Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

'Αγγέλων στρατιές' Ασπασία Στρατηγού

"Αγγέλων στρατιές"
(Παντελής Θαλασσινός Ηλίας Κατσούλης)
Τραγουδά η Ασπασία Στρατηγού.
Ένα τραγούδι αφιερωμένο στην Μαρίκα Νίνου, που συμπεριλήφθηκε στον ομώνυμο δίσκο του Σταύρου Αβράμογλου, με 15 ανέκδοτα τραγούδια του Ηλία Κατσούλη, που κυκλοφόρησε το 2019 από τη Red Fox.
 
Η Μαρίκα Νίνου κατά κόσμο Ευαγγελία Αταμιάν ήταν Αρμενικής καταγωγής και γεννήθηκε το 1922 πάνω στο βαπόρι Ευαγγελίστρια που έφερνε τη μητέρα της, τις δύο αδερφές της και τον οκτάχρονο αδερφό της Μπαρκέβ Αταμιάν, από τη Σμύρνη στον Πειραιά. Βγήκε από την κοιλιά της μαμάς της μελανιασμένη και, επειδή νόμιζαν ότι δεν θα ζούσε, την απομάκρυναν σε κάποια αποθήκη. Όμως συνήλθε, επέζησε και αμέσως τη βάφτισε ο καπετάνιος της Ευαγγελίστριας και γι' αυτό την είπαν Ευαγγελία. Πέρασε δύσκολα χρόνια και το 1939 παντρεύτηκε τον συμπατριώτη της Χάικ Μεσροπιάν κι έκανε ένα γιο. Το 1944 χώρισε κι έγινε ακροβάτης μαζί με τον νέο της σύζυγο τον ακροβάτη και θιασάρχη Νίκο (Νίνο) Νικολαΐδη. Το όνομα Μαρίκα της το κόλλησε η μάνα του Νίνο, μία θεατρίνα, γιατί παρέπεμπε στη Μαρίκα Κοτοπούλη. Το επίθετο Νίνου ήρθε από τον Νίνο τον ακροβάτη και, έτσι, η Ευαγγελία Αταμιάν έγινε Μαρίκα Νίνου. Στο τραγούδι μπήκε τυχαία. Κάποια φορά ήταν καλεσμένοι στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας για να κάνουν ακροβατικά. Εκεί κάποια στιγμή ο ναύαρχος, στον οποίο άρεσαν πολύ τα τουρκικά τραγούδια, ζήτησε ν' ακούσει ένα τέτοιο από τη Νίνου. Η Νίνου τραγούδησε διστακτικά ένα τουρκικό τραγούδι που ήξερε από τη μάνα της, ο ναύαρχος ικανοποιήθηκε ιδιαίτερα, αλλά αυτός που ενθουσιάστηκε από τη φωνή της ήταν ο παρευρισκόμενος στην αίθουσα, Πέτρος Κυριακός. Αυτός τη γνώρισε στον Μανώλη Χιώτη, ο οποίος την πρωτολανσάρισε δισκογραφικά τον Ιούνιο του 1948. Μετά συνεργάστηκε με τον Στέλιο Περπινιάδη, Γιάννη Παπαϊωάννου και βέβαια με τον Βασίλη Τσιτσάνη. Δυστυχώς πέθανε νέα στις 23 Φεβρουαρίου 1957 μετά από  πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες γυναικείες φωνές που πέρασαν από την Ελλάδα.
Η ζωή της Μαρίκας Νίνου ενέπνευσε το σενάριο για την ταινία του Κώστα Φέρρη, Ρεμπέτικο του 1983.
Ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε για τη Μαρίκα Νίνου, αφιερώνοντάς της το δίσκο του Πέριξ (1974): "Όλη η εργασία αυτή αφιερώνεται στη μνήμη της ανεπανάληπτης Μαρίκας Νίνου, που δίχως να το ξέρει, με το μαχαίρι της φωνής της, χάραξε μέσα μας βαθιά τα ονόματα θεών της ταπεινωσύνης και της βυζαντινής παρακμής".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου