Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Από γιατρούς πως πας; (κι εκεί για «τρελούς» θα ψάχνουμε…)


Χρήστος Ξανθάκης

Voices / Νewpost (25.8.2023)

Μιλάω με την κουμπάρα μου την Πελαγία (ας την πούμε Πελαγία), μάχιμη γιατρό στο ΕΣΥ χρόνια τώρα, σε μεγάλο νοσοκομείο της επαρχίας. Λέμε για κοινούς γνωστούς, λέμε για τα παιδιά της, λέμε για τα πολιτικά, κάποια στιγμή φτάνει η κουβέντα και στον κλάδο της.
«Ρε Πελαγία», τη ρωτάω, «τι γίνεται στο ΕΣΥ; Χτες έβγαλε η “Αυγή” έρευνα που λέει ότι επτά στους δέκα υγειονομικούς έπαθαν burn out στην πανδημία, πριν από μερικές μέρες έγραφε η “Καθημερινή” για “ντόμινο παραιτήσεων στο ΕΣΥ” λόγω “εξαντλητικών συνθηκών εργασίας” και “διαρκών μετακινήσεων”, τι συμβαίνει ρε φιλενάδα;»
«Τι να συμβαίνει;», μου απαντάει. «Με μια λέξη: Υποστελέχωση! Τι άλλο θες δηλαδή;
Να σου πω τα δικά μου για να καταλάβεις: Πριν από μια βδομάδα, την περασμένη Παρασκευή, έζησα τη χειρότερη μέρα της ζωής μου ως γιατρός. Ήμασταν τέσσερις στα Επείγοντα, ο ένας για τον κόβιντ και οι άλλοι τρεις για τα υπόλοιπα. Ε λοιπόν κάποια στιγμή δεν χώραγα να περάσω από τα ράντζα. Κοίταζα ποιος ασθενής παραπαίει για να τον βάλω στην αναζωογόνηση, να βγάλω από εκεί κάποιον άλλον που είχε, ας πούμε, μπροστά του δυο ώρες ζωής, μπας και σώσω και τους δύο. Κάπου τα κατάφερα, κάπου δεν τα κατάφερα. Αλλά δεν γίνεται έτσι…»
Αυτά από πρώτο χέρι, από την πρώτη γραμμή του μετώπου και πάμε να δούμε τη μελέτη για το burn out που έφερε εις πέρας το τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2023 έπειτα, δηλαδή, από τη λήξη της πανδημίας της Covid-19. Ο μελετώμενος πληθυσμός περιλάμβανε 1760 επαγγελματίες Υγείας από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι εργάζονταν σε υπηρεσίες Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως νοσοκομεία, κέντρα Υγείας κλπ.
Το 69,1 % των επαγγελματιών Υγείας εμφάνισε υψηλό επίπεδο επαγγελματικής εξουθένωσης, το 16,8 % μέτριο επίπεδο εξουθένωσης και το 14,1 % χαμηλό επίπεδο εξουθένωσης. Μάλιστα η εξουθένωση ήταν μεγαλύτερη για τους νοσηλευτές σε σχέση με τους υπόλοιπους επαγγελματίες Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, το 91,1 % των νοσηλευτών δήλωσε ότι είναι εξουθενωμένοι σε μεγάλο βαθμό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υπόλοιπους επαγγελματίες Υγείας ήταν 79,9 %…
Όσο για το δημοσίευμα της “Καθημερινής”, ορίστε ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Οι παραιτήσεις των χειρουργών του νοσοκομείου Χανίων είναι οι πιο πρόσφατες ενός κύματος αποχωρήσεων από το ΕΣΥ, το οποίο έχει πάψει να είναι ελκυστικό για τους γιατρούς. Από τις αρχές Ιουλίου έως και χθες είχαν δημοσιευθεί στη «Διαύγεια» 29 αποφάσεις αποδοχής παραιτήσεων γιατρών του ΕΣΥ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών, κάθε χρόνο αποχωρούν από το ΕΣΥ περίπου 700 έως 750 γιατροί, οι μισοί λόγω συνταξιοδότησης και οι υπόλοιποι λόγω παραίτησης. Οι βασικοί λόγοι της παραίτησης είναι οι δύσκολες συνθήκες εργασίας και τα εξοντωτικά ωράρια, συνεπεία της σοβαρής υποστελέχωσης. Εσχάτως, έχουν προστεθεί στους λόγους παραίτησης και οι συχνές μετακινήσεις σε άλλες μονάδες υγείας για την κάλυψη κενών.”Γυρολόγοι γιατροί”, όπως συχνά αναφέρουν με πικρία οι εκπρόσωποί τους».
Οπότε τι; Οπότε ψάχνουμε κι εδώ για «τρελούς», όπως εκείνους που αναζητούσε προ ημερών ο διευθυντής της εφημερίδας; Εκείνους τους θέλαμε για να σώσουν το Δημόσιο, τους γιατρούς μπας και σώσουν το ΕΣΥ που ετοιμάζεται ν’ αντικρίσει τα ραδίκια ανάποδα. Ξανά μανά με τη φιλοτιμία αγκαλιά, μπας και λησμονήσουν ο Έλληνας με την Ελληνίδα τις ταλαιπωρίες τους και δώσουν το είναι τους για την πατρίδα. Ενδιαφέρον ακούγεται, δεν λέω, αλλά έχω την εντύπωση ότι ακόμη και ο Σμαραγδής θα το απέρριπτε ως λίαν σακχαρόπηκτο για σενάριο ταινίας του…

Υ.Γ. 1: Επί τη ευκαιρία των πυρκαγιών, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δήλωσε:
“Το κράτος δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνο του. Χρειάζεται και προσωπική ευθύνη”.
Πολύ καλά λοιπόν. Από αύριο σταματάω να πληρώνω φόρους και αφιερώνω όλα μου τα έσοδα στο πως θα προστατεύσω το άτομό μου!
Υ.Γ. 2: Παραθέτω εδώ, για να μην ξεχνιόμαστε, τη “θεωρία της βαρκούλας” διατυπωμένη από εξαίρετο διαδικτυακό φίλο:
Η βαρκούλα δεν βουλιάζει.
Και ύστερα βουλιάζει με τη μία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου