Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Ο Καραμανλής και ο Ακατονόμαστος...


Θανάσης Καρτερός

Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είπε ανάμεσα σε άλλα γλυκερά και κοινότοπα ο Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση... του Κ. Καραμανλή ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική του διαδρομή. Και ότι στηρίζει πάντα την κυβέρνηση της Ν.Δ. και την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τελεία και βλέπουμε αν υπάρχει παύλα στην πολιτική διαδρομή του αποχωρούντος από το Κοινοβούλιο.
Εύλογα η δήλωση προκάλεσε πολλά και ποικίλα σχόλια. Τι λέει, τι δεν λέει, τι θέλει να πει. Πάντως ένα είναι γεγονός σημαδιακό και αναμφισβήτητο. Ότι από τη δήλωση απουσιάζει με επιδεικτικό, έως θορυβώδη τρόπο το όνομα του Μητσοτάκη. Κυριάκος γιοκ για τον Καραμανλή. Ούτε από ευγένεια δεν αναφέρει το όνομά του. Ούτε για να γλυκάνει την καρδιά των πάλαι ποτέ «δικών του» που εμήδισαν. Και λατρεύουν τώρα τον χρυσό μόσχο του Μητσοτάκη, του Βορίδη, της Νικολάου, του Predator.
Δεν έχει στην καρδιά του, δηλαδή, τον Μητσοτάκη ο Καραμανλής. Το ξέραμε αυτό, αφού είχε φροντίσει να το δείξει με διάφορους τρόπους. Ε, λοιπόν, το επικυρώνει. Παρούσα στη δήλωση η Ν.Δ. του εθνάρχη τους, παρούσες οι αρχές και οι αξίες, παρούσα και η στήριξη στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Αλλά λέξη για τον ακατονόμαστο. Απελθέτω απ’ εμού το όνομα τούτο. Έως και περιφρόνηση το λες αυτό, όχι απλώς πολιτική απόσταση. Έως και σιωπηρή διαμαρτυρία για την παράταξη που κατέληξε στα χέρια της Δυναστείας. Πάλι.
Δεν αλλάζει, βέβαια, κάτι αυτό στο πολιτικό τοπίο. Αλλά απονομιμοποιεί ακόμα περισσότερο τον Μητσοτάκη στο συντηρητικό κοινό. Διαψεύδει ακόμα πιο πανηγυρικά τα περί Κεντροδεξιάς παραμύθια του. Επιβεβαιώνει ακόμα πιο κατηγορηματικά ότι οι υποκλοπές, τα παρακρατικά, οι μπίζνες και ο νεποτισμός κάθονται στον λαιμό ενός μέρους της παράταξης. Εκείνο που λέει μην λέγοντας ο Καραμανλής είναι ότι η Ν.Δ. οφείλει να επιστρέψει στις -όποιες- αρχές και αξίες του ιδρυτή της.
Και μας ενδιαφέρει εμάς η Νέα Δημοκρατία; Μας ενδιαφέρει, επειδή μας ενδιαφέρει η Δημοκρατία. Που η Ν.Δ. του Μητσοτάκη την κατάντησε όπως την κατάντησε. Η δήλωση Καραμανλή έχει από αυτή την άποψη την αξία της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου