Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Θουκυδίδης καλεί Μόσχα


Αν κάποιος θέλει να καταλάβει τι συμβαίνει στην Ουκρανία, ας ξαναδιαβάσει τον Θουκυδίδη. 

Χρύσα Κακατσάκ
η

Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα διάλειμμα του Πελοποννησιακού πολέμου και η Μήλος, όντας αποικία των Σπαρτιατών, ζητά από τους Αθηναίους να μείνει ουδέτερη. Οι Αθηναίοι, επειδή το νησί λόγω της στρατηγικής του θέσης τούς είναι απαραίτητο και γιατί φοβούνται ότι μπορεί κάποια στιγμή να προσχωρήσει στο αντίπαλο στρατόπεδο, εκστρατεύουν εκεί με δυνάμεις τετραπλάσιες από τους κατοίκους. Τηρούν βέβαια όλα τα δημοκρατικά προσχήματα και ανοίγουν διάλογο μαζί τους. Η συζήτηση αυτή, υπόδειγμα πολιτικής αλαζονείας και κυνισμού, ανατέμνει με χειρουργική ακρίβεια την ψυχολογία της υπερδύναμης.
 Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία, η Ρωσία είναι κάτι αντίστοιχο με τους Αθηναίους, η Ουκρανία με τη Μήλο και η Σπάρτη με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα και ας βγάλετε τα συμπεράσματά σας.
Αθηναίοι: Νομίζουμε, αντιθέτως, ότι επιβάλλεται να επιδιώξουμε, κι εσείς κι εμείς, εκείνο που θεωρούμε αληθινά εφικτό, αφού και οι δύο γνωρίζουμε ότι κατά τη συζήτηση των ανθρωπίνων πραγμάτων, ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗ΅ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ΅ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΩΝ. Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Ο,ΤΙ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ Ο,ΤΙ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ.
Μήλιοι: Και πώς είναι δυνατόν να συμφέρει εμάς να γίνουμε δούλοι;
Αθηναίοι: Επειδή εσείς θα έχετε τη δυνατότητα να υποταχτείτε πριν πάθετε τις πιο μεγάλες συμφορές, κι εμείς, αν δεν σας καταστρέψουμε, θα έχουμε κέρδος.
Μήλιοι: Ώστε, δεν θα δεχθείτε να είμαστε φίλοι σας αλλά και να διατηρήσουμε την ειρήνη και την ουδετερότητά μας;
Αθηναίοι: ΌΧΙ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟΣΟ Η ΕΧΘΡΑ ΣΑΣ ΟΣΟ Η ΦΙΛΙΑ ΣΑΣ. Η ΦΙΛΙΑ ΣΑΣ, ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ ΜΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ, ΕΝΩ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΣΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΜΑΣ.
Μήλιοι:  Δεν φοβάστε ότι θα ενισχύσετε εκείνους που είναι ήδη εχθροί σας και θα στρέψετε εναντίον σας, εκείνους που δεν το σκέφθηκαν ποτέ;
Αθηναίοι: Καθόλου. Γιατί νομίζουμε ότι δεν είναι επικίνδυνοι αυτοί που, εξαιτίας της ελευθερίας τους, θ’ αργήσουν πολύ να πάρουν προφυλακτικά και προληπτικά μέτρα εναντίον μας.
 Η Σπάρτη άφησε αβοήθητη τη Μήλο, αν και φαίνεται σε άλλα σημεία ότι σ’ αυτήν ειχε εναποθέσει τις ελπίδες της. Και επειδή κανένας πολεμος δεν έχει happy end, οι Αθηναίοι κατέλαβαν τη Μήλο παρά τη σθεναρή της αντίσταση, κατέσφαξαν τους μάχιμους άνδρες, πούλησαν ως δούλους τον άμαχο πληθυσμό και εγκατέστησαν στρατιωτική φρουρά.
Καληνύχτα Κεμάλ… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου