Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Κι όμως, ο Μητσοτάκης δεν έχει διαβάσει Πηνελόπη Δέλτα!

Σε μία στιγμή της περιοδείας του στο Δοξάτο Δράμας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να «καρφώσει» την κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, επισκεπτόμενος την βιβλιοθήκη του Πνευματικού Κέντρου Δοξάτου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε στα χέρια του το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «Τα Μυστικά του βάλτου», που αναφέρεται στον Μακεδονικό Αγώνα, και τόνισε με νόημα:
«Μεγαλώσαμε με βιβλία όπως «Τα μυστικά του βάλτου» και κάποιοι πρέπει να τα διαβάσουν για να καταλάβουν την ιστορία της Μακεδονίας».
Ωστόσο, μάλλον ο πρόεδρος της ΝΔ έπεσε σε... λάθος βιβλίο, αφού με το συγκεκριμένο κείμενο, η Πηνελόπη Δέλτα αποδομεί τα δύο βασικά επιχειρήματα της ΝΔ κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών: ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση «έδωσε» (sic) «γλώσσα» και «εθνότητα».
Συγκεκριμένα, γράφει η Πηνελόπη Δέλτα στο κεφάλαιο Γ με τίτλο «Η λίμνη των Γιαννιτσών»: «Ήταν ένα κράμα όλων των βαλκανικών εθνικοτήτων τότε η Μακεδονία. Έλληνες, Βούλγαροι, Ρουμούνοι, Σέρβοι, Αλβανοί, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, ζούσαν φύρδην μίγδην κάτω από το βαρύ ζυγό των Τούρκων. Η γλώσσα τους ήταν η ίδια, μακεδονίτικη, ένα κράμα και αυτή από σλαβικά κι ελληνικά, ανακατωμένα με λέξεις τούρκικες». Για τη συγγραφέα, λοιπόν, η «μακεδονίτικη» ήταν μία ξεχωριστή γλώσσα που ομιλείτο σε αυτό την περιοχή και αποτελούσε «ένα κράμα από σλάβικα και ελληνικά, ανακατωμένα με λέξεις τούρκικες».
Στο ίδιο κεφάλαιο, μερικές αράδες πιο κάτω, αναφέρει η Πηνελόπη Δέλτα: «Όπως και στα βυζαντινά χρόνια, οι πληθυσμοί ήταν ανακατωμένοι τόσο, που δύσκολα χώριζες Έλληνα από Βούλγαρο - τις δυο φυλές που κυριαρχούσαν. Εθνική συνείδηση είχαν τη μακεδονική μονάχα». Αποτυπώνει, δηλαδή, ότι οι κάτοικοι της τότε Μακεδονίας είχαν ξεχωριστή εθνική συνείδηση «τη μακεδονική».
Κατά συνέπεια, μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ να κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι... δεν έχουν διαβάσει τα «μυστικά του βάλτου», αλλά ισχύει μάλλον το αντίθετο: ο ίδιος πρέπει να φρεσκάρει τη μνήμη του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου