Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Από του Ψυρρή τότε, στα Εξάρχεια τώρα...

 
Πέτρος Μανταίος
 
Διάβαζα στην «Εφ.Συν.» (13/2) πάλι για τα Εξάρχεια (ξέχασα και πόσες φορές έχω διαβάσει επί κυβερνήσεως «κανονικότητας» γι’ αυτή τη συνοικία-«πεδίο ασκήσεων» αστυνομικής ετοιμότητας, αλλά και… φαντασίας· όση υπάρχει τέλος πάντων…) και για ένα ακόμα «νέο σχέδιο» που αποφάσισε επ’ αυτής ο...αρμόδιος υπουργός άλλοτε υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, μετονομασθέντος (προς ευφημισμόν πιστεύω· η πρότερη ονομασία δεν είχε και καλό άκουσμα…) σε Προστασίας του Πολίτη.
Διάβαζα λοιπόν για τα προηγούμενα σχέδια αστυνόμευσης, πώς ασκήθηκε και τι απέφερε, απολογιστικά, αυτή η αστυνόμευση, έως τις 8 Φεβρουαρίου, που ως φαίνεται πάλι αλλάζουμε σχέδιο (ευτυχώς, η «Μουριά», που πίνουμε το καφεδάκι μας, είναι κάπως… οφ μπροντγουέι, στη Χαρ. Τρικούπη, και για την ώρα την έχουμε σκαπουλάρει).
Είδα στον απολογισμό ότι στο υπουργείο (και στην αστυνομία· επιχειρήσεις είναι αυτές, κάποιοι ειδικοί τις εισηγούνται, τις σχεδιάζουν και τις εκτελούν), αμοληθήκανε (να το πω μεταφορικά…) για… συναγρίδες και πιάσανε γοπομάριδα (250 αστυνομικοί, 6.759 έλεγχοι, 1.828 προσαγωγές, 167 συλλήψεις, όπου κατασχέθηκαν 4 μαχαίρια, 82,4 γραμμάρια ηρωίνης και εντοπίστηκαν τρεις αποθήκες παρεμπορίου, δεν τα λες και θρίαμβο!).
Θυμήθηκα την πρώτη αθηναϊκή συνοικία που υπήρξε «πεδίο ασκήσεων» αστυνομικής ετοιμότητας, τον προπερασμένο αιώνα: του Ψυρρή. Λαϊκή γειτονιά, με φτωχούς νοικοκυραίους μικροβιοτέχνες, μεροκαματιάρηδες, αλλά και παρείσακτους (δεν υπάρχουν σοβαρές μαρτυρίες ότι κατοικούσαν εκεί· όπως δεν υπάρχουν αντίστοιχες και για τα Εξάρχεια!
Δεν βεβαιώνεται πως όσοι προκαλούν επεισόδια είναι Εξαρχειώτες!) μάγκες, αντάμηδες, ιφ, βλάμηδες, μόρτες, αλάνια (όλα επίθετα αναφερόμενα στην αθηναιογραφία), προπαντός τους (γνωστούς) κουτσαβάκηδες, θαμώνες καταγωγίων, μαχαιροβγάλτες… Είχαν περίπου γίνει «καθεστώς». Σε χοντρό δε τσαμπουκά (καθαρίσανε τον γραμματέα της Αστυνομίας στην πλατεία Δημοπρατηρίου) καταλάβανε όλη τη συνοικία. Παρά τρίχα αποφύγαμε τότε έναν εμφύλιο! Αστυνόμευση ναι, όταν είναι απαραίτητη. Αλλά με σύνεση. Διαφέρει, αισθητά, από την επίδειξη!... 
Πηγή: www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου