Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Μέχρι πότε θα κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας ότι «η οικονομία πηγαίνει καλά»;


Δεν θα έπρεπε, επιτέλους, μετά από 13 χρόνια, να συνειδητοποιήσουμε το βάθος της καταπακτής, στην οποία οδηγούμαστε;

Prime News
 
Οι προβλέψεις των αρμοδίων, για την ελληνική οικονομία, αποδεικνύονται εσφαλμένες, η μία μετά την άλλη, και αναγκαστικά αναθεωρούνται εκ των υστέρων προς το χειρότερο. Ωστόσο, στο ενδιάμεσο διάστημα, «οικονομολόγοι», που έχουν προφανώς στρατευθεί από συστημικά κανάλια, και όχι μόνο,  για να κατατοπίζουν τους ακροατές τους, σχετικά με την πορεία της οικονομίας, εμφανίζονται περιχαρείς, και υποστηρίζουν ανενδοίαστα,   ότι  «η ελληνική οικονομία πηγαίνει θαυμάσια», «καλύτερα από ότι ελπίζαμε», «πηγαίνει καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη», και «ναι, βέβαια, αναπτυσσόμαστε, και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς».
Σήμερα, και αποκλειστικά ως προς την ουτοπία της  ανάπτυξης, να υπενθυμίσω ελάχιστα προς το παρόν δεδομένα, που δυστυχώς γελοιοποιούν τους  σχετικούς ισχυρισμούς:
Το 2009, πριν από την υπογραφή των εγκληματικών μνημονίων, η Ελλάδα ήταν 14ηανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και επικεφαλής των Τσεχία, Σλοβενία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κροατία, Πολωνία Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Το 2021 εμφανιζόμαστε ως η φτωχότερη χώρα της ΕΕ, εκτός της Βουλγαρίας.
Εξαιτίας των θηριωδών απαιτήσεων των μνημονίων, έχουμε απολέσει 25% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ μας, και από την πανδημία επιπλέον 6%, δηλαδή σύνολο 31%. Έτσι, λοιπόν, το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας μας το 2009   αντιπροσώπευε το 95.3% του αντίστοιχου μέσου ευρωπαϊκού, ενώ το 2021 (τελευταία στοιχεία) έχει κατρακυλήσει  στο 64,6% του αντίστοιχου μέσου ευρωπαϊκού.
Με βάση τα παραπάνω, είναι απορίας άξιον,  τι είδους ομματοϋάλια  διαστρέβλωσης της πραγματικότητας χρησιμοποιούν όσοι υποστηρίζουν ότι «πηγαίνουμε καλά», και μάλιστα προχωρούν και στη διαβεβαίωση περί της δήθεν «ταχύρρυθμης ανάπτυξής μας».
Μα, θα αντιτάξουν  κάποιοι  (αβάσιμα υπεραισιόδοξοι), εδώ μας δίνουν και έξωθεν συγχαρητήρια για την καλή μας πορεία.
Ακριβώς, τα συγχαρητήρια ανταποκρίνονται στην πιστή διαχείριση των μνημονίων, που μας τελειώνουν ως κυρίαρχο κράτος. Μας συγχαίρουν, επειδή πληρώνουμε τα ολίγα που υποστηρίζουν ότι χρωστάμε, και δεν απαιτούμε τα πολλά που μας χρωστούν.
Εμείς, ωστόσο, δεν θα έπρεπε κάποτε να αντιδράσουμε; Δεν θα έπρεπε, επιτέλους, μετά από 13 χρόνια, να συνειδητοποιήσουμε το βάθος της καταπακτής, στην οποία οδηγούμαστε;

Καταθέσεις: Η μεγάλη κοροϊδία των τραπεζών
Σε αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αύξηση φυσικά που απέχει πολύ από τα αντίστοιχα επιτόκια των χορηγήσεων, τα οποία έχουν εκτοξευτεί.
Μόνο το τελευταίο εξάμηνο το επιτόκιο του ευρώ αυξήθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, συμπαρασύροντας τα επιτόκια των χορηγήσεων για τους Έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι είδαν να αυξάνονται εκ νέου οι δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων. Φαίνεται ότι παραμένει ημιτελής η υποτιθέμενη προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα να ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα σχεδόν μηδενικών αποδόσεων καταθετικών προϊόντων, αυξάνονται τα επιτόκια των καταθέσεων, κυρίως των προθεσμιακών, ενώ παρέχονται και εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές.  Ειδικότερα:
Eurobank: Από σήμερα οι καταθέτες μπορούν να εξασφαλίσουν αποδόσεις έως 2,5% για ποσά άνω των 10.000 ευρώ. Η 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση προσφέρει κλιμακούμενα επιτόκια 1% και 2%, στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο αντίστοιχα και καταβολή τόκων σε τριμηνιαία βάση. Η 24μηνη προθεσμιακή κατάθεση προσφέρει κλιμακούμενα επιτόκια 1%, 1,5%, 2% και 2,5% στο πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο εξάμηνο αντίστοιχα και καταβολή τόκων σε τριμηνιαία βάση.
Εθνική Τράπεζα: Η προθεσμιακή κατάθεση 12 μηνών προσφέρει επιτόκιο 1,7% για ποσά από 200.000 ευρώ και άνω, 1,5% για ποσά από 20.000 μέχρι 200.000 ευρώ και 1% για ποσά μέχρι 20.000 ευρώ. Η προθεσμιακή κατάθεση 15 μηνών παρέχει αυξητικά κλιμακούμενη απόδοση ανά τρίμηνο που φθάνει το τελευταίο 3μηνο έως 3%, και ετησιοποιημένη εγγυημένη απόδοση 2% και με ελάχιστο ποσό κατάθεσης 10.000 ευρώ. Υπάρχει και προθεσμιακή κατάθεση 18 μηνών, που προσφέρει επιτόκιο από 1,5% έως 2,3% για ποσά 20.000-200.000 ευρώ.
Alpha Bank: Το Alpha Πρόοδος Plus 12 μηνών προσφέρει επιτόκιο έως 3% ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης και μέσο επιτόκιο από 1,25% έως 1,75%. Το ελάχιστο όριο της κατάθεσης είναι 30.000 ευρώ και θα μειωθεί στα 20.000 ευρώ, ενώ οι καταθέτες απολαμβάνουν τη μέγιστη απόδοση (3%) για καταθέσεις από 300.000 ευρώ και άνω. Αντίστοιχα, το Alpha Πρόοδος Plus 24 μηνών προσφέρει επιτόκιο έως 3%, ανάλογα με το ποσό κατάθεσης και μέσο επιτόκιο από 1,50% έως 2%.
Τράπεζα Πειραιώς: Η προθεσμιακή κατάθεση «Στα μέτρα σου» προβλέπει σταθερό επιτόκιο έως και 2% στο 12μηνο, για όλη τη διάρκεια, αναλόγως του ύψους της προθεσμιακής κατάθεσης. Η κλιμακούμενη προθεσμιακή κατάθεση «Αυξάνω» προσφέρει επιτόκιο έως και 2,75%, αναλόγως του ποσού κατάθεσης, για 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση, με ανά τρίμηνο κλιμακούμενο επιτόκιο και καταβολή τόκων ανά τρίμηνο. Τέλος, ο αποταμιευτικός λογαριασμός «Μπορώ» προσφέρει προνομιακό επιτόκιο 1%, ανεξαρτήτως υπολοίπου, για επιβράβευση της τακτικής αποταμίευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου