Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Ισπανία: Εξώσεις και καταλήψεις στα χρόνια της κρίσης


Στέλιος Παπαναστασίου

Κάτω από τις πιέσεις πολιτικών και κοινωνίας πολιτών και μετά το σοκ που προκάλεσαν δύο πρόσφατες αυτοκτονίες κυβέρνηση και μείζων αντιπολίτευση συνεδριάζουν για την εξεύρεση μιας λύσης που θα μπορούσε να φρενάρει το κοινωνικό δράμα των εξώσεων.
Η κυβέρνηση θα προτείνει στην συνάντηση ένα χρεοστάσιο διάρκειας δύο ετών στις ιδιάζουσες περιπτώσεις κατασχέσεων και εξώσεων, κάτι που είχε προτείνει με νομοσχέδιό του το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE. Η συμφωνία, ωστόσο, δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα και θα έχει ισχύ πάνω σε υπογεγραμμένες υποθήκες, δεν θα αφορά όμως τις περιπτώσεις όπου η κατάσχεση είναι εν εξελίξει.


Κινήσεις πολιτών κατά των εξώσεων

Πολλοί πολίτες οργανώνονται κατά των εξώσεων. Η οργάνωση STOP desahucios, για παράδειγμα, διαδηλώνει μπροστά απ' την έδρα του λαϊκού κόμματος στην Χώρα των Βάσκων, ενώ παράλληλα πετυχαίνει την προσωρινή αποφυγή των εξώσεων με συγκεντρώσεις έξω από τα σπίτια εμποδίζοντας την είσοδο στους δικαστικούς επιμελητές!
Από την μεριά τους, 47 επιφανείς εισαγγελείς από όλη την Ισπανία συνέταξαν κείμενο σύμφωνα με το οποίο δεν θα επιβαρύνουν τους οικονομικά ασθενέστερους προχωρώντας σε άλλες εξώσεις - ήδη μετράνε πάνω από 200χιλιάδες – «καρφώνοντας» ταυτόχρονα τους πολιτικούς στο ότι για να δράσουν έπρεπε ν' αρχίσουν να σημειώνονται αυτοκτονίες.
Εν τω μεταξύ, η Ισπανική Ένωση Τραπεζών (AEB), σε σημερινή της ανακοίνωση, αναφέρει πως έλαβε την περασμένη Πέμπτη «τη δέσμευση όλων των μελών της, για ανθρωπιστικούς λόγους και στο πλαίσιο της κοινωνικά υπεύθυνης πολιτικής τους, να μπλοκάρουν τις εξσεις για τα δύο επόμενα χρόνια, στις περιπτώσεις ακραίας ανάγκης».Εν τω μεταξύ, η κίνηση πολιτών «Επηρεασμένοι από την υποθήκη» κάλεσε σε διαμαρτυρίες σήμερα μπροστά από τα γραφεία του Λαϊκού Κόμματος σε διάφορες πόλεις. Οι ακτιβιστές απορρίπτουν εκ των προτέρων την λύση που προτείνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Λαϊκό αίτημα αποτελεί το να εφαρμοστεί μια ευνοϊκή ρύθμιση με περίοδο χάριτος και επιμήκυνση των δόσεων σε όσα νοικοκυριά αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν το δάνειο της πρώτης κατοικίας τους.
Υπολογίζεται ότι οι εξώσεις αγγίζουν τις 200.000 τους τελευταίους μήνες, με τις απούλητες και ξενοίκιαστες κατοικίες να ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια.
Ειδικοί κάνουν λόγο ότι όλο και περισσότερες οικογένειες που τους έχει γίνει έξωση – οι οποίες αντιμετωπίζουν τεράστια χρέη, τα οποία καταγεγραμμένα ως είναι, δεν τους επιτρέπουν ούτε να νοικιάσουν – αναγκάζονται να κάνουν κατάληψη σε άδεια διαμερίσματα ή επιστρέφουν, ως καταληψίες πλέον, στα σπίτια που τους είχαν κατασχέσει!

Μπαράζ καταλήψεων
 
Ο αριθμός των κατ'ανάγκη καταληψιών είναι ανυπολόγιστος. Ο Ραφαέλ Μαρτίν Σανζ, πρόεδρος εταιρείας κτηματομεσιτικών γραφείων, τονίζει πως οι καταλήψεις έχουν εξαπλωθεί τόσο που κάποια κτηματομεσιτικά γραφεία διστάζουν να βάλουν ταμπέλες στο εξωτερικό των κτιρίων που να λένε ότι κάποιο διαμέρισμα είναι διαθέσιμο.
hernandez"Το αστείο είναι ότι οι μισοί άνθρωποι που ψάχνουν διαμερίσματα που πωλούνται ή ενοικιάζονται στην πραγματικότητα διαλέγουν ποιο από αυτά θα καταλάβουν παράνομα," δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι περισσότερες εξώσεις λαμβάνουν χώρα ήρεμα, με ντροπιασμένες οικογένειες να παραδίδουν τα κλειδιά στις τράπεζες. Όμως, σε αρκετές εργατικές συνοικίες, συγκρούσεις σημειώνονται κάθε βδομάδα με την αστυνομία, τους δικαστικούς επιμελητές και τους κλητήρες των τραπεζών, καθώς υπέρμαχοι του δικαιώματος στην κατοικία και εθελοντές προσπαθούν να αποτρέψουν τις εξώσεις.
Στην γειτονιά Carabanchel της Μαδρίτης, ένα πλήθος που διαμαρτυρόταν έξω από ένα υπόγειο διαμέρισμα φώναζε "ντροπή σας" σε δικαστικούς επιμελητές και κλητήρες τράπεζας που είχαν εντολές να κάνουν έξωση στον Έντουάρντ Χερνάντεθ και την οικογένειά του (φωτό).
Ο δικηγόρος του Χερνάντεθ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το πλήθος των διαδηλωτών ξεπερνούσε αριθμητικά τους αστυνομικούς».
Στην ίδια κατεύθυνση, τα ισπανικά συνδικάτα αστυνομικών υπαλλήλων σε ανακοίνωση που εξέδωσαν κάνουν λόγο πως θα υπερασπιστούν όσα όργανα αρνηθούν να συμμετέχουν στις εξώσεις οικογενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου