Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Virginia Johnson, η γυναίκα που ανέδειξε τη δύναμη της γυναίκειας σεξουαλικότητας

Virginia Johnson, η γυναίκα που ανέδειξε τη δύναμη της γυναίκειας σεξουαλικότητας 
 
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα που είναι αφιερωμένη στη γυναίκα, την 8η του Μαρτίου, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς τους αγώνες και την πολύτιμη προσφορά σπουδαίων γυναικών στην ανθρωπότητα, ακόμα και σε εποχές που τα εφόδια που είχαν ήταν πολύ λιγότερα, σε σύγκριση με αυτά των ανδρών.
 
Η Virginia Johnson είναι μια από τις σπουδαίες αυτές γυναίκες που αξίζει να θυμηθούμε. Ήταν αυτή που κατάφερε με τον τρόπο της να αλλάξει τον τρόπο αντίληψης της σεξουαλικότητας, όταν ακόμα και το να μιλά κανείς απλά για το σεξ ήταν ταμπού. Μαζί με τον William Masters, ήταν το διάσημο ζευγάρι των Masters και Johnson, οι μελέτες των οποίων πάνω στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική επανάσταση.
Η Virginia Johnson έζησε μια από τις πιο συγκλονιστικές ζωές που θα μπορούσε να ζήσει μια αμερικανίδα του 20ου αιώνα. Χωρίς να έχει καν πανεπιστημιακό τίτλο έγινε ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της ιατρικής επιστήμης της εποχής εκείνης.
Μεγάλωσε κοντά σε μια επαρχιακή πόλη του Missouri και μέχρι τα τέλη της δεκαετία του 50, σε ηλικία 30 ετών, ήταν 2 φορές χωρισμένη, μεγάλωνε δύο μικρά παιδιά και έψαχνε εργασία. Βρέθηκε να εργάζεται ως γραμματέας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Washington στο St. Louis. Εκεί γνώρισε τον Masters, ο οποίος ήταν μαιευτήρας- γυναικολόγος και την προσέλαβε ως βοηθό στην έρευνα του για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Οι μελέτες τους διεξάγονταν αρχικά στο πανεπιστήμιο και στη συνέχεια στο ινστιτούτο που ίδρυσαν το οποίο και ονόμασαν MastersandJohnson. Αυτό έγινε γιατί σταδιακά η Johnson από βοηθός έγινε συνεργάτιδα. Οι δυο τους μάλιστα παντρεύτηκαν το 1971 και χώρισαν μετά από 20 χρόνια.
Εργάζονταν πολύ αποτελεσματικά μαζί. Ο Masters είχε την ακαδημαϊκή γνώση, τα προσόντα του ερευνητή, ήταν σε γενικές γραμμές ένας λαμπρός επιστήμονας, αλλά δεν ήταν κάλος στην επικοινωνία του με τους ανθρώπους. Η Johnson ήταν αυτή που κατάφερε να πείσει τους αμέτρητους εθελοντές που ήταν απαραίτητοι για τις μελέτες, τους φοιτητές, τις νοσοκόμες, τις συζύγους και όλους τους άλλους συμμετέχοντες που πήραν μέρος σε αυτό που σχεδόν βέβαια είναι το μεγαλύτερο πείραμα που έλαβε ποτέ χώρα στις ΗΠΑ σχετικά με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Η Virginia ήταν επικοινωνιακή, ζεστή και επεδείκνυε ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για τον ανθρωπότητα και με τον τρόπο αυτό κάλυπτε την αυστηρή επιστημονικότατα του συνεργάτη της.
Η μελέτη τους μπόρεσε να καταρρίψει βασικές αρχές της μέχρι τότε θεώρησης της γυναίκειας σεξουαλικότητας, όπως για παράδειγμα τη θεωρία του Freud που υποστήριζε ότι ο κολπικός οργασμός και όχι ο κλειτοριδικός είναι η πιο ώριμη γυναικεία σεξουαλική απόκριση. Τα ευρήματα τους ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της ικανότητάς της να θέτει όλες τις απαραίτητες αμήχανες και προσωπικές ερωτήσεις σε εκατοντάδες ζευγάρια, πολλά εκ των οποίων δεν ήταν παντρεμένα. Τα βιβλία που έγραψαν σχετικά με την ανθρώπινη σεξουαλική απόκριση και τα σεξουαλικά προβλήματα των ανδρών και των γυναικών έγιναν bestsellers και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Για πολλούς, πριν από την εργασία των MasterandJohnson η ιατρική επιστήμη βρισκόταν σε πλήρη άγνοια σε σχέση με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα.
Η Johnson μάλιστα έπαιξε καθοριστικό και ιδιαίτερα δημιουργικό ρόλο στη διαμόρφωση της θεραπευτικής προσέγγισης των σεξουαλικών διαταραχών, η οποία ωθούσε τα άτομα να επικεντρώνονται στις αισθήσεις και το άγγιγμα και όχι στην σεξουαλική επίδοση. Σε ένα βαθμό μάλιστα, θα μπορούσε κανείς να πει πως έδωσε στις γυναίκες την άδεια να εκφράσουν και να σεβαστούν τη δική τους σεξουαλικότητα.
Ο χωρισμός του ζευγαριού επήλθε στη δεκαετία του 90, όταν ο Masters βλέποντας την υγεία του να επιδεινώνεται και τη σύζυγο του να στενοχωριέται πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει διαζύγιο, έτσι ώστε να την αφήσει με τη θύμηση της νιότης του. Το ινστιτούτο τους έκλεισε το 1994 και αυτός πέθανε το 2001.
Η Virginia Johnson πέθανε 12 χρόνια μετά, το 2013. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι αυτή που έφερε την ισότητα της γυναίκας στο πεδίο της σεξουαλικότητας 

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr
Πηγή: cbc.ca/news/health/story
μέσω www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου