Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Πέτυχε τελικά η απόφαση της Στοκχόλμης να μην επιβάλλει αυστηρά lockdown;


Το σουηδικό ρίσκο και η ανοσία της αγέλης. Ωστόσο, εισήγαγε αυστηρότερους περιορισμούς τον περασμένο χειμώνα
  

Είκοσι και κάτι μήνες μετά το ξεκίνημα της πανδημίας και πολλοί συνεχίζουν να αναρωτιούνται αν τελικά η απόφαση της Σουηδίας να μη θέσει ολικό lockdown έφερε αποτελέσματα. Η επιλογή της χώρας της Σκανδιναβικής να αρνηθεί να ακολουθήσει ότι και ο υπόλοιπος κόσμος προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του ιού φαίνεται, τελικά, να λειτούργησε, καθώς όχι μόνο η οικονομία της Σουηδίας έχει ανακάμψει ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ΕΕ αλλά τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα πήγε καλύτερα όσον αφορά τις ζωές που χάθηκαν.
Σύμφωνα με την ερευνητική πλατφόρμα Our World in Data με έδρα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Σουηδία έχει σχεδόν 1.500 επιβεβαιωμένους θανάτους από Covid ανά εκατομμύριο ανθρώπους, αριθμός που είναι μικρότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (1.800). Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο -το οποίο έχει υποστεί τρία εθνικά lockdowns και αρκετά άλλα σε περιφερειακό επίπεδο- έχει καταγράψει 2.100 ανά εκατομμύριο, ενώ το Βέλγιο και η Ιταλία έχουν αμφότερα ποσοστά πάνω από 2.000 απώλειες.


Όσον αφορά την θνησιμότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Σουηδία κατατάσσεται μόλις στην 21η θέση από 31 ευρωπαϊκές χώρες, με 5% περισσότερους θανάτους από τον Μάρτιο του περασμένου έτους από ό,τι θα αναμένονταν. Η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία, από την άλλη πλευρά, έχουν υποστεί η καθεμία περίπου 10% περισσότερους θανάτους από τον μέσο όρο κατά τη διάρκεια της Covid. Οι στατιστικολόγοι λένε ότι η υπερβολική θνησιμότητα είναι ο πιο ακριβής τρόπος για να μετρηθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην υγεία, επειδή αντιπροσωπεύει τις ανισότητες μεταξύ των χωρών και τον αριθμό των θανάτων.
Η Σουηδία έχει επίσης χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης μέχρι σήμερα από τα περισσότερα κράτη της ΕΕ, με μόλις 100 ανά εκατομμύριο ανθρώπους να βγαίνουν θετικοί καθημερινά σε σύγκριση με τους 800 της Αυστρίας, σχεδόν τους 700 στο Βέλγιο και την Ιρλανδία και τους 500 του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι αν και η χώρα επέλεξε να μην εφαρμόσει ολικά lockdowns νωρίς στην πανδημία, εισήγαγε αυστηρότερους περιορισμούς τον περασμένο χειμώνα, καθώς αυξήθηκαν τα κρούσματα και οι θάνατοι. Αυτά περιελάμβαναν απαγόρευση συγκέντρωσης ομάδων οκτώ ή περισσότερων ατόμων, περιορισμούς στους αριθμούς σε γυμναστήρια και καταστήματα και απαγόρευση κυκλοφορίας στις 20:00 σε παμπ και εστιατόρια.


Ενώ η Σουηδία φαίνεται να τα πήγε καλύτερα από την ηπειρωτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχε σημαντικά χειρότερη απόδοση σε σύγκριση με τους πλησιέστερους γείτονές της. Η Νορβηγία και η Φινλανδία, για παράδειγμα, έχουν υποστεί περίπου 200 θανάτους από Covid ανά εκατομμύριο ανθρώπους από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στην ήπειρο, ποσοστό επτά φορές χαμηλότερο σε σχέση με τον απολογισμό της Σουηδίας. Για παράδειγμα, στη Δανία το ποσοστό είναι περίπου 400. Και τα τρία έθνη είχαν αυστηρότερους περιορισμούς κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους της πανδημίας, κάτι που πιθανότατα έπαιξε κάποιο ρόλο. Εξετάζοντας την υπερβολική θνησιμότητα, η Νορβηγία και η Δανία έχουν καταγράψει λιγότερους θανάτους από το κανονικό κατά τη διάρκεια της Covid και η Φινλανδία έχει δει λίγο περισσότερο από 1% πιο πολλούς θανάτους από τον μέσο όρο.
Ο επιδημιολόγος Raghib Ali του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανέφερε ότι, «το αν πιστεύετε ότι η στρατηγική της Σουηδίας ήταν ένα success story εξαρτάται από τις χώρες με τις οποίες τη συγκρίνετε. Παρόλο που η Σουηδία δεν είχε lockdown που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση, είχε ένα είδος εθελοντικού lockdown που τηρήθηκε καλά. Αυτό που μάθαμε είναι ότι η εθελοντική συμπεριφορά των ανθρώπων μπορεί να οδηγήσει τις χώρες σε κορύφωση χωρίς υποχρεωτικούς περιορισμούς, παρόλο που από μόνες τους δεν μπορούν να αποτρέψουν μεγάλες επιδημίες».

Σουηδική Βουλή: Η χώρα «άργησε πολύ» στη διαχείριση της πανδημίας
Η ανταπόκριση της Σουηδίας στην εξάπλωση του κορωνοϊού ήταν πολύ αργή και οι προετοιμασίες για την διαχείριση της πανδημίας ήταν ανεπαρκείς, ανακοίνωσε την Παρασκευή επιτροπή που ερευνά την διαχείριση της κρίσης από τη χώρα. Η επιτροπή ανέφερε ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική της μη επιβολής lockdown που επέλεξε η χώρα στην τελική της έκθεση, αλλά τα προκαταρκτικά ευρήματά της δείχνουν ότι επιβλήθηκαν μέτρα αργοπορημένα τόσο σε σύγκριση με τους σκανδιναβούς γείτονες της Σουηδίας όσο και ως προς τις διαστάσεις της επιδημίας στη χώρα, την άνοιξη του 2020.
«Η διαχείριση της πανδημίας από τη Σουηδία χαρακτηρίστηκε από αργοπορημένη αντίδραση. Τα αρχικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου της νόσου ήταν ανεπαρκή ώστε να σταματήσουν ή έστω να περιορίσουν σημαντικά την εξάπλωση του ιού στη χώρα», αποφάνθηκε η επιτροπή, η οποία διορίστηκε από την κυβέρνηση εν μέσω πίεσης από το κοινοβούλιο. Επισήμανε επίσης, ότι χρειάστηκε «υπερβολικά μεγάλο διάστημα» για να γίνουν εκτεταμένα τεστ για τον κορονοϊό, κάτι που αρχικά εφαρμόστηκε μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι υγειονομικοί υπάλληλοι.
Οι αρχές βασίστηκαν πολύ σε συστάσεις για εθελοντικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και πλυσίματος των χεριών, ενώ δημόσιοι χώροι όπως σχολεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις παρέμειναν στο μεγαλύτερο μέρος τους ανοιχτά, με την κυβέρνηση να μεταθέτει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την καταπολέμηση του ιού στις υπηρεσίες υγείας και στον επικεφαλής επιδημιολόγο Αντερς Τέγκνελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου