Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Άλλη μια κλωτσιά στα μαλακά μόρια της επαρχίας…


Αν σας αρέσει βλαχάκια, έχει καλώς. Αν δεν σας αρέσει, γυρίστε πίσω στα πρόβατα και στα γίδια. Άντε γιατί πολύ αέρα πήρατε, που σας επιτρέπουμε να επισκεφθείτε την κάλπη μια φορά στα τέσσερα χρόνια!

Χρήστος Ξανθάκης


Καλή σας μέρα. Ονομάζομαι Ξανθάκης Χρήστος, του Αρχοντή και της Βασιλικής και διαθέτω το κληρονομικό χάρισμα. Πως μου προέκυψε δεν ξέρω, ο Θεούλης μου το ‘στειλε, γύρω μου κοιτάω και απ’ τα βάιμπς αντραλίζομαι. Πάρτε για παράδειγμα, όσα έγραφα εδώ στο Newpost  πριν από ενάμιση μήνα, σε άρθρο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια:
«Τι νομίζετε παλικάρια και γοργόνες, τι ακριβώς σκέφτεστε, ότι τα “μη κερδοσκοπικά ιδρύματα” θα βάλουν τα σκουτιά τους και θα ανηφορίσουν τις εθνικές οδούς για να ιδρύσουν τμήματα και παρακλάδια ανά την ελληνική περιφέρεια; Όχι βέβαια, στο λεκανοπέδιο θα επικεντρώσουν που είναι ήζυ το μάνεϋ, άντε να προσφέρουν και κάνα κοκαλάκι στη νύμφη του Θερμαϊκού. Η υπόλοιπη Ελλάδα γιόκ κι επειδή θα συμπτυχθεί η δημόσια ανώτατη παιδεία (σοροπάτα το λέω…) αράδα θα κλείνουν οι σχολές στην επαρχία. Με τελικό αποτέλεσμα, ακόμη περισσότεροι από τους κατοίκους της να πάρουν των οματιών τους και να αναζητήσουν τις τύχες τους σε αυτό το καταραμένο μάελστρομ της πρωτευούσης. Και ύστερα θα αναρωτιόμαστε γιατί περισσεύουν οι αναπτυξιακές στρεβλώσεις, γιατί ερημώνει ο τόπος και γιατί τα ζευγάρια δεν κάνουν παιδιά…»
Το έγραψα, στο ίντερνετ είναι, μπείτε να το δείτε με τα ματάκια σας να μη λέτε παραμυθατζή.
Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, τσουπ, σκάσανε μύτη τα πρώτα λαγουδάκια, συγγνώμη τα πρώτα δημοσιεύματα που ευλογάνε τα λουκέτα, συγγνώμη την αναδιάρθρωση των σχολών στην επαρχία.
Η πρώτη μπαλοθιά ήρθε από προσωπικότητα του πανεπιστημιακού χώρου (δεν θα την διαφημίσω), που αφού έχυσε ποταμούς δακρύων για την κατάσταση της εκπαίδευσης στην μαμά πατρίδα, έσπευσε να σημειώσει:
«Η “αγορά” θα έρθει, φευ, να διορθώσει τα κακώς κείμενα, τις ατελείωτες Σχολές που έσπειρε η Ελληνική Πολιτεία σε κάθε κωμόπολη της επικράτειας για να ικανοποιήσει μια μικρή επιστημονική ζήτηση και ένα μεγάλο τοπικό συμφέρον. Δυστυχώς ήρθε η ώρα και δεν έχουμε δικαίωμα να το εμποδίσουμε».
Το πιάσατε το υπονοούμενο, που έλεγε και ο πατήρ του έθνους (και της κυβερνήσεως!) Γεώργιος Καρατζαφέρης; Το πιάσατε το υπονοούμενο και πάμε παρακάτω.
Πάμε στο εντιτόριαλ εφημερίδας υψηλού κύρους, που ήρθε πριν από μια βδομάδα να μας πει το εξής:
«Έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία χρόνια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προς τη σωστή κατεύθυνση της εξωστρέφειας. Δεν έχει αλλάξει, όμως, το πιο δύσκολο: ο χάρτης των τμημάτων των ΑΕΙ με τη διαλογή όσων δεν εξυπηρετούν ούτε ακαδημαϊκές ανάγκες ούτε βρίσκουν αντιστοίχιση στην αγορά εργασίας. Δεν μπορεί να συντηρούνται τμήματα όπου οι διδάσκοντες είναι περισσότεροι από τους φοιτητές ή όπου δεν εισάγονται καν φοιτητές σε μία ακαδημαϊκή περίοδο. Χρειάζεται πολιτική γενναιότητα για να αρθεί και αυτός ο παραλογισμός».
Και κάπως έτσι αρχίζει η φασούλα, που έλεγε κι ο θείτσος στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».
Κάπως έτσι θα πάρει πάσα το υπουργείο Παιδείας («πλήθος τα δημοσιεύματα και οι διαμαρτυρίες»!) και θα βάλει στον πάγκο του χασάπη τις σχολές της επαρχίας. Κόψε από εδώ, σφάξε από εκεί, πριόνισε παραπέρα, μακέλεψε παραδώθε. Ασταδγιάλα πια με τα τοπικά συμφέροντα που δεν αφήνουν την εκπαίδευση να απογειωθεί και ρουφάνε σαν τις βδέλλες (καλημέρα κύριε Μαρινάκη!) τον κρατικό προϋπολογισμό. Έφτασε η ώρα να κλειστούν στο χρονοντούλαπο, μαζί με όλες αυτές τις άχρηστες σχολές που κατέκλυσαν την επικράτεια. Αν σας αρέσει βλαχάκια, έχει καλώς. Αν δεν σας αρέσει, γυρίστε πίσω στα πρόβατα και στα γίδια. Άντε γιατί πολύ αέρα πήρατε, που σας επιτρέπουμε να επισκεφθείτε την κάλπη μια φορά στα τέσσερα χρόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου