Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Ασφαλιστικό και... γιατροσόφια

Αποψη
Editorial
Συντάκτης: ΕΦ.ΣΥΝ.
 
Το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει μέσα στην εβδομάδα το πόρισμα της λεγόμενης επιτροπής «σοφών» για το ασφαλιστικό. Ελπίδα όλων είναι να δείξει περισσότερη και πραγματική σοφία από αυτήν που έδειξαν οι... σοφοί που το επεξεργάστηκαν. Είναι γεγονός ότι το ασφαλιστικό σύστημα έχει καταρρεύσει.
Ταυτόχρονα, όμως, έχουν καταρρεύσει οι μισθοί και οι συντάξεις, η μικρομεσαία τάξη έχει καταστραφεί, η ανεργία στις πραγματικές διαστάσεις της αφορά πάνω από 1,5 εκατομμύριο πρώην εργαζόμενους, ενώ δεν υπάρχουν δουλειές και η νεολαία δεν βλέπει να έχει καμία προοπτική και κανένα εργασιακό μέλλον. Η κυβέρνηση, επομένως, καλείται να δώσει λύση για το ασφαλιστικό σε μια ιστορική συγκυρία όπου όλες οι συνισταμένες του ζητήματος είναι μακροπρόθεσμα υπονομευμένες από τις μνημονιακές συνταγές.
Το ασφαλιστικό θέλει χρηματοδότηση, αλλά αυτή η χρηματοδότηση αναζητείται στην «πεπατημένη»: στη θεσμοθέτηση νέων εισφορών. Σύμφωνα με όσα προτείνονται, το μάρμαρο θα πληρώσουν τα λεγόμενα «ρετιρέ» των εργαζομένων και των συνταξιούχων, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Δηλαδή, εκείνοι που έπαιρναν έναν μέσο μισθό και μια μέση σύνταξη στα χρόνια πριν από την κρίση και εκείνοι που εμφανίζονται ως ατομικοί επιχειρηματίες, δηλαδή εργοδότες του εαυτού τους. Τι είναι, όμως, σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες; Εδώ υπάρχει ένας μύθος ότι πρόκειται για κάποιους που βγάζουν πολλά και κρύβουν τα περισσότερα.
Ασφαλώς υπάρχουν και τέτοιοι, αλλά η αλήθεια γι’ αυτήν την κατηγορία εργαζομένων είναι διαφορετική. Η κρίση και η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων δημιούργησε χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους με περιστασιακή εργασία και με εξευτελιστικές οικονομικές αποδοχές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, πάνω από το 32% των Ελλήνων εργαζομένων είναι αυτοαπασχολούμενοι, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε αυτήν την κατηγορία εργαζομένων. Ασφαλώς θα είναι πολύ αφελής όποιος νομίζει ότι το ασφαλιστικό μπορεί να λυθεί ή να αντιμετωπιστεί από αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων.
Η λύση είναι μία και λέγεται ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας, δραστική αντιμετώπιση της ανεργίας. Από εκεί θα προέλθει πραγματική ροή χρήματος προς το ασφαλιστικό σύστημα. Ολα τα άλλα είναι απλώς γιατροσόφια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου