Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Αν δεν εξαϋλωθεί το ΠΑΣΟΚ, δεν κυβερνά ξανά η ΝΔ...


Με την περσινή εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη δημιουργήθηκε η αίσθηση (ακριβέστερα: επιχείρησαν να τη δημιουργήσουν) ότι "το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται". Επρόκειτο για φτιαχτή αυταπάτη.

Γιώργος Καρελιάς


Μετά το 2009 το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ είναι ένα μικρό κόμμα. Το πιστοποίησαν όλες οι μετέπειτα εκλογές. Τον Ιανουάριο του 2015 στο τσακ γλίτωσε την κοινοβουλευτική εξαφάνιση. Το μονοψήφιο 8% του 2019 επιβεβαίωσε ότι η συρρίκνωσή του δεν είναι κάτι που μπορεί να αναστραφεί, είναι γεγονός τετελεσμένο.
Η ρητορεία των ηγεσιών του, στην οποία κυριαρχεί η λέξη «παράταξη», είναι κατάλοιπο παλιών (ένδοξων) εποχών, αλλά σήμερα είναι μικρομεγαλισμός. Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Χαρακτηριστικά παράταξης έχει μόνο η ΝΔ. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποκτήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πλέον το αντίπαλο δέος, το μεγάλο κόμμα του πέραν της Δεξιάς χώρου.
Με την περσινή εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη δημιουργήθηκε η αίσθηση (ακριβέστερα: επιχείρησαν να τη δημιουργήσουν) ότι «το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται». Επρόκειτο για φτιαχτή αυταπάτη.
Η κυβερνητική προπαγάνδα, μαζί με τις φουσκωμένες δημοσκοπήσεις, επιχείρησαν να δώσουν την αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ «πετούσε» και διεκδικούσε τη δεύτερη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η επιδίωξη εξυπηρετούσε τη βασική επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εφόσον η αυτοδυναμία είναι μάλλον αδύνατη.
Τα ποσοστά μεταξύ 15% και 20%, που του έδιναν οι τότε δημοσκοπήσεις, σ’ αυτό αποσκοπούσαν. Να φουσκώσουν τα μυαλά του νέου αρχηγού και να καταστήσουν έτσι σίγουρη τη νέα συγκυβέρνηση, κατά τα πρότυπα 2012-2015.
Οι προσκλήσεις του πρωθυπουργού προς το νέο αρχηγό και τα εγκώμια της φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας, στο πνεύμα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, ήταν μια καλοστημένη παγίδα για τον κ. Ανδρουλάκη. Αν έπιανε, όλα θα τους έρχονταν… δεξιά. Αν όχι, θα άρχιζε η επιχείρηση αποδόμησής του.
Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ομολογημένη παρακολούθηση Ανδρουλάκη ανέτρεψε όλους τους σχεδιασμούς. Είναι αδύνατο το ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνήσει ξανά «με τους ωτακουστές του», κατά τη διατύπωση του βουλευτή Χάρη Καστανίδη. Και όταν ο κ. Ανδρουλάκης είπε, για πρώτη φορά τόσο καθαρά, ότι βασικός του στόχος είναι «να στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση», άρχισε ο ανοιχτός πια πόλεμος εναντίον του.
Ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ γνωρίζουν ότι, αν το ΠΑΣΟΚ αντέξει στις επιθέσεις και καταφέρει να επαναπατρίσει ψηφοφόρους του από τη ΝΔ, τότε κάθε μετεκλογικό σενάριο είναι ανοιχτό. Το μόνο που αποκλείεται είναι νέα συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.
Δεν μιλάμε, φυσικά, για άλλοτε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που, μετά του 2019, πίνουν νερό στο όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτοί («ακροκεντρώοι», «δεξιούληδες» ή όπως αλλιώς αποκαλούνται) είναι δεδομένοι για το νυν πρωθυπουργό. Δεν έχουν πλέον κανένα δεσμό με το ΠΑΣΟΚ, οι αναφορές τους σ’ αυτό είναι παραπλανητικές και η ηγεσία του το ξέρει. Όμως, υπάρχουν και ψηφοφόροι, πρώην του ΠΑΣΟΚ, που βλέπουν με απέχθεια την καθεστωτική συμπεριφορά του νυν πρωθυπουργού, η οποία αποπνέει παλαιοκομματισμό και καμιά σχέση δεν έχει με διακηρύξεις για «σύγχρονη κεντροδεξιά», «εκσυγχρονισμό» και τα παρόμοια. Οι υποκλοπές ήρθαν να ενισχύσουν αυτήν την εικόνα.
Αν ψηφοφόροι της κατηγορίας αυτής δεν ξαναπάνε στην κάλπη της ΝΔ, όπως έκαναν το 2019, τότε το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι ανοιχτό και οι μετεκλογικές εξελίξεις απρόβλεπτες.
Η επιχείρηση «τσακίστε τον Ανδρουλάκη», ώστε το ΠΑΣΟΚ να πάρει ξανά μονοψήφιο ποσοστό, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πριν από ένα χρόνο φούσκωναν, δια των δημοσκοπήσεων, τα ποσοστά του, για να χτυπηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μέθοδος δεν απέδωσε, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία από τη ΝΔ και αυτό έχει παγιωθεί στην πολιτική ζωή. Τώρα η κυβέρνηση και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης «κονταίνουν» το ΠΑΣΟΚ, πάλι δια των δημοσκοπήσεων, με προφανέστατους τους στόχους.
Εν κατακλείδι, αν το ΠΑΣΟΚ δεν υποστεί μεγάλη καθίζηση και καταφέρει να αποσπάσει από τη ΝΔ ψηφοφόρους του που έχασε το 2019, τότε οι σημερινές δήθεν βεβαιότητες θα πάνε περίπατο. Και το βράδυ των εκλογών πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους.
Σε όλα αυτά ασφαλώς θα παίξει ρόλο η στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Αν συνεχίσει να πατάει σε δύο βάρκες και να εκπέμπει θολά μηνύματα για τη βασική μετεκλογική επιδίωξη, τότε ο κίνδυνος να ζήσει ξανά την καθίζηση της περιόδου 2012-2015 θα αναζωπυρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου