Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Δεύτερη ημέρα, δεύτερος ναζιστικός χαιρετισμός - Οι ναζί στη φυλακή, οι ιδέες τους στο Εφετείο


Πεντέμισι χρόνια διήρκησε η δίκη της Χ.Α. Δεν πήγα ποτέ. Μέχρι χθες, που βρέθηκα στην μεγάλη αίθουσα του Εφετείου, όπου η εγκληματική οργάνωση δικάζεται σε δεύτερο βαθμό, δεν ήξερα γιατί. Τώρα ξέρω.

γράφει η Μαρία Κεφαλά

Η σημαντικότερη δίκη της Ελλάδας μετά τη μεταπολίτευση, είναι η γυμνή πολιτική εικόνα της χώρας.
Μιας σοκαριστικά τρομακτικής εικόνας που συνοψίζεται στην εικόνα του πατέρα ενός -πρωτοκλασάτου- υπουργού που χαιρετάει ναζιστικά την μάνα ενός δολοφονημένου -από ναζιστές- άντρα. Τώρα ξέρω. Εδώ διαλέγεις πλευρά. Όχι επειδή σε ρωτούν στην είσοδο. Και δεν μπορείς να την αφήσεις μόνη της.
«Τα κατάφερες... Γιε μου!». Η κραυγή της Μάγδας Φύσσα φτάνει στα αυτιά μας. Ο ποταμός των ανθρώπων που έχει κλείσει την Αλεξάνδρας και τους γύρω δρόμους παγώνει ώσπου να κατανοήσει το μεγαλειώδες. Ο πολύχρονος αγώνας δικαιώνεται. Οι ναζί -είναι- στη φυλακή.
«Είμαι η μητέρα του, ονομάζομαι Μάγδα, και ο Παύλος είναι γιος μου. Θα ξεκινήσω από τις 17/9/2013, που είδα για τελευταία φορά το παιδί μου». Η Μάγδα Φύσσα ξεκινά να καταθέτει. Ο χρόνος μετράει πάλι από την αρχή. Μέχρι τη στιγμή που ενώ εξιστορεί την νύχτα της δολοφονίας του παιδιού της από μέλη της Χ.Α. Τρεις από εκείνους, καθισμένοι στην άδεια πλευρά τους, δυο άντρες και μια γυναίκα, χαιρετούν και στέλνουν φιλιά στην γεμάτη άλλη πλευρά.
Η εικόνα αρχίζει να καθαρίζει. Για να γίνει εντελώς ξεκάθαρη όταν ο Κωνσταντίνος Πλεύρης απευθυνόμενος στην Μάγδα Φύσσα της λέει: «Αν βλέπανε τη δίκη στο εξωτερικό, δεν θα τολμούσατε να λέτε αυτά που λέτε». Εκείνη του απαντά: «Θα τολμούσατε να χαιρετήσετε ναζιστικά αν ήσασταν στο εξωτερικό;».
Ο συνήγορος του Γιώργου Λαγού σηκώνεται όρθιος. Αμίλητος χαιρετάει ναζιστικά παρατεταμένα. Και ο χρόνος παγώνει.

Η υπόλοιπη σημειολογία της χθεσινής ημέρας
  • «Το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνουν θα ήταν μια ασπίδα για να φύγουν τα παιδιά. Η αίσθηση που μου αφήνει εμένα είναι ότι η Χρυσή Αυγή -που σκότωσε εκείνο το βράδυ το παιδί μου- και η αστυνομία ήταν το ίδιο πράγμα».
  • «Ήθελαν να συλλάβουν τον Παύλο και σήκωσε την μπλούζα του και τους έδειξε τις μαχαιριές».
  • «Ο Παύλος ήταν ένας κανονικός άνθρωπος. Μουσικός, αλληλέγγυος και ενεργός πολίτης. Αντιφασίστας και αντιρατσιστής. ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ».
  • «Τον σκότωσαν γιατί είναι εγκληματική οργάνωση. Με σκοπό, στρατηγική, στόχο».
  • Ερώτηση έδρας: «Πριν τον θάνατο του γιού σας, είχαν σημ...». Μάγδα Φύσσα: «Δεν είναι θάνατος, είναι δολοφονία».
  • «Είναι πολιτικός κρατούμενος; Ποιος; Ο Λαγός; Θα τρίζουν τα κόκαλα όσων βασάνισαν οι ίδιοι».
  • «Οι αντιφασίστες δεν σκοτώνουν, οι φασίστες σκοτώνουν».
  • H πρόεδρος του δικαστηρίου αποκαλεί τη Μάγδα Φύσσα «μη αυτόπτη μάρτυρα που καταθέτει τα ίδια και τα ίδια».
  • Ο Λαγός κάνει αίτημα αναίρεσης εκτέλεσης της ποινής του γιατί υφίσταται μεγάλη οικονομική βλάβη, αφού λαμβάνει μόνο τον μισό μισθό του ευρωβουλευτή. Η έδρα απέρριψε το αίτημα.
  • Ο ναζιστικός χαιρετισμός του Κωνσταντίνου Πλεύρη είχε επίσης καταγραφεί από τον φωτογραφικό φακό την πρώτη ημέρα της δίκης και σε βάρος του ασκήθηκε πειθαρχική με πρωτοβουλία του προέδρου του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Ζήση Κωνσταντίνου.
  • Ο ίδιος χθες: «Δεν απαγορεύεται η ναζιστική ιδεολογία στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου