλάει για τα δικαιώματα των γυναικών μόνο από ρατσιστική προοπτική, όταν τα χρησιμοποιεί για να επιτεθεί σε ξένους, πρόσφυγες και μετανάστες».
Και η El – Khoury μάλλον έχει δίκιο. Ρίχνοντας μία ματιά στα προεκλογικά φυλλάδια της Λεπέν, στη σελίδα της στο Διαδίκτυο, στις δηλώσεις και την ατζέντα της δεν υπάρχουν πουθενά γυναίκες. Τις αναφέρει μόνο δύο φορές, σε σχετική προεκλογική μπροσούρα που αφορά την οικογένεια (!), τις γεννήσεις (!), τη μητρότητα και την παρένθετη μητρότητα.
Θέση για τις αμβλώσεις; Δεν υπάρχει! Για την ενδυνάμωση των γυναικών; Ούτε!
Το τελευταίο διάστημα, η Λεπέν μιλά εκτενώς για την καταπολέμηση των «δραστών σεξουαλικής παρενόχλησης» – των οποίων τα ονόματα προτείνει να προστεθούν στο μητρώο των σεξουαλικών παραβατών – αλλά δεν αναφέρεται ποτέ ρητά στη σεξουαλική επίθεση ή τον βιασμό.
Για την Osez le féminisme, η χρήση λέξεων από τη Λεπέν δεν είναι τυχαία: «Σπάνια μιλάει για όλη τη βία κατά των γυναικών, προτιμώντας να υποδηλώνει ότι οι ξένοι είναι η αιτία αυτής της βίας παίζοντας με στερεότυπα», επισημαίνει η ομάδα. «Φυσικά, αυτό το είδος βίας λαμβάνει χώρα, αλλά δυστυχώς οι στατιστικές μας λένε ότι οι περισσότεροι βιασμοί γίνονται στο σπίτι, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και σε ολόκληρη την κοινωνία».
Τι άλλο λείπει -βάσει του φεμινιστόμετρου- από το πρόγραμμα της Λεπέν για τις γυναίκες; Προτάσεις για ανύπαντρες μητέρες!
Η ακροδεξιά πολιτικός, όσο κι αν για λίγο καιρό τώρα απαρνείται τον χαρακτηρισμό, θέλει να διπλασιάσει την υποστήριξη για τις ανύπαντρες μητέρες, ενισχύοντας παράλληλα τους ελέγχους για την αποφυγή απάτης. «Το μέτρο φαίνεται φεμινιστικό, αλλά στην πραγματικότητα στιγματίζει τις ανύπαντρες», λέει ο οργάνωση. «Ναι μεν τις βοηθάμε, αλλά τις υποπτευόμαστε είναι η όλη κατάσταση. Υποδηλώνει επίσης ότι οι διοικητικές διαδικασίες για την πρόσβαση σε βοήθεια θα είναι επίπονες, γεγονός που θα μειώσει την πρόσβαση σε αυτό το δικαίωμα».
«Η ψήφος στη Μαρίν Λεπέν δεν είναι επιλογή για τις γυναίκες», λέει η Ghada Hatem-Gantzer, μαιευτήρας-γυναικολόγος και ιδρύτρια του Maison des Femmes, που από το 2016 στεγάζει θύματα βίας στο Saint-Denis, βόρεια του Παρισιού.
«Προσφέρουμε ιατρική βοήθεια σε πολλούς μετανάστες ασθενείς, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται σε επισφαλή κατάσταση», λέει η Hatem-Gantzer, η οποία είναι επικεφαλής γιατρός της ομάδας. Μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης αυτής της ομάδας εξασφαλίζεται από το κοινό. Η ακροδεξιά υποψήφια, που μάχεται τη μετανάστευση όπου σταθεί κι όπου βρεθεί έχει ήδη προτείνει την κατάργηση του Aide Médicale d’Etat (AME) [κρατική ιατρική βοήθεια] για ενήλικες, διατηρώντας παράλληλα το σύστημα επείγουσας περίθαλψης.
Αυτή η βοήθεια επιτρέπει επί του παρόντος στους αλλοδαπούς που ζουν στη Γαλλία σε μια παράτυπη κατάσταση να επωφελούνται από τη δωρεάν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν προκαταβολικά.
“Πολλοί ασθενείς δεν θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν θεραπεία πριν επιδεινωθεί η κατάστασή τους. Θα είναι καταστροφικό. Οι ασθένειες τους θα παρουσιάσουν υποτροπή και θα είναι ακόμη πιο περίπλοκα τα πράγματα σε ό,τι αφορά τη θεραπεία τους. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους να πεθαίνουν έτσι από υπέρταση ή διαβήτη. Διαβάζοντας το μανιφέστο της σε κάνει να ανατριχιάζεις», λέει η Hatem-Gantzer με πραγματική αποστροφή.
«Η Λεπέν λέει πολλά, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τα υλοποιήσει. Αν θέλει πραγματικά να αντιμετωπίσει τη βία κατά των γυναικών, όπως λέει, περιμένουμε να επενδύσει σε καταφύγια γυναικών, να υποστηρίξει τους νέους με σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ήδη από τις μικρές τάξεις του σχολείου και να δημιουργήσει κέντρα με ψυχολογική, νομική και κοινωνική υποστήριξη. όχι μόνο για να μιλάμε για παρενόχληση στο δρόμο», προσθέτει η Khoury.
Ας σημειωθεί ότι είναι τέτοιος ο φόβος για την αντι-γυναικεία πολιτική της Λεπέν, που το Γυναικείο Ίδρυμα και τέσσερις από τις κορυφαίες γαλλικές ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών στη Γαλλία δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Le Journal du Dimanche, καλώντας τους δύο υποψήφιους για την προεδρία να υιοθετήσουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης 10 σημείων για την αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων.
“Η Μαρίν Λεπέν δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ στο πλευρό των γυναικών, γιατί είναι στην ακροδεξιά. Και όπου κι αν έχει έρθει στην εξουσία η ακροδεξιά, τα δικαιώματα των γυναικών έχουν πάει πίσω. Μπορεί να είναι γυναίκα, αλλά δείτε ποια συμμαχεί με τον [Viktor Orban, τον Ούγγρο Πρωθυπουργό, τον Jair Bolsonaro, τον Πρόεδρο της Βραζιλίας] και ποιοι είναι οι υποστηρικτές της [Gilbert Collard, Éric Zemmour]. Πέντε χρόνια μετά το #MeToo ανακάλυψε ότι είναι φεμινίστρια. Ξέρει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών στη Γαλλία και επειδή είναι λαϊκίστρια, λέει αυτό που θέλει να ακούσει ο κόσμος».
Πολλές ομάδες φοβούνται επίσης ότι η Λεπέν θα δημιουργήσει πρόβλημα με το θέμα των αμβλώσεων καθώς τάχθηκε κατά της παράτασης του χρονικού ορίου για τις αμβλώσεις από 12 σε 14 εβδομάδες – πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου από το γαλλικό κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο του 2022.
«Πρέπει μόνο να δούμε τι συμβαίνει σε φεμινιστικές ομάδες σε άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία, όπου η ακροδεξιά είναι στην εξουσία», εξηγεί η Françoise Brié, γενική διευθύντρια της εθνικής ομοσπονδίας Solidarité Femmes, η οποία ειδικεύεται στην υποδοχή, υποστήριξη και στέγαση γυναικών θυμάτων βίας στη Γαλλία.
Η El-Khoury επισημαίνει ότι η Λεπέν έχει αναφερθεί συχνά σε «εκτρώσεις ευκολίας» – υποδηλώνοντας ότι οι γυναίκες βασίζονται στην άμβλωση αντί να χρησιμοποιούν αντισύλληψη – και δραματοποιεί την άμβλωση στις ομιλίες της, κάτι που είναι χαρακτηριστικό των ηγετών που τοποθετούνται κατά των αμβλώσεων.

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την ισότητα των φύλων
“Δεχόμαστε ότι έχουμε μιλήσει πολύ για την καταπολέμηση της ανισότητας των φύλων υπό την προεδρία του Μακρόν… αλλά γενικά υπάρχει έλλειψη πόρων για την επιβολή μέτρων σε όλα τα επίπεδα: αστυνομία, δικαιοσύνη, ενώσεις”, λέει η Brié. «Το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισότητα μεταξύ Γυναικών και Ανδρών (HCE) συνιστά να διατεθεί 1 δισεκατομμύριο ευρώ [για την αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων], αλλά ο προϋπολογισμός που διατέθηκε κατά την πενταετή θητεία του δεν ξεπέρασε τα 340 εκατομμύρια: είμαστε πολύ κάτω από αυτό το ποσό”, εξηγούν από το Osez le féminisme.
«Αναμένουμε απ’ τον Μακρόν να δώσει αυτό το δισεκατομμύριο ευρώ για τα δικαιώματα των γυναικών και να υιοθετήσει έναν νόμο πλαίσιο που ακολουθεί τις συστάσεις του Ύπατου Συμβουλίου για την Ισότητα», προσθέτει η El-Khoury.
Το «ξέπλυμα του φεμινισμού» του Μακρόν
Η ίδια δηλώνει απογοητευμένη από την εποχή του Μακρόν στην εξουσία. Αισθάνεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος έχει προχωρήσει σε “πολλές ψεύτικες υποσχέσεις και κενές χειρονομίες δημοσίων σχέσεων που δεν συνοδεύτηκαν από πράξεις και πόρους”.
«Οι φεμινιστικές νίκες των τελευταίων πέντε ετών κερδήθηκαν από τη δύναμη του λόμπι των ενώσεων», λέει.
Το ακόμα χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι οι φεμινίστριες στη Γαλλία δεν φαίνονται να πείθονται από κανέναν από τους δύο υποψήφιους αναφορικά με το φεμινιστικό τους πρόγραμμα κι αυτό αναδεικνύει τη μοναξιά και την επισφάλεια που βιώνουν γυναίκες σε όλη την Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια…
Με στοιχεία από France24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου