Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Σκοτείνιασε


Νόρα Ράλλη

Ακούστηκαν πολλά. Το χειρότερο είναι ότι ακούστηκαν play back, αλλά τέλος πάντων, ας μείνουμε στο ότι «ακούστηκαν πολλά». Ε, και εδώ που τα λέμε, το ό,τι και το να ’ναι είναι λίγο ως έκφραση γι’ αυτή την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του 2024. Αλλά όποιος λίγο ήξερε τι γινόταν στο Παρίσι τους τελευταίους μήνες, το κιτσαριό της τελετής και το αντιαισθετίκ (όσο κι αν προσπαθήσουμε να ράψουμε επάνω του μανδύες αποδοχής της διαφορετικότητας, ανάδειξης της συμπληρωματικότητας, αντιφασιστικής ατζέντας, υπερχρωματικής παλέτας κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο) θριάμβευσε μεν, ήταν το λιγότερο δε.
Το ότι οι κάτοικοι του Παρισιού είδαν τα εισιτήρια του μετρό να αυξάνονται κατά 100%, διπλασιάζοντας την ήδη υπερκοστολογημένη τιμή τους, είδαν τους φοιτητές να τους πετάνε έξω από τα σπίτια για να τα νοικιάσουν σαν τρελοί οι ιδιοκτήτες, είδαν κατασκευές-τερατουργήματα να οικοδομούνται για να στεγάσουν αθλητές και αθλήματα, είδαν έναν τοξικότατο Σηκουάνα, στον οποίο έχει απαγορευτεί το κολύμπι από το 1923 (!), τόσο πενταβρόμικος είναι, να γίνεται πρώτο θέμα και καλά γιατί θα προλάβουν να καθαρίσουν την μπίχλα ενός αιώνα σε λίγους μήνες (ούτε καν!), άκουσαν κατά καιρούς ανακοινώσεις του τύπου «μην αγοράζετε χαρτιά υγείας, οι τουρίστες έχουν προτεραιότητα» ή «μην παίρνετε τα μέσα μεταφοράς ή αυτοκίνητο για να πάτε στη δουλειά σας. Το περπάτημα είναι υγεία», ώστε να υπάρχει χώρος στους δρόμους για τους τουρίστες (ότι είναι υγεία να περπατάει ο εργάτης/εργαζόμενος στο καρκαΐλι για να μη στριμωχτεί ο τουρίστας!), γενικά είδαν την πόλη τους να μετατρέπεται σε ένα τερατόμορφο, καπιταλιστικό γουρούνι, το οποίο χαϊδεύει απαλά στην κοιλίτσα του η σύγχρονη Αντουανέτα, αυτό δεν μας νοιάζει;
Ναι, στην τελετή έναρξης έγινε εργαλειοποίηση και της Ιστορίας της χώρας και της σεξουαλικότητας και των δικαιωμάτων και, κατ’ εμάς, με έναν σεφερλικό τρόπο προσέγγισης που κατήντησε βαρετοβαρετός. Αλλά το χειρότερο ήταν και είναι το τι συνέβη στην ίδια την πόλη του Παρισιού με αφορμή αυτούς του Ολυμπιακούς και τι θα παραμείνει σαν αυτοί τελειώσουν. Και η απάντηση είναι μία και μόνη: Η Πόλη του Φωτός σκοτείνιασε. Απλώς είχαν πολύ δυνατά φώτα για να το δούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου