Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Τέμπη: Πόσα fake news αντέχει η υπόθεση;


Τα «τρία βαγόνια της εμπορικής που αγνοούνται», το «14ο βαγόνι φάντασμα», οι «αταυτοποίητοι νεκροί στα ψυγεία του νεκροτομείου Λάρισας» και τα «ορφανά δείγματα DNA από ανθρώπους που δεν τους αναζητά κάποιος» είναι αληθινά νέα δεδομένα ή υπερβολές και ανυπόστατες φήμες;

γράφει η Μαρία Κεφαλά


Τις τελευταίες ημέρες η υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών έχει διανθιστεί με πολλά νέα και εντυπωσιακά  στοιχεία.
Τα «τρία βαγόνια της εμπορικής που αγνοούνται», το «14ο βαγόνι φάντασμα», οι «αταυτοποίητοι νεκροί στα ψυγεία του νεκροτομείου Λάρισας» και τα «ορφανά δείγματα DNA από ανθρώπους που δεν τους αναζητά κάποιος» είναι αληθινά νέα δεδομένα ή υπερβολές και ανυπόστατες φήμες; Και αν είναι fake news ποιους εξυπηρετούν αντί να βοηθούν την προσπάθεια για διερεύνηση της υπόθεσης των Τεμπών;
Τα αντικειμενικά δεδομένα δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Έτσι η μοναδική άμυνα όσων επιδιώκουν τη συγκάλυψη και τη συσκότιση της έρευνας, είναι η εκ του πονηρού αναπαραγωγή fake news, υπερβολών και οποιασδήποτε ανακρίβειας που θα μπορούσε να ενισχύσει το αμυντικό αφήγημα ότι «όλα αυτά είναι θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδουν ψεκασμένοι».

Τα fake news θίγουν την αξιοπιστία του αποδεικτικού υλικού
Οι δικηγόροι γνωρίζουν πολύ καλά αυτό το παιχνίδι: όταν η άλλη πλευρά έχει δέκα αντικειμενικά στοιχεία που καταδικάζουν τον πελάτη τους, η μόνη τους ελπίδα είναι να βρουν το ενδέκατο στοιχείο που μπορεί να αμφισβητηθεί, ώστε να επικεντρώσουν εκεί την άμυνά τους και να προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν συνολικά την αξιοπιστία του αποδεικτικού υλικού.
Στην υπόθεση των Τεμπών, η εκ των πραγμάτων αναμενόμενη έλλειψη συντονισμού ανάμεσα σε τόσες οικογένειες θυμάτων και τόσο πολλούς διαφορετικούς δικηγόρους, φαίνεται ότι τέτοια ολισθήματα δίνουν δικαιώματα στην άλλη πλευρά, με τη βοήθεια πάντα και της ιντερνετικής δημοσιογραφίας του click-bait που ψάχνει πάντα τις ευκαιρίες για υπερβολή.

Ο Κώστας Λακαφώσης ξεκαθαρίζει 
Το 20/20 επικοινώνησε με τον Κώστα Λακαφώση, διερευνητή ατυχημάτων και μέλος της πενταμελούς Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (Ε.Δ.Α.Π.Ο, www.edapo.gr) που διόρισαν αρκετές οικογένειες θυμάτων ήδη από τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου του 2023.  

Έρευνες ενός ολόκληρου χρόνου 
Οι εξειδικευμένοι διερευνητές της Ε.Δ.Α.Π.Ο εργάζονται πάνω στην υπόθεση των Τεμπών για έναν ολόκληρο χρόνο και έχουν ίσως την πιο πλήρη εικόνα από οποιαδήποτε άλλη επιτροπή διερεύνησης, δεδομένου και ότι έχουν αφιερώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της δουλειάς τους στη χαρτογράφηση των θυμάτων σε κάθε βαγόνι του τρένου. 
Με πλήρη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της δικογραφίας από την πρώτη στιγμή και με επιπλέον δεδομένα από τη διερεύνηση της ΕΔΑΠΟ, ο Κώστας Λακαφώσης ξεκαθαρίζει: 
«Προφανώς και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα από τον τρόπο που ο κρατικός μηχανισμός διαχειρίστηκε αυτό το περιστατικό από την πρώτη στιγμή και προφανέστατα υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών της τεράστιας ανάφλεξης, κατάκαυσης και πυρκαγιάς που ακολούθησε.
Αυτά είναι ζητήματα που η επιτροπή μας τα  έχει αναδείξει ήδη από τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου του 2023 και έχουν αναδειχθεί με κάθε λεπτομέρεια τόσο στο προκαταρκτικό πόρισμα που καταθέσαμε τον Ιούλιο του 2023 όσο και από το τελικό πόρισμα που καταθέσαμε πριν από δύο εβδομάδες. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν και κάποιες δημοσιογραφικές αναφορές που αναπαράγουν στοιχεία τα οποία ξεφεύγουν από τα αντικειμενικά δεδομένα». 

Διαβάζουμε για αδήλωτο 14ο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας από το οποίο φαίνεται να προκλήθηκε η φονική φωτιά. Ισχύει;
«Σαφώς και δεν επιβεβαιώνουμε οποιαδήποτε φημολογία περί χαμένων βαγονιών. Τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας είναι μετρημένα και καταγεγραμμένα από την πρώτη στιγμή και δεν υπάρχει κανένα βαγόνι φάντασμα και κανένα κοντέινερ που να λείπει. Αυτό δεν είναι γνώμη ή εκτίμηση αλλά είναι αντικειμενικό δεδομένο που προκύπτει από όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, όμως μπορεί να το διαπιστώσει κανείς και από τις δημόσια διαθέσιμες πηγές. Ακόμα και χωρίς πρόσβαση στη δικογραφία, εάν ανατρέξει κάποιος σε βίντεο και φωτογραφίες από το πρωί της 1ης Μαρτίου του 2023 θα μετρήσει 2 ηλεκτρομηχανές, 13 πλατφόρμες και 10 κοντέινερ και καμία ένδειξη για αγνοούμενο 14ο βαγόνι φάντασμα».

Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με αγνοούμενα βαγόνια, ούτε και υπάρχει 14η πλατφόρμα-φάντασμα
«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με αγνοούμενα βαγόνια, ούτε και υπάρχει 14η πλατφόρμα-φάντασμα στον εμπορευματικό συρμό.
Όλα αυτά έχουν καταγραφεί με κάθε λεπτομέρεια από την πρώτη στιγμή και αν κάποιος έχει πρόσβαση στις φωτογραφίες της αστυνομίας που περιέχονται στη δικογραφία, εύκολα θα διαπιστώσει ότι οι πλατφόρμες είναι 13 και όχι 14, κάτι που άλλωστε προκύπτει και αν κάποιος αναλύσει με προσοχή τα διαθέσιμα βίντεο και φωτογραφίες από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία από το πρωί της 1ης Μαρτίου 2023». 

Υπάρχουν αταυτοποίητοι νεκροί στα ψυγεία του νεκροτομείου Λάρισας και ορφανά δείγματα DNA από ανθρώπους;
«Έχοντας πλήρη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, έχοντας λάβει γνώση των αποτελεσμάτων όλων των ταυτοποιήσεων και έχοντας πληρέστατη εικόνα της έρευνας για ανθρώπινα υπολείμματα στο Κουλούρι (στην οποία η ΕΔΑΠΟ είχε και ενεργή εμπλοκή και φυσική παρουσία πέραν της απλής ενημέρωσης), μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει κανένα εύρημα εκτός της αρχικής χαρτογράφησης της ΕΔΑΠΟ και δεν εντοπίστηκε κανένα επιπλέον δείγμα με ορφανό DNA που δήθεν δεν ανήκει στα ήδη ταυτοποιημένα και δεν το αναζητά κανένας.
Προφανέστατα και υπάρχει τεράστιο ζήτημα με την καθυστέρηση των ανευρέσεων όλων αυτών των δειγμάτων και είναι αδιανόητο το μέγεθος της προσβολής στη μνήμη των νεκρών, απίστευτη η ψυχική οδύνη στην οποία επιβλήθηκαν επιπλέον του πένθους τους οι οικογένειες κάποιων θυμάτων. Αλλά τα ζητήματα αυτά είναι καλό να παρουσιάζονται στην πραγματική τους διάσταση και με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια, ώστε να μην δίνεται δικαίωμα συνολικής αμφισβήτησης της αξιοπιστίας της διερεύνησης».

Τι λέει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων Ε.Δ.Α.Π.Ο που έχετε συστήσει για τα αίτια της φωτιάς;
«Σαφώς και υπάρχει σοβαρό ζήτημα σχετικά με την ανάφλεξη και τη φωτιά, αφού από την πρώτη στιγμή η επιτροπή μας ξεκαθάρισε ότι δεν υποστηρίζει σε καμία περίπτωση τη θεωρία των εύφλεκτων ελαίων σιλικόνης.
Η ανάλυση των βίντεο έχει γίνει με μεγάλη λεπτομέρεια από την αρχή της διερεύνησης και τα σχετικά στοιχεία με την ανάλυση καρέ-καρέ της ακολουθίας της ανάφλεξης έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία ήδη από το πρώτο μας πόρισμα του Ιουλίου 2023 που πρόσφατα επικαιροποιήθηκε με την τελική του έκδοση.
Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρώσουμε και μια τρισδιάστατη ψηφιακή προσομοίωση και απεικόνιση της σύγκρουσης και της ανάφλεξης που ακολούθησε, ώστε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα που θα βοηθήσει περαιτέρω την έρευνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου