Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Σε ώτα μη ακουόντων...


Τάσος Παππάς

Η κριτική εναντίον της κυβέρνησης του Ισραήλ για όλα όσα κάνει στη Γάζα πυκνώνει. Και οι Αμερικανοί φοβούμενοι την κλιμάκωση της έντασης και την εμπλοκή άλλων δυνάμεων στη σύρραξη προσπαθούν να ρυμουλκήσουν τον Νετανιάχου στη λογική της εκτόνωσης.
Και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (εξαιρείται η ελληνική) έχουν εγκαταλείψει την τακτική υπεράσπισης χωρίς αστερίσκους του Ισραήλ. Και ο... ΟΗΕ καταγγέλλει. Και διεθνείς οργανώσεις φωνάζουν για τις φρικαλεότητες που διαπράττουν οι υποτίθεται αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ. Και χώρες, όπως είναι η Νότια Αφρική, το Μεξικό, η Κολομβία, ζητούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να κατηγορηθεί το Ισραήλ για γενοκτονία. Και πολλοί πολίτες του Ισραήλ με τις διαδηλώσεις τους απαιτούν από τον Νετανιάχου να παραιτηθεί.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και η ακροδεξιά κυβέρνησή του αντιστέκονται μέχρι τώρα και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις αν δεν εξαφανιστεί η Χαμάς και δεν συζητούν στην παρούσα φάση το θέμα της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους. Συναντούν όμως προβλήματα. Η προπαγάνδα του Ισραήλ ότι όποιος εκφράζει τη διαφωνία του είναι ύποπτος για αντισημιτισμό δεν έχει απήχηση. Το αντίθετο θα λέγαμε. 
Το επιχείρημα ότι τελειώνοντας στρατιωτικά με τη Χαμάς θα τελειώσουμε και με τον ριζοσπαστισμό των Παλαιστινίων διαψεύδεται στην πράξη, αν κρίνουμε από την ενίσχυση της επιρροής της Χαμάς και στη Δυτική Οχθη, ακόμη και σε τμήματα πολιτών που δεν συμφωνούν με τις πρακτικές και την ιδεολογία της. Το διαπίστωσε επί τόπου και το κατέγραψε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών» (20-21/1/2024) ο Καταλανός δημοσιογράφος Joan Mas Autonell.
Οι αποκαλύψεις για τον βρόμικο ρόλο κυβερνήσεων του Ισραήλ δεν σταματούν. Ακούγονται και από επίσημα χείλη. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ κατηγόρησε ανοιχτά το Ισραήλ ότι χρηματοδότησε την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς: «Η Χαμάς χρηματοδοτήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή», δήλωσε ο Μπορέλ, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ, όπου αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας. Κλασική μέθοδος αντιπερισπασμού.
Για να αντιμετωπίσεις έναν εχθρό ιδιαίτερα επικίνδυνο, που θεωρείς ότι θα απειλήσει δυναμικά τα συμφέροντά σου, στήνεις μια αντίπαλη οργάνωση για να τον αμφισβητήσει, τη χρηματοδοτείς, την ενισχύεις με όλα τα μέσα και βολεύεσαι με τον εμφύλιο που θα ακολουθήσει, ελπίζοντας ότι εσύ θα μείνεις στο απυρόβλητο. Οπως όμως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, το δημιούργημά σου στρέφεται εναντίον σου. Ετερογονία των σκοπών λέγεται αυτό ή, για να το πούμε λαϊκά, «έβαλα τα χεράκια μου και έβγαλα τα ματάκια μου». Αυτό έγινε με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αυτό έγινε με το «Ισλαμικό κράτος» στη Συρία, αυτό έγινε με τη Χαμάς στη Γάζα.
Για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μιλούν πολλοί. Και ο Μπάιντεν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ο Γκουτέρες του ΟΗΕ και πρωθυπουργοί ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Ο Νετανιάχου κωφεύει. Αδιαφορεί, αν και έτσι ρίχνει νερό στον μύλο της Χαμάς, και εξ αντικειμένου δικαιώνει τις ενέργειές της. Με την ευκαιρία, ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Αρέφ Αλομπέιντ με άρθρο του στην 
«Εφημερίδα των Συντακτών» (20-21/1/2024)) έθεσε ένα ερώτημα με το οποίο καλούνται να αναμετρηθούν οι Ελληνες που κλείνουν τα μάτια στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ και καταδικάζουν μόνο τη Χαμάς: 
«Αν αύριο μια κυπριακή ομάδα προχωρήσει στη δολοφονία 1.400 Τούρκων στρατιωτικών και Τουρκοκυπρίων που έκλεψαν τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων από το 1974 στα κατεχόμενα, όπως χαρακτηρίζονται από τον ΟΗΕ, τότε τα μέλη της ομάδας των Ελληνοκυπρίων θα χαρακτηρίζονταν παγκοσμίως πατριώτες ή τρομοκράτες;»...

Ανάγωγα
Γραφικός ή ακροαριστερός λαϊκιστής; Διαλέξτε έναν από τους δύο χαρακτηρισμούς αν επιμένετε να λέτε ότι η κυβέρνηση του Μητσοτάκη και η κυβέρνηση του Ορμπαν έχουν πολλά κοινά σημεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου