Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Ο Μπαλάσκας εν ώρα υπηρεσίας...


Η περίπτωση του Σταύρου Μπαλάσκα θα μπορούσε να αποδοθεί με τον αγγλικό όρο "attention whore". O συνδικαλιστής αστυνομικός παίζει έτσι και αλλιώς ένα πολυδιάστατο ρόλο.

Κωστής Παπαϊωάννου

Ο Σταύρος Μπαλάσκας, σήμερα μέλος του 27μελούς (!) ΔΣ της ΠΟΑΣΥ σύμφωνα με το σάιτ της Ομοσπονδίας, κατά καιρούς τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας. Οι δηλώσεις του προκαλούν. Κλασική περίπτωση επικοινωνιακού θορυβοποιού. Ο αγγλικός όρος «attention whore» αποδίδει επακριβώς το φαινόμενο.
Πολλοί απορούν: πώς του επιτρέπεται να εκστομίζει όσα εκστομίζει; Η απορία δείχνει καλοπροαίρετη αφέλεια. Αφενός, ο Μπαλάσκας δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος με ακροδεξιό λόγο στα φιλόξενα τηλεοπτικά στασίδια. Ίσως μάλιστα η λεζάντα «συνδικαλιστής αστυνομικός» στο μυαλό των παρουσιαστών να αποτελεί πάσο για την εκστόμιση κάθε ρατσιστικής, σεξιστικής και αυταρχικής σαχλαμάρας.
ADVERTISING
Άλλος είναι όμως ο κύριος λόγος που γράφεται αυτό το κείμενο. Οι σχέσεις φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ με τέτοιες φωνές από την αστυνομία. Και εξηγούμαστε.
Ο Μπαλάσκας πρόσφατα δήλωσε για τον άνθρωπο που φέρεται να βίαζε και να εξέδιδε την 12χρονη «Το προφίλ του δράστη προκαλεί σοκ. Ένας άνθρωπος ψάλτης που ήταν επιφανής. Έχει μία απίστευτα κοινωνική, άρτια και καλή θα μπορούσα να πω οικογένεια με ένα πάρα πολύ καλό παιδί και μία σύζυγο (...) η οποία είναι πάρα πολύ καλή κυρία, κι αυτή επιφανής. Εμείς δεν μπορούμε να της προσάψουμε κάτι».
Παλιότερα, είχε δηλώσει για τον δολοφόνο των Γλυκών Νερών: «Δείχνει ότι είναι βλάκας γιατί αν εκείνη τη στιγμή που σκότωσε την γυναίκα του, αν υποστήριζε πως ήταν ατυχές γεγονός, μέσα στο θυμό του, ότι τά 'χασε και "τρελάθηκε" κι έπαιρνε την αστυνομία δεν θα πήγαινε ούτε 4 χρόνια φυλακή».
Η κατακραυγή για τις «οδηγίες προς συζυγοκτόνους» τον είχε οδηγήσει προσωρινά εκτός ΠΟΑΣΥ. Δεν σταμάτησε όμως να παρέχει «ξέπλυμα και ξέβγαλμα» σε κατηγορούμενους που για κάποιον λόγο, έμφυλο, ταξικό και πολιτικό, χρειάζονταν φτερούγες προστασίας.
Η Ομοσπονδία τον κήρυξε έκπτωτο από τα αξιώματα Αντιπροέδρου και Ειδικού Γραμματέα και για δηλώσεις για καταλήψεις στα Εξάρχεια: «αν πάρουμε πολιτική εντολή για τα Εξάρχεια, θα πάθετε την πλάκα σας». Τα δε Εξάρχεια τα αποκαλούσε «κατακτημένα ελληνικά εδάφη εντός της ελληνικής επικράτειας».
Παλιότερα είχε πάλι διαταχθεί ΕΔΕ σε βάρος του γιατί είχε χαρακτηρίσει «σκουπίδια» τους καταληψίες και «σκόνη» τους πρόσφυγες, λέγοντας ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι μια ηλεκτρική σκούπα που θα τους ρουφήξει. Λόγος ατόφιος χρυσαυγίτικος. Δηλώσεις που θα ζήλευε ο Παναγιώταρος.
Κι όμως, ένα παράξενο πράγμα. Εξαιρετικά μεγαλόθυμες αποδεικνύονται πάντα οι εσωτερικές πειθαρχικές διαδικασίες της ΕΛΑΣ, αν και τέθηκε επανειλημμένα σε διαθεσιμότητα. Όταν κοπάζει ο θόρυβος, του δίνεται πάντα μια ακόμα ευκαιρία, την αρπάζει και ξανά προς τη δόξα τραβά.
Καλόπιστη ερώτηση: θα μπορούσε οποιοσδήποτε αστυνομικός στα ΜΜΕ να αποκαλύπτει επιχειρησιακές λεπτομέρειες από ανοιχτές υποθέσεις που ερευνά η αστυνομία; Φυσικά όχι. Δε θα τον άφηνε η ιεραρχία. Εξαιρείται ο λαλίστατος Μπαλάσκας.
Θα πει κάποιος: μα είναι συνδικαλιστής! Κι επειδή; Έλεγε πρόσφατα για μια υπόθεση: «Ναι, και οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά. Μην ξεχνάτε ότι οι έρευνες άρχισαν από το πολύ στενό περιβάλλον. (…) οι οποίοι όμως να έπαιξαν ρόλο σε μαρτυρίες και πράξεις, οι οποίες βοηθούν την κατηγορία. Με την κατηγορία ενδεχομένως της συνέργειας».
Και για την υπόθεση της Πάτρας «αυτή η κυρία, η αδερφή της Ρούλας, μας έχει δηλώσει ότι “η μόνη ανάμειξή μου ήταν ότι βρήκα το βρέφος νεκρό”». Αφορούν αυτά θέματα συνδικαλιστικά των αστυνομικών; Όχι βέβαια. Είναι σχολιασμός ανοιχτών υποθέσεων, αγγίζει επιχειρησιακές πτυχές των ερευνών κι όποιος το κάνει είναι προφανώς βαποράκι διαρροών. Ταυτόχρονα παραβιάζονται δικαιώματα εμπλεκόμενων στις υποθέσεις, με πρώτο το τεκμήριο αθωότητας. Όταν οι εμπλεκόμενοι δεν μοιάζει να τυγχάνουν άνωθεν προστασίας βέβαια.
Πώς εξηγούνται όλα αυτά; Μα όπως σε κάθε αστυνομική ταινία που σέβεται τον εαυτό της. Και ο Μπαλάσκας παίζει καλά τον ρόλο του. Εκτοξεύει ακροδεξιές, ρατσιστικές, εμφυλιοπολεμικές κορόνες, γίνεται ο κακός αστυνομικός που εχθρεύεται ο χώρος των δικαιωμάτων, οι φιλελεύθεροι δημοκράτες. Σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, ξεσηκωνόμαστε κάθε φορά και τον καταγγέλλουμε.
Παραβλέπουμε ότι με τον τρόπο αυτόν η πολιτική ηγεσία του ΠΡΟΠΟ φροντίζει να συνομιλεί με το (ακρο)δεξιό ακροατήριο εντός και εκτός ΕΛΑΣ. Κλείνει το μάτι, παίζει τα πελατειακά της παιχνίδια, κρατάει ισορροπίες, λέει όσα θέλουν να ακούσουν, ξεπλένει τα «δικά μας παιδιά» που εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις, γιατί δέρνουν ή βιάζουν «πέραν του δέοντος». Κι όταν ο ενδιάμεσος λέει και καμιά κουβέντα παραπάνω που προκαλεί ταραχή, όταν κάνει κι αυτός το παιχνίδι του, δεν πειράζει. Η δουλίτσα να γίνεται.
Ο κύριος Μπαλάσκας λοιπόν βρίσκεται εν υπηρεσία.
Υστερόγραφο. Όσα συμβαίνουν με την ΕΛΑΣ από το 2019 δεν έχουν προηγούμενο. Είναι ένα σώμα που φλερτάρει διαρκώς με την δημοκρατική εκτροπή. Τμήματα εντός του έχουν πλήρως αποχαλινωθεί, δρουν με όρους ποινικού δικαίου. Ο αρμόδιος υποργός, μετά τον βιασμό εντός του τμήματος Ομόνοιας, έπρεπε να έχει παραιτηθεί. Θα ήταν αυτονόητο σε κάθε χώρα της ΕΕ και όχι μόνο.
Αλλά χρειάζεται προσοχή και σοβαρότητα από κόμματα της αντιπολίτευσης που ασκούν κριτική, ιδίως όσα άσκησαν εξουσία. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επαίρεται για τα πεπραγμένα στον τομέα της αστυνομικής λογοδοσίας, ούτε πολύ περισσότερο το ΠΑΣΟΚ. Η κριτική τους οφείλει λοιπόν να είναι ανάλογη με αυτή την παραδοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου