Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Ας μιλήσουμε για πατριωτισμό...


Γιάννης Μπαλάφας 

Εφόσον το θέλουν κάποιοι, ας μιλήσουμε για πατριωτισμό: 

■ Πατριωτισμός για εμένα είναι να... υπερασπίζεσαι την πατρίδα σου, τους κατοίκους της, την δημόσια περιουσία, τις αρχές και την ιστορία σου. Δεν είναι να χτυπάς αυτούς που υποχρεώθηκαν να φύγουν από τη δική τους πατρίδα.
■ Πατριωτισμός είναι να φροντίζεις να απομακρύνεις οτιδήποτε απειλεί την πατρίδα και τους κατοίκους της, να ασκείς ενεργητική εξωτερική πολιτική προκειμένου να αναδείξεις το δίκαιο των αιτημάτων σου, να χτίζεις γέφυρες συμμαχίας και όχι να ορθώνεις διαχωριστικά τείχη.
■ Πατριωτισμός είναι να υπερασπίζεσαι το δίκαιο απέναντι σε όλους και σε όλα. Δεν είναι πατριωτισμός, είναι «κουτσαβακισμός», να «το παίζεις τσαμπουκάς» απέναντι σε αδύναμους γείτονες, αλλά να «παίρνει ο αέρας» τα πλοία των ισχυρών γειτόνων σου και να μπαίνουν στην δική σου ΑΟΖ...  
■ Πατριωτισμός είναι να φροντίζεις να μένουν τα δικά σου παιδιά στην πατρίδα, να σπουδάζουν και να σταδιοδρομούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και όχι να αναγκάζονται να ξενιτεύονται.
■ Πατριωτισμός είναι να υπερασπίζεσαι τη δημόσια περιουσία και όχι να πουλάς φθηνά και με αδιαφανείς διαδικασίες στρατηγικής σημασίας υποδομές σε κάθε ξένο «επενδυτή».
■ Πατριωτισμός είναι να εξασφαλίζεις σε όλους ισότιμη πρόσβαση στην υγεία και την παιδεία, να έχουν όλοι αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, να έχουν όλοι πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
■ Πατριωτισμός είναι να τιμάς τους προγόνους σου που πρώτοι αναφέρθηκαν και ανέδειξαν λέξεις και έννοιες όπως άσυλο, φιλοξενία, φιλότιμο, αλληλεγγύη!
■ Ναι, να φυλάμε τα σύνορα και την πατρίδα, όπως κάναμε πάντα στην αριστερά όταν άλλοι συνεργάζονταν με τον κατακτητή, αλλά δεν είναι πατριωτικό να χτυπάμε ανυπεράσπιστους πρόσφυγες που κατέφθασαν ικέτες στην πατρίδα μας. 
■ Για εμάς ο πατριωτισμός δεν είναι ένα άδειο πουκάμισο που χρειάζεται κυρίως δυνατά μπράτσα για να γεμίσει (χρειάζονται και αυτά σε κάποιες ακραίες συνθήκες). 
■ Όμως για εμάς πατριωτισμός είναι κυρίως μια ιδέα που απαιτεί κυρίως ενότητα, αφοσίωση, σχέδιο, προσήλωση, αποφασιστικότητα, αρχές. 
■ Ο πατριωτισμός δεν μπορεί να είναι λάβαρο καθενός τυχάρπαστου που κρύβει τις ανεπάρκειες και τους τυχοδιωκτισμούς του πίσω από σημαίες και κραυγές. Η ιστορία μας διδάσκει ότι πίσω από πατριδοκάπηλους κρύφτηκαν εθνικές τραγωδίες, πόλεμοι και ήττες. Ως εδώ λοιπόν με τους εμπόρους του πατριωτισμού. 
Όχι μαθήματα σε εμάς.
Πηγή:www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου