Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Στη φάκα όλοι οι «τυχαίοι» άνθρωποι του προέδρου...


Κώστας Ζαφειρόπουλος

Το χαλαρό, ανθρώπινο και υπεύθυνο πρόσωπο του πρωθυπουργού και της αποτελεσματικής κυβέρνησης της Ν.Δ. έχει προωθηθεί μέσα και από δεκάδες υποτιθέμενες τυχαίες συναντήσεις, που στην πραγματικότητα αποδεικνύονται στημένες...
«Με την επανάληψη, κάθε ψέμα γίνεται αδιαμφισβήτητο γεγονός, πάνω στο οποίο οικοδομούνται άλλα ψέματα» λέει σε μια από τις πασίγνωστες φράσεις του ο Βρετανός συγγραφέας Τζον Λε Καρέ. Αυτό που δεν είναι ψέμα είναι η καταφανέστατη επικοινωνιακή υπεροχή του πρωθυπουργού απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους, μέσα από μια καλά οργανωμένη στρατηγική καμπάνια με αμερικανικό αέρα.
Πίσω από τα καλά προβαρισμένα «ανέμελα» βίντεο του «προσιτού» ηγέτη που έχει «αδιαμεσολάβητη» επαφή με τον λαό και τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζεται εδώ και χρόνια από μια ολόκληρη ομάδα επικοινωνιολόγων -προεξάρχοντος του Αμερικανού Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ- σκηνοθετών, λογογράφων, ειδικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο το χαλαρό, ανθρώπινο και υπεύθυνο πρόσωπο του πρωθυπουργού και της αποτελεσματικής κυβέρνησης της Ν.Δ. έχει προωθηθεί μέσα και από δεκάδες υποτιθέμενες τυχαίες συναντήσεις, που στην πραγματικότητα αποδεικνύονται στημένες. Ακόμα και όταν αυτές αποκαλύπτονται αλλά δεν προβάλλονται από την πλειονότητα των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, η στρατηγική επιλογή δεν αλλάζει.
Την περασμένη Τρίτη, ένα νεαρό ζευγάρι που φέρεται να απέκτησε σπίτι με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» δέχτηκε στην οικία του τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατόπιν έγινε viral σε όλη την Ελλάδα μέσα από ένα προπαγανδιστικό βίντεο. Ομως το ζευγάρι μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς έχει εμφανιστεί και σε ανάλογη περίσταση προεκλογικά, υποστηρίζοντας και πάλι την καμπάνια της Ν.Δ. Τον Μάιο του 2023, η Ραφαέλα Καπούλα και ο Σπύρος Θεοδωρακάτος πήραν μέρος στη θεματική συζήτηση της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, παρουσία του πρωθυπουργού, με τον οποίο συνομίλησαν. Τότε η κ. Καπούλα έλεγε: «Μέσω του προγράμματος “Σπίτι μου” αποκτήσαμε το δικό μας σπίτι στο οποίο κατοικούμε στο Γαλάτσι, είμαστε ζευγάρι που δεν τα φέρνει εύκολα βόλτα».
Τότε είχαν δηλώσει ότι έχουν αγοράσει το σπίτι με δάνειο της ΔΥΠΑ. Ομως, όπως αποκάλυψε χθες η Θεανώ Φωτίου, «τα πρώτα δάνεια, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Υπ. Εργασίας, εκταμιεύτηκαν με υπογραφή του τότε υπουργού κ. Γεωργιάδη στις 29 Ιουνίου 2023!». Ενα μήνα μετά δηλαδή. «Πότε εγκρίθηκε το δάνειο, πότε πρότειναν στην Τράπεζα το σπίτι, πότε πήραν τα χρήματα και πόση δόση πληρώνουν;» ρώτησε χθες η κ. Φωτίου, η οποία μίλησε για «κατασκευασμένη και ψευδή ιστορία». Το «τυχαίο ζευγάρι» και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό εμφανίστηκαν και σε προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας.
Το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται σε πλήθος περιστατικών που μπορεί να έγιναν γνωστά και να διαδόθηκαν διαδικτυακά αλλά χάθηκαν στη λήθη του χρόνου και της λίστας Πέτσα.


1. Το χαρούμενο ζευγάρι
Τον Απρίλιο του 2019 -πριν ακόμα γίνει πρωθυπουργός- ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Σμύρνη «πέφτει τυχαία» πάνω σ’ ένα ζευγάρι που είχε στο καροτσάκι το μωράκι του. Το ζευγάρι τρελαίνεται απ’ τη χαρά του και δώσ’ του χαμόγελα και σέλφις, τα οποία φυσικά εκμεταλλεύτηκε το επικοινωνιακό επιτελείο για να μιλήσει για την αυθόρμητη χαρά του ζευγαριού. 
Οπως αποδείχθηκε, οι «αυθόρμητοι» θαυμαστές που τυχαία περνούσαν από εκεί ήταν η κ. Φαίη Νικητοπούλου (πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης) και ο σύζυγός της, Γιώργος Λαρίσσης. Κουμπάρος τους ήταν τυχαία ο Κωστής Χατζηδάκης, στο γραφείο του οποίου έτυχε τότε να εργάζονται...

2. Η μητέρα της Κυψέλης και ο «γκόμενος»
Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2018 στην πλατεία της Κυψέλης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη σταμάτησε μία τυχαία μητέρα που ήταν ενθουσιασμένη μαζί του. Τα όσα ακούστηκαν στη συνέχεια... «έριξαν» το Twitter, με την εν λόγω κυρία να λέει στον πρόεδρο της Ν.Δ. «καλέ, τι γκόμενος είσαι εσύ;», ζητώντας του να βγουν και μια φωτογραφία μαζί.
Σημειώνεται πως στην Αμερική σε τέτοιου είδους καμπάνιες η συνηθισμένη πρακτική που εφαρμόζεται είναι οι «ανώνυμοι πολίτες» που συμμετέχουν σε ανάλογα διαφημιστικά σποτ να υπογράφουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας (non-disclosure agreement), που τους απαγορεύουν να αποκαλύψουν τη συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους επικοινωνιακά τρικ.

3. Εργαλειοποίηση αστέγων
Τον Απρίλιο του 2019 ο Μητσοτάκης συναντά έναν άστεγο πωλητή του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», αγοράζει ένα τεύχος και προβάλλει το γεγονός. Ακολουθεί Δελτίο Τύπου της Ν.Δ., στο οποίο ο πωλητής φερόταν να λέει στον τότε πρόεδρο της Ν.Δ.: «Το ξέρω, πρόεδρε, ότι μας στηρίζετε. Δεν είναι η πρώτη φορά που αγοράζετε τη “Σχεδία” και μάλιστα από μένα». Ο πωλητής λίγο αργότερα δημοσίως (news24/7, 88.6) διέψευσε τον διάλογο: «Είναι fake news πως του είπα ότι έχει ξαναπάρει από εμένα. Μου άφησε ένα ευρώ πουρμπουάρ, τον ευχαρίστησα για την κίνηση».

4. Η τυχαία νύφη
Στις 11 Οκτωβρίου 2020 εν μέσω απαγορεύσεων για τους πολίτες ο πρωθυπουργός αποφασίζει να κάνει μία ακόμα «ποδηλατάδα» στο Τατόι, πριν από το αλησμόνητο motocross στην Πάρνηθα. Στο Τατόι ο Κυρ. Μητσοτάκης συνάντησε ένα νιόπαντρο ζευγάρι που του ζήτησε να φωτογραφηθεί μαζί τους. Η φωτογραφία μεταδόθηκε με αστραπιαίο ρυθμό από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. «Η νύφη είναι κόρη στελέχους της Ν.Δ.», είχε σπεύσει να μαρτυρήσει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Οικονόμου (ΣΚΑΪ). Τρία χρόνια αργότερα ακολούθησε ο πολιτικός γάμος της νύφης, Νάντιας Μονεού, με τη Νέα Δημοκρατία, με την οποία ήταν υποψήφια στη Β’ Πειραιά.

5. Ενα τυχαίο brain gain στα Ιωάννινα
Τον Νοέμβριο του 2021 ο πρωθυπουργός πήγε στα Ιωάννινα και κουβέντιασε με νέους που επέλεξαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Εκεί ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τον Παύλο ως έναν νέο του «brain drain» που γυρίζει, γιατί με τη Ν.Δ. «έχει τις ευκαιρίες που του αξίζουν», προκειμένου να εργαστεί σε μια μεγάλη εταιρεία. Αυτό που παρέλειψε να πει ήταν πως ο Παύλος είναι γιος των Πέτρου Σεπετά και Μαρίας Θεοχάρη, ιδρυτών της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεως και ιδιοκτητών της εταιρείας «Βίκος». Είχε γυρίσει από το εξωτερικό για να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση.

6. Ο «τυχαίος» ταξιτζής στη Νέα Υόρκη
Τον Σεπτέμβριο του 2022 ο πρωθυπουργός ταξιδεύει στις ΗΠΑ. Ενώ περπατούσε στους δρόμους της Νέας Υόρκης συνάντησε έναν Ελληνα ταξιτζή, ο οποίος τον χαιρέτησε και του ανέφερε ότι κατάγεται από την Τρίπολη. Τον πρωθυπουργό ακολουθούσαν οι κάμερες και ο ίδιος έδειξε να ξαφνιάζεται με τον ταξιτζή, ο οποίος του τόνισε πως βρίσκεται στις ΗΠΑ τα τελευταία 50 χρόνια.

7. «Τέτοια τάξη, τέτοια αλφαδιά» μόνο η Ν.Δ.
Στις 27 Μαΐου 2021 εν μέσω εμβολιασμών για τον κορονοϊό ένας «τυχαίος» περαστικός δίνει συνέντευξη στον ΣΚΑΪ έξω από εμβολιαστικό κέντρο και λέει: «Εχω κάνει το Astrazeneca και τις δύο δόσεις. Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση. Αψογα όλα, μπράβο. Συγχαρητήρια». Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Δημήτρης Οικονόμου λέει: «Κάντε τον σποτ αυτόν τον κύριο». Αποδείχθηκε πως επρόκειτο για τον επί χρόνια «γαλάζιο» πρόεδρο του συλλόγου των υπαλλήλων της Βουλής, Γιάννη Σιαμπάνη.

8. Ο έφιππος κτηνοτρόφος «Ντάλτον»
Στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 τα ΜΜΕ κατακλύζονται από καλοστημένες εικόνες και βίντεο που θυμίζουν την ταινία Brokeback Mountain από την «απρόσμενη» συνάντηση του πρωθυπουργού με τον έφιππο κτηνοτρόφο εξ Αμερικής με το παρατσούκλι «Ντάλτον», όπου ο τελευταίος τον αποθεώνει όσο συζητούν για γελάδια, αλλά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον κτηνοτροφικό κλάδο.

9. Οι «τυχαίοι» επιβάτες του τρένου
Ενα μήνα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, στις αμαξοστοιχίες του Intercity μπαίνουν στελέχη της Ν.Δ. και επικοινωνιολόγοι, οι οποίοι κάνουν δηλώσεις στις κάμερες με στόχο να πείσουν τους πολίτες ότι όλα αρχίζουν να βαίνουν άψογα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Λευτέρη Μωυσιάδη, αναπληρωτή γραμματέα Διεθνών Ζητημάτων της Ν.Δ. και διευθυντή επικοινωνίας της ΚΕΔΕ, ο οποίος δηλώνει (ΣΚΑΪ) ότι «δεν μπορείς να έχεις συνεπιβάτη τον φόβο, την ανασφάλεια και την οργή για την αυριανή ημέρα». Στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ προβάλλεται παράλληλα δήλωση ενός ακόμα βιαστικού επιβάτη ο οποίος δηλώνει «υπάρχει πολλή ασφάλεια, παιδιά». Ο επιβάτης ήταν ο Ζαχαρίας Στουρνάρας, συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ.
Ομως στις 21 Μαρτίου 2023, η «τύχη» δεν ήταν με το μέρος του επικοινωνιακού επιτελείου. Ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος δίνει εντολή να «κόψουν» τη συζήτηση με τον εργαζόμενο που γκρέμιζε το κυβερνητικό αφήγημα όταν έλεγε πως «αυτό δεν είναι τηλεδιοίκηση. Είναι τοπικός χειρισμός». Ο υφυπουργός κάνει νεύμα «φτάνει, τέλος» και «νομίζω ότι τα καλύψαμε όλα».

10. ΔΑΠ Βουλγαρίας υπέρ ιδιωτικών ΑΕΙ
Στα τέλη Δεκεμβρίου σε ρεπορτάζ στο δελτίο της ΕΡΤ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εμφανίζονται ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, υποψήφιος Επικρατείας της Ν.Δ., και δύο «τυχαίοι» φοιτητές: ο Βασίλης, φοιτητής Ιατρικής στη Σόφια, και ο Αλέξανδρος, φοιτητής Νομικής στην Κύπρο. Αμφότεροι εξύμνησαν τις εξαγγελίες και είπαν ότι, αν λειτουργούσαν τα ιδιωτικά ιδρύματα στη χώρα μας, δεν θα είχαν εγκαταλείψει την Ελλάδα. Οπως αποκαλύφθηκε, επρόκειτο για οργανωμένους ΟΝΝΕΔίτες. Τα ίδια είχαν γίνει και τον Ιανουάριο του 2021 στην ΕΡΤ με τον νόμο Κεραμέως. Τότε, οι «τυχαίοι φοιτητές» ήταν ένας υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικών Μηχανικών και ένας γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης.

Κάν’ το όπως η Χρυσή Αυγή
Σχετικά ανάλογες προπαγανδιστικές τακτικές χρησιμοποίησε -σε άλλο πλαίσιο φυσικά- την προηγούμενη δεκαετία κατά κόρον και η Χρυσή Αυγή με τη συμμετοχή διάφορων ΜΜΕ. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν το περίφημο κατασκευασμένο ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Πέτα τη γιαγιά στη Χρυσή Αυγή, για να πάρει λεφτά και συντάξεις».
Η εφημερίδα ισχυριζόταν ότι «ομάδες νεαρών μελών της Χ.Α. περιπολούν μέρα-νύχτα σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, ενώ σπεύδουν να παράσχουν κάθε βοήθεια όταν κληθούν». Το ρεπορτάζ καλύπτεται φωτογραφικά από την εικόνα δύο κυριών μπροστά σε ένα ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας με τη συνοδεία χρυσαυγίτη-φρουρού. «Δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας», λέει η συνταξιούχος Ερωφίλη Πλωμαρίτου, προσθέτοντας «αισθανόμαστε απροστάτευτοι από το κράτος. Το τελευταίο διάστημα, δύο φορές έχω πέσει θύμα επίθεσης. [...] Κάθε φορά που θέλω να πάω στην τράπεζα, τηλεφωνώ σε κάποια από τα παιδιά της Χρυσής Αυγής και με συνοδεύουν».
Δεν ήταν βέβαια μια τυχαία «αγανακτισμένη» κάτοικος (όπως παλαιότερα πλασαρίστηκε και η περίφημη Θ. Σκορδέλη), αλλά μητέρα του τοπικού ηγετικού στελέχους της εγκληματικής οργάνωσης, Αλέξανδρου Πλωμαρίτη, υποψήφιου στην Α’ Αθήνας και στενού συνεργάτη του Αρχηγού Μιχαλολιάκου. Το ρεπορτάζ ήταν στημένο (πηγή: Δ. Ψαρράς, «Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής, σελ. 377-381)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου