Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Σύννεφα για Ελλάδα και Κύπρο...

Γιάννης Τριάντης

Ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές και τις διεκδικήσεις, με τελευταίο κρούσμα το «Μανιφέστο» για τις θαλάσσιες ζώνες Καστελόριζου και Κύπρου, η Δύση είτε... χασμάται, αρνούμενη να λάβει μέτρα εναντίον της, είτε νομιμοποιεί την συμπεριφορά της!
Ειδικότερα:
1) Ο Βρετανός υπουργός για την Ευρώπη, σερ Αλαν Ντάνκαν, όταν ρωτήθηκε για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, μίλησε για «περιοχή με κυριαρχία υπό αμφισβήτηση»! Δηλαδή, αντί να καταδικάσει την Τουρκία, νομιμοποιεί την εξοργιστική συμπεριφορά της.
Η Κύπρος αντέδρασε έντονα («Απαράδεκτος ο Ντάνκαν»/ Διάβημα προς την Τερέζα Μέι) και υπενθύμισε τον αρνητικό ρόλο του Ντάνκαν στις συνομιλίες για το Κυπριακό, που είχαν διεξαχθεί στο Κράν Μοντανά.
2) Οι ΗΠΑ τηρούν σιγήν ιχθύος για το «Μανιφέστο» που παρουσίασε προχθές το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Πέραν αυτού, σύμφωνα με το slpress.gr, o Aμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πράιατ μίλησε προσφάτως για την ανάγκη διαλόγου και φιλίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αλλά και για συμφωνία win win (αμοιβαίως επωφελή) που πρέπει να επιδιώξουν οι δύο χώρες.
Αλήθεια, συμφωνία ως προς τι; Η αναφορά του κ.Πάιατ αφορούσε στα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» ή υπαινίσσεται κάτι περαιτέρω;
3) Η Ευρώπη, αυτή η πρωταθλήτρια της κούφιας ρητορείας, μετά τις πρόσφατες ρητορικές καταδίκες, απέφυγε την λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας παρά το γεγονός ότι εκείνη συνεχίζει απτόητη τις διεκδικήσεις και τις απειλές.
Τέλος, επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής, η Ελλάδα σιωπά τόσο για την πρόκληση Ντάνκαν όσο και για το «Μανιφέστο» της Τουρκίας, κοινωνός του οποίου κατέστη ή χώρα μας, μέσω του πρεσβευτή μας στην Άγκυρα.
Συνολικά η συμπεριφορά της Δύσης έναντι της Τουρκίας προοιωνίζεται αρνητικές εξελίξεις για Ελλάδα και Κύπρο. Ειδικά, αν αποκατασταθούν στοιχειωδώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου