Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

«Αν εγώ πρέπει να πεθάνω, εσύ να ζήσεις»: Το ποίημα του Παλαιστίνιου ποιητή που δολοφόνησε το Ισραήλ


Με ένα προφητικό ποίημα άφησε τον κόσμο μας ο Refaat Alameer, Παλαιστίνιος ακτιβιστής, ακαδημαϊκός, καθηγητής στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας και ποιητής ο ίδιος. Δολοφονημένος από το Ισραήλ με αμερικάνικο οπλισμό. 

Σοφοκλής Αρχοντάκης 

Την ώρα που τα ντουβάρια του φθηνού χιούμορ στοχοποιούν ποιητές, θα επιλέξουμε έναν ποιητή και μάλιστα έναν αγωνιστή ποιητή, για να αποτίσουμε φόρο τιμής και να αποδείξουμε πως με την ποίηση και την λογοτεχνία μπορείς να αγγίξεις βαθιά νοήματα.
Να βρεις την ελπίδα, να δείξεις την απόγνωση, να υπογραμμίσεις το πάθος για ζωή αλλά και τον φόβο του θανάτου. Να ερωτευτείς, να αισθανθείς απέχθεια, να θαυμάσεις, να παλέψεις.
Η ποίηση ήταν και είναι ένα από τα όπλα των Παλαιστινίων για την ελευθερία 
Την ελευθερία πρέπει πρώτα να την οραματιστείς, να την νιώσεις, να την θελήσεις και να κάνεις όλα τα απαραίτητα βήματα για να την κατακτήσεις. Η ποίηση ήταν και είναι ένα από τα όπλα των Παλαιστινίων για την ελευθερία και ο Refaat Alameer την έφερε σε περισσότερα σπίτια, στα αραβικά και τα αγγλικά, εμπνέοντας τους συναθρώπους του να αγωνιστούν, να κλάψουν, να ερωτευτούν και να θρηνήσουν.

Ποιός *ΕΙΝΑΙ ο Refaat Alareer 
Ο Παλαιστίνιος ποιητής, ακαδημαϊκός, καθηγητής λογοτεχνίας και ακτιβιστής, Dr Refaat Alareer σκοτώθηκε την Παρασκευή σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, Μαζί του σκοτώθηκαν ο αδελφός του, η αδελφή του και τέσσερα από τα παιδιά της.
Στη Γάζα δεν υπάρχουν παράπλευρες απώλειες. Γνωρίζουν πόσοι και ποιοι μένουν σε κάθε σπίτι και με τι ασχολούνται. Χρησιμοποιούν το «Ευαγγέλιο» ή Hasbora, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «παραγωγής στόχων» με την οποία έχουν πλήρη γνώση των στόχων και των απωλειών. Σύμφωνα πάντα με τις παραμέτρους που είχαν δώσει. 
Από την επίθεση του Ισραήλ στον πολιτισμό επιβίωσε η γυναίκα του και τα παιδιά τους. Στην επίθεση δεν υπήρξε κανένας στρατιωτικός στόχος, στόχος ήταν ο ποιητής.
*Οι λογοτέχνες δεν πεθαίνουν, μα ζουν για πάντα μέσα από το έργο τους. Δεν χρειάζεται να το υπενθυμίζουμε σε αυτή τη χώρα που θαυμάζουμε τους κορυφαίους στοχαστές, δεκαετίες μετά τον θάνατό τους.

Η πένα είναι ισχυρότερη από το σπαθί
Ο Αλαρίρ ήταν λέκτορας λογοτεχνίας στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, όπου δίδασκε από το 2007. Βοηθούσε νέους συγγραφείς να βρουν τον δρόμο τους και να παγκοσμιοποιήσουν το κοινό τους, αναδεικνύοντας τα βιώματά τους. Ένα από τα προγράμματα στο οποίο έδωσε πνοή ήταν το We Are Not Numbers, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμούμε σκοπό την ανάδειξη της νέας γενιάς Παλαιστινίων συγγραφέων και στοχαστών που διεθνοποιούσαν το ζήτημα της κατοχής σε όλο τον κόσμο και με μεταφράσεις στα αγγλικά.
Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, Refaat in Gaza, ασκούσε κριτική στις Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής, καθώς και στις ΗΠΑ που τους δίνουν τα εργαλεία να δολοφονούν άμαχο πληθυσμό. Στοχοποιήθηκε περαιτέρω λόγω της παρουσία του στο Twitter και κυρίως εξαιτίας της αποδόμησης της ισραηλινής προπαγάνδας σε παγκόσμιο κοινό.

If I must die, let it be a tale / If I must die,  / you must live / to tell my story / to sell my things / to buy a piece of cloth / and some strings, / (make it white with a long tail) / so that a child, somewhere in Gaza / 
while looking heaven in the eye / awaiting his dad who left in a blaze— / and bid no one farewell / not even to his flesh / not even to himself— / sees the kite, my kite you made, flying up above / and thinks for a moment an angel is there / bringing back love / If I must die / let it bring hope / let it be a tale
—Dr. Refaat Alareer
 
Αν πρέπει να πεθάνω ας είναι ένα παραμύθι / Αν πρέπει να πεθάνω / Εσύ πρέπει να ζήσεις  / να πεις την ιστορία μου / να πουλήσεις τα πράγματά μου / να αγοράσεις ένα ρούχο / και λίγο σπάγγο / (Κάντο λευκό με μακριά ουρά) / ώστε ένα παιδί κάπου στην Γάζα / όπως κοιτά τον παράδεισο κατάματα / περιμένοντας τον μπαμπά του που έφυγε σε μια φλόγα / χωρίς να αποχαιρετήσει κανέναν / ούτε καν τη σάρκα του / ούτε καν τον εαυτό του... / βλέπει τον χαρταετό, τον δικό χαρταετό που έφτιαξες, να πετάει ψηλά / και νομίζει για μια στιγμή ότι ένας άγγελος είναι εκεί. / φέρνοντας πίσω την αγάπη / Αν πρέπει να πεθάνω / ας φέρει ελπίδα / Ας είναι ένα παραμύθι.
- Δρ Ρεφαάτ Αλαρίρ 1979-2023
 
Το ποίημά του βρίσκεται ήδη στο μετρό της Νέας Υόρκης. Σημάδι πως ο Ρεφαάτ νίκησε. Η ποίηση δεν μπορεί να πεθάνει και οι βάρβαροι δεν είναι σε θέση να το μάθουν αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου