Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Κάποιες ειδήσεις που περάσανε στα ψιλά...

Εύσημα ΠΟΥ για την καθολική κάλυψη υγείας στην Ελλάδα...

Ειδική τιμητική αναφορά στη χώρα μας έκανε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, στη...
διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΠΟΥ που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ μίλησε για τη διασφάλιση από την πλευρά της κυβέρνησης καθολικής κάλυψης υγείας για όλους τους πολίτες - ασφαλισμένους και ανασφάλιστους- αλλά και για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στάθηκε στην «ανάγκη συνεργασίας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο των κρατών-μελών με στόχο να διασφαλίζονται ικανό ποσοστό δαπανών για τη δημόσια υγεία και διαφάνεια στην τιμολόγηση των φαρμάκων και των ιατρικών προϊόντων, ώστε να μπορούν να αντέξουν οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών».
Ο Γ. Μπασκόζος, υπογραμμίζοντας τις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, επισήμανε:
«Αυξάνουμε όσο επιτρέπουν οι συνθήκες τις δημόσιες δαπάνες υγείας, στελεχώνουμε τις δημόσιες δομές υγείας, έχουμε ανοίξει πόλεμο κατά της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης, θέτουμε σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, στηρίζουμε όσο μπορούμε το υγειονομικό προσωπικό και επιδιώκουμε διεθνείς συνεργατικές δράσεις για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης με στόχο τη δυνατότητα όλων να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο που έχουν ανάγκη στο πλαίσιο της καθολικής κάλυψης υγείας».
Η ελληνική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε ισχυρή παρέμβαση στην εκδήλωση με θέμα τη διαφανή τιμολόγηση των φαρμάκων και στα πολιτικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν ώστε να μπορούν οι προϋπολογισμοί των χωρών να αντέχουν τη φαρμακευτική δαπάνη που είναι αναγκαία ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση όλων στα φάρμακα που έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα στα καινοτόμα και ακριβά.
Προς αυτή την κατεύθυνση τονίστηκε η ανάγκη της διεθνούς συνεργασίας ώστε να αυξηθεί η διαπραγματευτική ισχύς των κυβερνήσεων απέναντι στην φαρμακοβιομηχανία.
Διακριτή ήταν η παρέμβαση της ελληνικής αντιπροσωπείας και στο θέμα της υγιεινής διατροφής, με έμφαση στην προβολή της μεσογειακής διατροφής και ειδική αναφορά στην ανάγκη να μπορούν τα υγιεινά και ποιοτικά τρόφιμα να είναι προσιτά σε όλους... (https://www.efsyn.gr/node/196675)
 
Σόιμπλε: Πολύ καλύτερα η Ελλάδα από ότι 8 χρόνια πριν
 
Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με πριν από οκτώ χρόνια, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο... πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, τονίζει στη συνέντευξή του, ότι πλέον η Ελλάδα έχει πολύ διαφορετικές οικονομικές προοπτικές σε σχέση με την περίοδο προ οκταετίας, αν και όπως λέει η χώρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη όλες τις δυσκολίες.
«Η διαδικασία μεταρρυθμίσεων δεν ήταν εύκολη για την Ελλάδα και εξακολουθεί να είναι δύσκολη, καθώς όλοι οι πολίτες έχουν υποχρεωθεί να κάνουν θυσίες. Βεβαίως η χώρα σας δεν έχει ακόμη ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες, αλλά βρίσκεστε σε πολύ καλύτερη θέση και τώρα έχετε διαφορετικές οικονομικές προοπτικές σε σχέση με πριν από οκτώ χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξή του. (http://nonews-news.blogspot.com/2019/05/8_24.html)
 
ΔΝΤ: Έχουμε τελειώσει από την Ελλάδα...
 
Η πρόοδος ανήκει στην κυβέρνηση και το λαό...

 Λίγες ημέρες μετά την κυνική ομολογία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα εγκληματικά λάθη των...
οικονομικών προγραμμάτων του στην Ελλάδα, αξιωματούχος του Ταμείου επανέρχεται με νέα δήλωση στην οποία ξεκαθαρίζει εκ νέου την αποχώρηση από τη χώρα, πιστώνοντας την οικονομική πρόοδο που επετεύχθη στην ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. 
«Το ΔΝΤ βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της έκκλησης για ισχυρή ελάφρυνση του (ελληνικού) χρέους» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα είχε συμβεί στην περίπτωση που λάμβανε χώρα μια έγκαιρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Όπως μάλιστα υπενθύμισε, το ΔΝΤ είχε εκφράσει δημόσια την στήριξη του και είχε επανειλημμένα αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα μέσα από τις διάφορες εκθέσεις που έχει δημοσιοποιήσει.
«Δεν θέλω να αντιδικήσω με την ιστορία της ελληνικής κρίσης. Είχαμε πολύ επικοινωνία και ανάλυση του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων μεταπρογραμματικών εκθέσεων αξιολόγησης από το ανεξάρτητο γραφείο αξιολόγησης. Όλα αυτά τα δημοσιεύουμε και έχουν αγγίξει το ζήτημα του ελληνικού χρέους και άλλα θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, τόνισε πως το ΔΝΤ αναγνωρίζει την οικονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η πίστωση αυτής της επιτυχίας πηγαίνει πρωταρχικός στην ελληνική κυβέρνηση και τις θυσίες του ελληνικού λαού και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ συνέβαλε σε αυτή τη θετική εξέλιξη.
«Και φυσικά συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα, συνεχίζουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα, αν και δεν υπάρχει κάποιο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα με το ΔΝΤ εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το ΔΝΤ προσπάθησε να καλύψει τα λάθη που έκανε στο ελληνικό πρόγραμμα μέσω της επικοινωνιακής του πολιτικής, ο Τζ. Ράις ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με τη συγκεκριμένη παρατήρηση και υπενθύμισε πως όλα αυτά τα χρόνια το Ταμείο έχει επικοινωνήσει με διαφάνεια όλες τις πτυχές της στήριξης που παρείχε στην χώρα μας... (https://tvxs.gr/news/ellada/dnt-exoyme-teleiosei-apo-tin-ellada-i-proodos-anikei-stin-kybernisi-kai-lao)
 
Έντεκα Έλληνες καθηγητές στους καλύτερους του κόσμου...
 
Έξι Καθηγητές Φυσικής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου βρίσκονται στους πρώτους 200 από τους 672 ερευνητές με την μεγαλύτερη... επιρροή παγκοσμίως (Most Highly Cited Researcher, h>100) στη διεθνή κατάταξη Webometrics 2019, στη Φυσική Υψηλών Ενεργειών (High Energy Physics).
 Μάλιστα, ο Καθ. Γεώργιος Τσιπολίτης με την 45η θέση που κατέλαβε, είναι πρώτος μεταξύ των 11 Ελλήνων που διακρίθηκαν. Οι υπόλοιποι πέντε διακριθέντες καθηγητές του ΕΜΠ είναι οι Εμμανουήλ Δρης (θέση 73), Θεόδωρος Αλεξόπουλος (θέση 74), Σταύρος Μαλτέζος (θέση 87), Ευάγγελος Γαζής (θέση 121) και Κωνσταντίνος Κουσούρης (θέση 191). Η Πρυτανεία του ΕΜΠ συγχαίρει όλους τους διακριθέντες, οι οποίοι με το ερευνητικό τους έργο τιμούν το ΕΜΠ και κοσμούν την Ελληνική επιστημονική κοινότητα.
http://www.matrix24.gr/2019/05/enteka-ellines-kathigites-stous-kaliterous-tou-kosmou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου