Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Όταν οι αριθμοί ευημερούν…


Συμπέρασμα η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως πολυεθνική που μας θεωρεί μπανανία.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

• Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: Επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ (7 δισ. ευρώ φέτος – από αυτά 630 εκατ. ευρώ η έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων – έναντι 4,9 δισ. ευρώ πέρυσι)
• Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ (12,4 δισ. ευρώ φέτος έναντι 11,2 δισ. ευρώ πέρυσι)
• Φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών (ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.λπ.): Επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ (33,7 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 31,9 δισ. ευρώ πέρυσι)
Συμπέρασμα η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως πολυεθνική που μας θεωρεί μπανανία.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η Ελλάδα είχε την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση φορολογικών εσόδων το 2022.
Τα φορολογικά έσοδα στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκαν πέρυσι καθώς πολλές από αυτές μείωσαν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ) για να περιορίσουν τον αντίκτυπο από τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού (Revenue Statistics 2023). Δηλαδή η κυβέρνηση κερδίζει από την αύξηση των τιμών και απλώς μετά μοιράζει τη φτώχεια ως δήθεν «καλός πατερούλης» με επιδόματα στους ευάλωτους αφού έχει κάνει αφαίμαξη στη μεσαία τάξη. Και συνέχισε το 23 και ακολουθεί το 24, είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία από τα έσοδα του ΦΠΑ.
Την ίδια ώρα στη δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τα οποία ο ρυθμός ανάπτυξης για το Γ’ τρίμηνο του 2023 είναι στο +2,1%, (από Β’ τρίμηνο +2,6).
Η καταναλωτική δαπάνη για το ίδιο τρίμηνο καταγράφεται στο +1% (από Β’ τρίμηνο +1,8%) και η δαπάνη νοικοκυριού στο +0,9% (από Β’ τρίμηνο +1,7%), γεγονός που δείχνει τη δυσκολία που νιώθουν τα νοικοκυριά εξαιτίας της ακρίβειας που πλήττει μια γκάμα της καθημερινότητας.
Δηλαδή τα οικονομικά μεγέθη (ανάπτυξη) εξασφαλίζουν μεγάλα κέρδη στις πολυεθνικές που λέγαμε- που μας βλέπουν ως μπανανία με ευθύνη της κυβέρνησης– και δεν μοιράζεται αναλογικά στην κοινωνία που μειώνει την κατανάλωση. Συμπέρασμα, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.
Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, μια ξεκάθαρα αντισυνταγματική φορολόγηση που παραβιάζει την αρχή της ισονομίας ο κ. Χατζηδάκης μας λέει ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από τον μισθωτό που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.
Η κυβέρνηση αποκαλεί φοροφυγάδες το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, γιατί δεν λέει το ίδιο για το 65% των νομικών προσώπων (επιχειρήσεις του εμπορικού δικαίου) που δηλώνουν ζημιές και μηδενικά κέρδη.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δίνουν το 15% των συνολικών εισπράξεων από φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων όταν ο πανευρωπαϊκός μ.ο. είναι στο 5,8%. Η οριζόντια φορολόγηση είναι αναχρονιστική πρακτική και εδώ θα είμαστε του χρόνου που θα συζητάμε τα ίδια…
Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η φράση του Γεωργίου Παπανδρέου παραμένει διαχρονική: «Όταν ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι».
Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά αλλά και παγκόσμια δεδομένα κατάσταση, όπου το πολιτικό σύστημα έχει απαξιωθεί εντελώς στα μάτια των πολιτών, οι πολίτες από το 2009 ζουν απανωτές κρίσεις -μνημόνια, πανδημία και πόλεμος στην Ουκρανία- αντιμετωπίζοντας ίσως τη βιαιότερη μεταβολή στις ζωές τους, ενώ η πολιτική ηγεσία του τόπου, με τοξικό και διχαστικό λόγο, αποδεικνύει ότι ενδιαφέρεται για τις επόμενες εκλογές και όχι τις επόμενες γενιές.
Από το 2019 έφταιγε η πανδημία. Αλλά και μετά ο Πούτιν, και το κράτος βρήκε την ευκαιρία να κερδοσκοπεί με τους υψηλούς έμμεσους φόρους στην ακρίβεια της απληστίας και από την άλλη να επιστρέφει κάποια σε επιδόματα αλλά όχι σε αυτούς που πληρώνουν, για όσο πληρώνουν, και αν δεν καταλήξουν και αυτοί στον πάτο του βαρελιού. Και μην ξεχνάτε την κλιματική κρίση και τους πράσινους φόρους που έρχονται σε συνδυασμό με το κόστος μετεξέλιξης της οικονομίας.
Καλοί οι πανηγυρισμοί για την αύξηση του ΑΕΠ, την ανάπτυξη και τα πλεονάσματα αλλά τα κοινωνικά ελλείματα είναι εδώ και απειλητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου