Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Εσείς ανήκετε στη μεσαία τάξη;...


Κορίνα Βασιλοπούλου

«Η χρονιά που ο κόσμος αντιλήφθηκε ότι είναι φτωχός». Ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες η ισπανική αριστερή διαδικτυακή εφημερίδα El Diario ήταν σίγουρα εντυπωσιακός, αλλά εξίσου ενδιαφέρον ήταν και το περιεχόμενο. To άρθρο αναφερόταν στο αυξημένο ποσοστό των Ισπανών που μέσα στο 2022... υποβίβασαν εαυτούς από τη μεσαία στη «χαμηλή τάξη» ή στους «φτωχούς». Αιτία, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια.
«Αυξήσεις-ρεκόρ δεκαετιών στις τιμές που επηρεάζουν "τα πάντα" και ειδικότερα πολύ βασικά καταναλωτικά προϊόντα όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα. Στο μεταξύ η άλλη όψη του νομίσματος του 2022: οι μισθοί αυξήθηκαν πολύ λιγότερο» εξηγούσε το άρθρο. Να υπενθυμίσουμε μάλιστα ότι χάρη στην «ιβηρική εξαίρεση», που πάλεψε και πέτυχε η κυβέρνηση Σάντσεθ, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αποσυνδέθηκε από αυτή του φυσικού αερίου και έτσι οι λογαριασμοί δεν εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Σύμφωνα με το βαρόμετρο του CIS, του Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, το ποσοστό των ανθρώπων που στην ερώτηση «εσείς σε ποια τάξη θα λέγατε ότι ανήκετε» απαντά στη «χαμηλή» ή «φτωχή» αυξήθηκε σημαντικά μέσα στο 2022, ιδίως από το καλοκαίρι και μετά. Από το περίπου 8% στο οποίο κυμαινόταν τα προηγούμενα χρόνια μέσα σε λίγους μήνες ανέβηκε στο 12,5%, «κλέβοντας» έτσι από το ποσοστό της μεσαίας τάξης. Η αύξηση είναι πιο μεγάλη στην επαρχία, όπου ήταν ήδη υψηλότερο το ποσοστό όσων τοποθετούνταν στη χαμηλή τάξη σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα.
«Υπάρχει μια γενικότερη επιθυμία τού να ανήκει κάποιος στη μεσαία τάξη» σημειώνει ο αναλυτής δεδομένων Βίκτορ Πέρεθ Γκουθμάν. «Αν όμως πάμε με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια για τον κίνδυνο φτώχειας, τότε αυτή η τάξη φτάνει στο 21,7% του πληθυσμού, ποσοστό πολύ υψηλότερο όσων αυτοχαρακτηρίζονται έτσι» σημειώνει ο Ισπανός αναλυτής.
Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον μια αντίστοιχη έρευνα αυτή την εποχή στην Ελλάδα με τους χαμηλούς μισθούς, το ακριβότερο ρεύμα στην Ε.Ε., την αδικαιολόγητα ακριβή βενζίνη, τα καλάθια των νοικοκυριών και τα διάφορα pass. Για να δούμε πόσοι νομίζουμε πως είμαστε «μεσαία τάξη». Και πόσο μεγάλες είναι οι αυταπάτες μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου