Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι...


Χρύσα Κακατσάκη

Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι Γερμανοί όταν μπήκαν στην Αθήνα ήταν να βγάλουν μια «σέλφι» στην Ακρόπολη. Ο αρχαιολόγος Β. Πετράκος στη μελέτη του για τη συμπεριφορά τους και τις ζημιές που προκάλεσαν στα μνημεία κατά τη διάρκεια της Κατοχής σημειώνει: « Άναβαν φωτιές για το πρόχειρο φαγητό τους, βρώμιζαν τα μνημεία με βενζίνες, πετρέλαια και μηχανέλαια και, όπως ήταν φυσικό, μεταχειρίζονταν τα απόμερα σημεία της Ακροπόλεως για αποχωρητήρια".
Τη δεύτερη κιόλας μέρα επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο, με εντολή να αρπάξουν όλα τα εκθέματα. Βρέθηκαν όμως μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Το Μουσείο ήταν εντελώς άδειο και στις επίμονες ερωτήσεις των Ναζί αξιωματικών, οι φύλακες και οι αρχαιολόγοι έδιναν την ίδια σιβυλλική απάντηση: «Τα αρχαία είναι εκεί που όλοι γνωρίζουν: Κάτω από τη γη».
Επί 6 μήνες δούλευαν οι ειδικές επιτροπές απόκρυψης για να ανοίξουν ορύγματα κάτω από το δάπεδο και να θάψουν αγάλματα και αγγεία. «Όλοι δουλεύαμε ενάντια στον χρόνο, με τον φόβο της εισβολής των Γερμανών και βέβαια με τεράστια προσοχή. Η δουλειά γινόταν στα υπόγεια. Τα αγάλματα τοποθετούνταν σαν άνθρωποι σε διαδήλωση» αφηγείται ο Σ. Ιακωβίδης, μέλος αυτών των επιτροπών.
Μα «κάθε νύχτα απ’ το ξερό πηγάδι έβγαιναν τ’ αγάλματα προσεχτικά κι ανέβαιναν στα δέντρα». Χλεύαζαν τους κατακτητές που βρήκαν έρημες τις αίθουσες. Τούτες τις πέτρες αρχαιολόγοι, υπάλληλοι και εθελοντές τις εσήκωσαν όσο βάσταξαν.
Το αρχαϊκό μειδίαμα του Κούρου από το Σούνιο ήταν η ανταμοιβή για τον κόπο τους.

Υ/Γ Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι. Το ότι ήρθε ο Γεμανός καγκελάριος Σολτς ήρθε αυτές τις μέρες στην χώρα μας δείχνει το λιγότερο έλλειψη τακτ. Από τις 365 μερες του χρόνου τη σημερινή μόνο ευκαιρούσε; Η δε περίφημη αρχαιολατρία τους δεν ήταν και τόσο αθώα, αλλά δεν είναι της παρούσης. Να συμπληρωσω ότι εχουν κλέψει όλα τα γλυπτά από τον ναό της Αφαίας στην Αίγινα, αλλά κανείς δεν μιλάει για την επιστροφή τους. Αλλά βλέπεις ο κλέφτης" ήταν ο βασιλιάς Λουδοβίκος, πατέρας του Όθωνα. Δεν μας συμφέρει να λέμε την αλήθεια που ταράζει τα νερά της Ιστορίας. Για τις πολεμικές αποζημιώσεις θα μας πει κάτι ο Σολτς ή ήρθε μόνο για να μας πουλήσει όπλα για να ξανασκοτωθούμε;
Πηγή: facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου