Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Κ. Γαβράς: Η ΕΕ δεν είναι δημοκρατική και πρέπει ν' αλλάξει

 
«Ισως να έχω κι εγώ μερικές ιδέες και να μπορέσω να συμβάλω στη προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Εκεί, γνωρίζουν μόνο την αρχαία Ελλάδα, τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων. Δεν έχουν ιδέα για τους σύγχρονους Έλληνες και τα επιτεύγματα τους στην τέχνη, στην καθημερινότητα... Βεβαίως χρειάζονται χρήματα για όλα αυτά, αλλά, ελπίζω να μπορέσω να συμβάλω με τη βοήθεια και του καθηγητή κ. Τσουκαλά ο οποίος είναι σοβαρός και άξιος άνθρωπος» δήλωσε στη Θεσσαλονίκη ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτησή του στο Δ.Σ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Στη συμπρωτεύουσα ο φημισμένος σκηνοθέτης βρίσκεται προκειμένου να συμμετάσχει σε διημερίδα που διοργανώνει η Σχολή Δικαστών με θέμα «Δικαιοσύνη και Κινηματογράφος» και στο πλαίσιο της οποίας προβλήθηκε στο «Ολύμπιον» η ταινία του «Ζ» -για την υπόθεση Λαμπράκη. Ο σκηνοθέτης θα μετάσχει το απόγευμα σε σχετική συζήτηση, ενώ το πρωί σήμερα έδωσε masterclass στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για τους σπουδαστές του τμήματος θεάτρου και κινηματογράφου της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και του ΑΠΘ.
Σε ερώτηση για το αν αισθάνεται "δικαιωμένος" από τη δημοκρατική λειτουργία της Ευρώπης -ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο κ. Γαβράς τόνισε πως «το ότι υπάρχει η ενωμένη Ευρώπη είναι ένα βήμα σοβαρό και θα πρέπει να το διαφυλάξουμε, όλοι. Το ότι Ευρώπη γίνεται όλο και λιγότερο δημοκρατική και λειτουργεί πλέον μόνο για τα συμφέροντα των τραπεζών και των χρηματιστών, αυτό πρέπει να αλλάξει...».
Απευθυνόμενος στους σπουδαστές και μιλώντας σχετικά με τη λειτουργία του κινηματογράφου και του θεάτρου είπε: «Δεν είμαστε εδώ για να αλλάξουμε τον κόσμο. Δεν στέλνουμε κανένα μήνυμα. Μην βαυκαλίζεστε εσείς οι άνθρωποι του θεάτρου, του σινεμά… Θέαμα «παράγουμε». Επάγγελμα κάνουμε. Δεν δίνουμε λύσεις στα κοινωνικά ή πολιτικά προβλήματα. Διηγούμαστε μόνο ιστορίες. Όπως αυτές που μας έλεγαν οι παππούδες. Οι ιστορίες «γεννούν» αισθήματα. Αυτό είναι το στοίχημα μας. Να «γεννήσουμε» αισθήματα. Ε, μ’ αυτά οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Μόνο μ’ αυτά όμως. Τα αισθήματα «εμφυτεύονται». Οι ιδέες και οι πράξεις των ανθρώπων εξαρτώνται απ’ αυτά.»
«Πολιτική είναι η καθημερινότητα. Γιατί, η πολιτική, ενέχει την έννοια της εξουσίας. Αυτή η σχέση των εξουσιών γεννά την πολιτική. Η εξουσία που έχουμε όλοι... Η εξουσία προς τα παιδιά μας, τους συντρόφους μας, τους υφισταμένους μας στην εργασία... Πόσο μας εξουσιάζουν οι άλλοι, και πως χρησιμοποιούμε στη συνέχεια τη δική μας εξουσία... Αυτό είναι πολιτική» τόνισε στη διάρκεια του masterclass.
Τέλος σχετικά με την «στήριξη του στην κυβέρνηση και ειδικά στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα», ο Κ. Γαβράς δήλωσε: «Σαν ξένος που είμαι -καθώς ζω στο εξωτερικό- δεν δικαιούμαι να κάνω κριτική στους Έλληνες πολιτικούς. Δεν είμαι οπαδός κανενός... Στήριξα ανοιχτά τον κ. Τσίπρα σε μια εποχή (το περασμένο καλοκαίρι) κατά την οποία όλος ο κόσμος στην Ευρώπη ήταν εναντίον του και εναντίον της Ελλάδας. Σήμερα το τι θα κάνει -πως θα συνεχίσει ο κ. Τσίπρας, εξαρτάται και από σας, τους μονίμους κατοίκους της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου