Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Ο κ. Ιωάννης Βαληνάκης αμφισβήτησε αποφασιστικά τα αποτελέσματα του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη.


Μένει να φανεί εάν το έπραξε για λογαριασμό τρίτου. Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά..., υποστηρίζουν οι ραφινάτες σειρήνες

  
Καθώς τόσο η παγκόσμια κοινότητα όσο και η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα παραπέμπουν σε κινούμενη άμμο ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή και καθηγητή διεθνών σχέσεων κ. Γιάννη Βαληνάκη, για το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.
Η παρέμβαση Βαληνάκη έγινε στο ραδιόφωνο του Alpha λίγες ώρες αφότου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η κ. Νίκη Κεραμέως και οι λοιποί συνοδοί πάτησαν το πόδι τους στην Αθήνα.
Η ανάλυση του κ. Βαληνάκη στη πραγματικότητα θα μπορούσε να εκληφθεί και ως επιχείριση κονιορτοποίησης των αποτελεσμάτων τόσο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη όσο και των συμφωνιών για την αγορά των F-35. Yπήρξε μάλιστα τόσο δεικτική που δεν αφήνει περιθώρια στην επανάληψη του σεναρίου που θέλει τον πρώην πρωθυπουργό κ. Καραμανλή απλά υποβολέα του Σύριζα και του κ. Τσίπρα όπως συνέβη στο παρελθόν.
Αυτή τη φορά ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι υπάρχει έδαφος για την επιστροφή του μόνο που ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει σε ποια κατεύθυνση θα επιθυμούσε να οδηγήσει το σκάφος καθώς δεδομένα και θεσμοί δεκαετιών δέχονται ισχυρή αμφισβήτηση από τις κοινωνίες.
-Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά…,
υποστηρίζουν οι ραφινάτες σειρήνες
Ο κ. Βαληνάκης μιλώντας στον 989 Alpha Radio υπήρξε μετρ του μία στο καρφί και μία στο πέταλο. Αφού σχολίασε ως «μοναδική» την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Αμερικανικό Κογκρέσο, τόνισε στη συνέχεια ότι ελπίζει «να έχουν ζυγιστεί» όσα είπε, καθώς αναμένεται ένα ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι με την Άγκυρα να έχει προαναγγείλει νέες προκλήσεις στο Αιγαίο. Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων σημείωσε ότι «κρατάει μικρό καλάθι» για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις συζητήσεις Αθήνας – Ουάσινγκτον – Άγκυρας.
Εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τον Άμος Χόκστιν, τον σύμβουλο του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το θέμα της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας, ο κ. Βαληνάκης σημείωσε ότι επελέγη για να «κάνει τον μεσολαβητή για να υπάρξει μια ρύθμιση της ΑΟΖ μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Μιλάμε για την περιοχή από όπου θέλει η Τουρκία να περάσει ο τουρκο-ισραηλινός αγωγός, που ή από εκεί θα περάσει ή από την ΑΟΖ της Κύπρου» είπε και πρόσθεσε: «Μπορώ να φανταστώ πως υπάρχει ένα αμερικανικό σχέδιο να βοηθήσουμε την Τουρκία και το Ισραήλ αν οι δύο αυτές χώρες επιθυμούν να στήσουν αυτόν τον αγωγό να περάσει από την θάλασσα από το Ισραήλ μέσω Κύπρου, μέσω του κυπριακού εδάφους ή μέσω της κυπριακής ΑΟΖ, να καταλήξει στην Τουρκία» ανέφερε και υπογράμμισε την απειλή για το Κυπριακό με ένα «δικέφαλο κράτος».
Για την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει την αγορά των F-35, o καθηγητής σχολίασε: «Μιλάμε για το 2029 και το 2030, και αυτό για μένα δεν λέει και πάρα πολλά. Με την έννοια ότι είναι βέβαια ένα ακριβό σύστημα, και προστίθεται στην πολυτυπία που ήδη υπάρχει, και είναι ένα όπλο το οποίο εμφανίζεται επισήμως και έτσι είναι, πρώτου χτυπήματος. Λίγοι καταλαβαίνουν τι θα πει όπλο πρώτου χτυπήματος. Σημαίνει ότι μπορεί να πλήξει πυραυλικά, από μακριά την Τουρκία. Και πρώτο χτύπημα όταν λέμε πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί, ιδίως όταν αυτό εμφανίζεται στα κρατικά κανάλια».
Ο κ. Βαληνάκης εξέφρασε την ανησυχία του για το άμεσο μέλλον: «Είναι πολύ καλό όπλο, όμως θα μας παραδοθεί το 2029, και εμένα η ανησυχία μου για να είμαι ακριβής είναι το τι θα γίνει τα επόμενο δύο, τρία χρόνια. Όπου όλα αυτά τα συστήματα που έχουμε παραγγείλει δεν έχουν παραδοθεί. Μόνο λίγα από τα Rafale έχουν παραδοθεί. Συνεπώς υπάρχει μία δυσκολία εδώ, που θα πρέπει να προβληματίσει». Μάλιστα υπογράμμισε πως «πρόκειται για μία εμπορική πράξη, αγορά είναι και δεν είδα να δίνεται με κάποιους ιδιαίτερους όρους. Είναι μια κανονική εμπορική πράξη» σχολίασε και πρόσθεσε ότι είναι σημαντική η πιθανή επένδυση της Lockheed Martin στην ΕΑΒ.
Μιλώντας για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ, ο καθηγητής πρόβλεψε ότι θα συμβεί αργά ή γρήγορα: «Από την άλλη υποψιάζομαι πως έρχεται το θέμα των τουρκικών F16 στο Κογκρέσο, τώρα ή αργότερα, και η τάση της αμερικανικής κυβέρνησης που φαντάζομαι θα επιβεβαιωθεί από τον Μπλίνκεν, είναι να θέλει να δώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα νέα συστήματα, είτε τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων. Αυτό όμως για να γίνει σημαίνει ότι σπάζει η Αμερική το ίδιο το δικό της το εμπάργκο πάνω στην Τουρκία».
Ο κ. Βαληνάκης ξεκαθάρισε ότι: «δεν είναι το ίδιο, μια εμπορική πράξη η οποία θα αποδώσει άλλωστε το 2029, έναντι μίας άμεσης αλλαγής της πολιτικής της αμερικανικής, δίνοντας F-16 στην Τουρκία. Η καταρχήν έγκριση, μία πολιτική έγκριση των F-35, δεν μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με το να δώσουν τα F-16 στην Τουρκία».


Ο Γιάννης Γ. Βαληνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων DEA από το Πανεπιστήμιο Παρίσι Ι (Σορβόννη): στην διεθνή πολιτική, στην αμυντική πολιτική και στην ιστορία των διεθνών σχέσεων. Αναγορεύθηκε διδάκτορας των διεθνών σχέσεων από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 1981.
Το 1984 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του ΔΠΘ και το 1992 Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1995 τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την «Έδρα Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διπλωματία» και το 2000 και 2010 με το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής (1990-1998) στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Jean Monnet (2000-2004 και 2009- ). Εργάστηκε ως ερευνητής στην Ελλάδα, τη Νέα Υόρκη, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι. Έχει γράψει δεκάδες βιβλία και επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κυριότερα έργα του είναι: Εισαγωγή στην Ελληνική Εξωτερική Πολιτική, 1974-1989, Αθήνα: (β’ έκδοση: A. Σιδέρης 2003), Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγική στην Πυρηνική Εποχή, Θεσσαλονίκη: εκδ. Παρατηρητής, 2001 (με Κ. Μπότσιου), The Black Sea Region: Challenges and Opportunities for Europe; Paris: Western European Union, Institute for Security Studies, 1999, Με όραμα και πρόγραμμα: Εξωτερική πολιτική για μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, Θεσ/νίκη: Εκδ. Παρατηρητής, 1998. Greece’s Security Policy in the Post-Cold War Era, Ebenhausen: Wissenschaft und Politik, Forschungsinstitut fur Internationale Politik und Sicherheit, 1994.
Τον Μάρτιο του 2004 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και τον Σεπτέμβριο 2007 Βουλευτής Δωδεκανήσου. Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα πολιτικά και ευρωπαϊκά θέματα κατά την περίοδο 2004-2009.
Μετά τις εκλογές του 2009, επέστρεψε στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα ως Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet. Εξελέγη επίσης μέλος του Δ.Σ. του Center for European Studies στις Βρυξέλλες και συμμετέχει στην Εκδοτική Επιτροπή του «European View».
Τιμήθηκε με πολλά παράσημα και διακρίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου