Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε και την υποταγή του στον στρατιωτικό νόμο επί κορονοϊού...»


Δημήτρης Μπελαντής

Είμαι βέβαιος ότι στις περισσότερες αριστερές αναλύσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα αυτή η διάσταση θα υποβαθμιστεί έως εξαφανιστει: η τριετία της κρίσης του κοβιντ και η ολοκληρωτική κρατική της διαχείριση με την στήριξη όλης της αντιπολίτευσης.
Όσοι νομίζουν ότι οι άνθρωποι ψηφίζουν μόνο με την τσέπη τους και χωρίς πολιτισμικές παραμέτρους ξεχνούν τελείως την κρίση του κοβιντ.
Επι μια τριετία, οι άνθρωποι σχεδόν έμαθαν να ζουν κάτω από στρατιωτικό νόμο.
Εξοδοχαρτα τον πρώτο ενάμιση χρόνο, μετά υποχρεωτικά εμβόλια, ραπίντ τεστ κλπ
Ο,τι και να πιστεύουμε για τον κοβιντ και τα εμβόλια, είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο φόβος και η υποταγή έγιναν κυρίαρχα γνωρίσματα των κοινωνιών μας.
Σε εποχές τέτοιας πειθαρχησης, ο πειθαρχητης ανακηρύσσεται σε σωτήρα.
Να μου το θυμηθείτε ότι τα κόμματα της Αριστεράς που συνέβαλαν κρίσιμα σε αυτήν την κατάσταση και την στήριξαν όχι και τόσο κριτικά θα βγάλουν τελείως την κριση του κοβιντ από τα σχήματα ερμηνείας του αποτελέσματος.
Δεν λέω ότι είναι η μοναδικη κοιτίδα αυτού του κοινωνικού μετασχηματισμού, υπάρχουν και άλλες
Ομως, το πείραμα αυτό έμαθε τους ανθρώπους να επιβιώνουν πειθαρχωντας με ποινές και μικρά ανταλλάγματα.
Εμπεδωσε τον Τρομο.
Τεραστιο συμπεριφορικό ψυχολογικό πείραμα που απέδωσε πλούσιους καρπούς.

Ο Δημήτρης Μπελαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Είναι μαχόμενος δικηγόρος από το 1988 και Διδάκτωρ Νομικής από το 1995 (με αντικείμενο το Συνταγματικό Δίκαιο). Συμμετέχει στο αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα της χώρας εδώ και τέσσερις δεκαετίες και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 ως το καλοκαίρι του 2015, οπότε και αποχώρησε λόγω της 'στροφής' αυτού του κόμματος. Έχει περάσει από τουλάχιστον τρεις αριστερές οργανώσεις/κόμματα. Υπήρξε εκλεγμένο μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών το 1998-1999 και κατά την τετραετία 2014-2017. Ασχολείται συστηματικά με ζητήματα μαρξιστικής θεωρίας του κράτους και Ιστορίας του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος. Έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα οκτώ βιβλία και μεγάλη σειρά άρθρων και μελετών στον αριστερό ημερήσιο, περιοδικό κι ηλεκτρονικό τύπο από το 1995 μέχρι και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου