Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Στο πηγάδι της λήθης οι γερμανικές αποζημιώσεις κύριε Σκέρτσο; Η ειρήνη δεν είναι περίοδος αμνησίας


Χρύσα Κακατσάκη


Ο εικονιζόμενος κύριος λέγεται Χανς Ρίχτερ και είναι Γερμανός. Υπήρξε σύμβουλος του Σόιμπλε τα σκληρά χρόνια των μνημονίων και σφοδρός αρνητής των πολεμικών αποζημιώσεων . Κάποια στιγμή αναγορεύθηκε επίτιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Ρεθύμνου. Όταν όμως κυκλοφόρησε το βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης, διαπιστώθηκε ότι περιείχε αρκετές ανακρίβειες θεωρώντας βάρβαρη και θηριώδη την αντίσταση των Κρητικών. Οσα άκουγα από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μου για την ισοπέδωση της Κανδάνου, για το ολοκαύτωμα της Βιάννου, για τις μαζικές εκτελέσεις στο Κοντομαρί και τα Κεραμειά κλπ δεν τα έβγαλαν από το μυαλό τους.
Φυσικά, πολλοί Ελληνες και ξένοι ιστορικοί τον αντέκρουσαν, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι τα στοιχεία του προέρχονται από τα γερμανικά αρχεία την εποχή του Γκέμπελς και ότι τεμαχίζει και χρησιμοποιεί για τους ισχυρισμούς του επιχειρήματα των δωσιλόγων και των συνενόχων των Ναζί. Μετά απ’ αυτά του αφαιρέθηκε ο τίτλος του καθηγητή και άρχισε μια μακρά διαμάχη με το Πανεπιστήμιο και τα ελληνικά δικαστήρια. 
Στις αρχές Μαρτίου 2023 και ύστερα από την αρνητική απόφαση του ΣτΕ, είχε το θράσος να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να του επιστραφεί ο τίτλος. Ο κ. Ρίχτερ ξεχασε:
1. ότι οι Κρητικοί ήταν αμυνόμενοι και οι Γερμανοί εισβολείς. 
2. Ότι οι δολοφονίες αμάχων θεωρούνται εγκλήματα πολέμου. 
3. Ότι οι τιτλοι δεν είναι ισόβιοι . Κοτζαμ βασιλιάδες και αυτοκράτορες τούς έχασαν. 
4. Η Ιστορία δεν είναι πουκάμισο να το αλλάζεις όταν βρωμίσει.
Υ/Γ Έψαξα το γενεαλογικό δένδρο του Άρη Σκέρτσου μήπως είναι συγγενής με τον Ρίχτερ, αλλά δεν βρήκα τίποτα.. Ποιον επομένως εκπροσωπεί λέγοντας ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις ανήκουν στο παρελθόν, όταν παραμένει πάγια θέση ΟΛΩΝ των μεταπολεμικών κυβερνήσεων η διεκδίκησή τους μαζί με το κατοχικό δάνειο και υπάρχει και σχετικό ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα της Ελληνικής Βουλής; Το ότι προσπάθησε να τα μπαλώσει κι εμείς είμαστε που δεν καταλάβαμε, ενώ υπάρχουν τα τηλεοπτικά πειστήρια, δεν πείθει κανένα.
Θα δοθούν επαρκείς εξηγήσεις ή θα «καθαρίσει» με μια συγγνώμη; 
Σε παρόμοιο ποστ παλιότερα, κάποιος φίλος ειχε σχολιάσει να μη μένουμε σ’ αυτά γιατί διανύουμε περίοδο ειρήνης κλπ. Να το δεχτώ, αρκεί να μη μου πατήσει κάποιος τον κάλο με τη διαστρέβλωση της αλήθειας. Γιατί ουτε το Δίστομο ούτε τα Καλάβρυτα, ουτε ο Χορτιάτης, η Καισαριανή είναι βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Η ειρήνη δεν ειναι περίοδος αμνησίας Το αντίθετο. Απαιτείται ενισχυμένη μνήμη για να μην επαναληφθούν τα λάθη και ει δυνατόν να αποκατασταθούν.
Ένα βασικό χαρακτηριστικό της εποχής μας κατευθυνόμενο από την παγκόσμια ελίτ είναι ή να τα ρίξουμε όλα στο πηγάδι της λήθης ή το ξαναγράψιμο της Ιστορίας . 
Εμ δεν θα τους περάσει!
Πηγή:  Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου