Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Μεταφράζοντας το ντιμπέιτ...


Βασίλης Νέδος

Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ το 2015-2019 ήταν ο χυλός και προφανώς η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου είναι το γιαούρτι, διότι το... φυσάνε και δεν κρυώνει. Μόνο έτσι εξηγείται η χθεσινή συριζαϊκή πανστρατιά προκειμένου να διαψευστεί η δήλωση του Κώστα Ζουράρι (που διαβάσατε και χθες εδώ) για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Βελόπουλου α λα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο κ. Ζουράρις το είχε παρουσιάσει περίπου ως «business as usual», κάτι που προφανώς ενόχλησε την Κουμουνδούρου. Εκ των παλαιών στελεχών του κόμματος, ο Δημήτρης Βίτσας, υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών, απέκλεισε κατηγορηματικά («Παραπολιτικά» 90,1) οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ελληνική Λύση. Και, με την ευκαιρία, ζήτησε από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντούν στις δημοσκοπήσεις.

Η σύγκρουση
Προσχηματική ή μη, προέκυψε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε δήλωση της προέδρου των Βενζινοπωλών Αττικής Μαρίας Ζάγκα για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα. Η κ. Ζάγκα, υποψήφια με τη Ν.Δ. στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, δήλωσε ότι με τον ΕΦΚ ευνοείται το «παρακράτος», γεγονός το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε αναξιοποίητο. «Η άρνηση Μητσοτάκη να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα κάνει έξαλλους μέχρι και υποψήφιους βουλευτές του», ανέφερε σε σχετική δήλωσή της η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου. Στα φίλια προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ακολούθησε μια δραματοποίηση της υπόθεσης Ζάγκα, με πληροφορίες περί πιθανής αποπομπής της. Από τη Ν.Δ., πάντως, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε κλίμα αποπομπής της κ. Ζάγκα από το ψηφοδέλτιο. Ούτως ή άλλως, ως πρόεδρος των βενζινοπωλών, ανέφεραν ορισμένες πηγές, η κ. Ζάγκα έχει πάγια στάση κατά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, έκαναν ό,τι μπορούσαν να κρατήσουν το θέμα στον αφρό.
Το πρόσωπο
Ο γνωστός-άγνωστος μεταμεσονύκτιος πανελίστας. Οι υποψήφιοι βουλευτές κάνουν, ούτως ή άλλως, υπερωρίες σε αυτή τη χρονική περίοδο, γεγονός απολύτως λογικό. Θέμα χθες ήταν η μετάφραση του ντιμπέιτ. Τι ήθελαν να πουν άραγε οι πολιτικοί αρχηγοί; Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στο ντιμπέιτ είχαν ήδη προ καιρού προειδοποιήσει για τη μορφή την οποία κατέληξε να έχει αυτό το ρεσιτάλ παράλληλων μονολόγων, το οποίο κάποιοι παρακολούθησαν από διαστροφή και άλλοι (όπως ο γράφων) από επαγγελματική υποχρέωση. Μετά τις 12 άρχισε η συζήτηση και η ανάλυση σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς από βουλευτές, στελέχη και δημοσιογράφους, οι οποίοι είχαν στόχο να μπορέσουν να μιλήσουν για όλα όσα έμειναν τελικά εκτός. Το ντιμπέιτ ως τηλεοπτικό προϊόν είναι απολύτως φυσιολογικό να παραγάγει συζήτηση γι’ αυτό. Η τηλεόραση είναι εξ ορισμού αυτοαναφορικό μέσο. Η συζήτηση είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και σήμερα. Στις τηλεοπτικά ανεπτυγμένες χώρες της δυτικής Ευρώπης, ντιμπέιτ για το ντιμπέιτ σπάνια γίνεται, εδώ όμως θα το ζήσουμε ξανά. Βέβαια σήμερα, ημέρα του δεύτερου ημιτελικού της Eurovision, όπου κρίνεται –μεταξύ άλλων– η ελληνική συμμετοχή στον τελικό του Σαββάτου που διοργανώνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη νικήτρια Ουκρανία στο Λίβερπουλ, δεν ξέρω πόσος τηλεοπτικός χρόνος μπορεί να αφιερωθεί στα μεθεόρτια του ντιμπέιτ που έγινε χθες.

Ο τόπος
Η βίλα Ζωγράφου, όπου ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθήνας Παύλος Χρηστίδης αναφώνησε «Ο ένας βίλα στην Τήνο, ο άλλος βίλα στην Πάρο. Εμείς στη μόνη βίλα που θα μπορούσατε να μας βρείτε, στη βίλα Ζωγράφου». Στον –δικηγόρο– πρώην εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ έχουν μείνει συνήθεια τα μικρά συνθήματα, που μπορεί να «παίξουν» εύκολα και στα σόσιαλ μίντια. Δεν μπορεί να είναι κάθε φορά πετυχημένα. Σε αυτή την τέχνη, βεβαίως, ο καλύτερος δάσκαλος δεν είναι άλλος από τον Μάρκο Σεφερλή, τη δόξα του οποίου πολλοί εζήλωσαν. Ο κ. Χρηστίδης, πάντως, δίνει έναν προεκλογικό αγώνα σε μια δύσκολη περιφέρεια, στην οποία το ΠΑΣΟΚ το 2019 είχε μόλις και μετά βίας πιάσει ποσοστό 5,72% ως τέταρτο κόμμα, κάτω από το ΚΚΕ και όχι πολύ πάνω από το ΜέΡΑ25.

H ατάκα
«Αδύναμες κυβερνήσεις είναι αυτές που δεν έχουν μεταρρυθμιστική ατζέντα. Φοβάμαι ότι μια αδύναμη κυβέρνηση οποιασδήποτε μορφής θα μείνει μόνο στο να απορροφά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να τα μοιράζει στα δικά της παιδιά», είπε («Επικοινωνία FM») ο Παύλος Γερουλάνος, υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθηνών και ένα πρόσωπο που έχει βρεθεί πολύ κοντά στις υψηλές κλίμακες της πολιτικής εξουσίας. Και γνωρίζει, βεβαίως, ότι ο διαμοιρασμός των ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς τους ημετέρους δεν είναι κάτι που κινδυνεύει να γίνει, αλλά ένα φάντασμα από το όχι πολύ μακρινό παρελθόν. Είναι ερώτημα, πάντως, πού υπάρχουν αυτές οι περίφημες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου