Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Η «ώρα της Γης», η υποκρισία και η βιο-εξουσία.

 
Από το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ έως τις πυραμίδες της Αιγύπτου, εμβληματικά μνημεία θα βυθιστούν στο σκοτάδι το Σάββατο κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης "Ώρας για τον Πλανήτη" με στόχο όπως πάντα την κινητοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά και γενικότερα την προστασία της φύσης.
 Όμως το θέμα δεν είναι να κλείσουμε τα φώτα, αλλά να τους αλλάξουμε τα φώτα. Το ζήτημα είναι να αναγκάσουμε τους παγκόσμιους και εθνικούς ρυπαντές να σεβαστούν το ρυθμό και την «ώρα της Γης», να υποχρεωθούν να δεχτούν ότι το κέρδος δεν είναι πάνω από τη ζωή, ότι η φύση θέλει το χρόνο της για να αναπαραχθεί, ότι οι δηλητηριαστές του Ασωπού, του Ασπρόπυργου, της Ελευσίνας, της Βοιωτίας, του Κορινθιακού, του Αμβρακικού, του Πηνειού, της Μεγαλόπολης, του Αγίου Δημητρίου, της Κερκίνης και όπου αλλού, είναι εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας.
Γιατί το θέμα είναι να ξεσκίζεις το σελοφάν της επίσημης εγχώριας και ευρωπαϊκής υποκρισίας, που γιορτάζει την ώρα του πλανήτη ενώ την ίδια στιγμή σκοτώνει τη ζωή πάνω σ’ αυτόν.
Όχι, λοιπόν, στους δολοφόνους, αλλά όχι και στον κακό μας εαυτό, αυτόν που αντιδρά στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, αυτόν που γιορτάζει την "ώρα της Γης" αλλά και ο οποίος συγχρόνως υποκύπτει στο φασισμό της καθημερινότητας, κλείνοντας τις διαβάσεις στα άτομα με ειδικές ανάγκες, ρίχνοντας το αποτσίγαρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου, πετώντας τα σκουπίδια του στο δάσος.
Όχι, το θέμα δεν είναι να κλείσουμε τα φώτα, αλλά να αναπτύξουμε ένα ισχυρό οικολογικό κίνημα που θα λειτουργήσει χειραφετητικά, που θα έχει ταξικό χαρακτήρα, έχοντας ως αιχμή του δόρατος τους άμεσα πληττόμενους, τους «εκτός», τους υπεράριθμους, τους απόκληρους, και το οποίο θα επιδιώκει την ανατροπή του καπιταλισμού που κανιβαλίζει τη φύση και τη ζωή στο όνομα του κέρδους.
Το κίνημα αυτό της διευρυμένης πολιτικής και κοινωνικής οικολογίας οφείλει να ανατρέψει και το σύστημα των χυδαίων ατομικών συνηθειών, τη συμβολική τάξη και την κουλτούρα που επιβάλλει η σύγχρονη «βιο-εξουσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου