Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Αποκάλυψη του Guardian: «διατηρεί στην Ελλάδα παρακλάδι» η ισραηλινή Ομάδα παραπληροφόρησης «Jorge», που παρεμβαίνει στις εκλογές


The Guardian


Μια νέα έρευνα αποκάλυψε μια ομάδα ισραηλινών εργολάβων που ισχυρίζονται ότι έχουν χειραγωγήσει περισσότερες από 30 εκλογές σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας hacking, σαμποτάζ και αυτοματοποιημένη παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η μονάδα διευθύνεται από τον Tal Hanan, έναν 50χρονο πρώην πράκτορα των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ, ο οποίος εργάζεται πλέον ιδιωτικά χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Jorge», και φαίνεται να εργάζεται κάτω από το ραντάρ σε εκλογές σε διάφορες χώρες για περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Η αποκάλυψή είναι έργο μιας διεθνούς κοινοπραξίας δημοσιογράφων. Ο Hanan και η ομάδα του, η οποία χρησιμοποιεί την κωδική ονομασία «Ομάδα Jorge», αποκαλύφθηκαν από απόρρητο υλικό και έγγραφα που διέρρευσαν στον Guardian.
Ο Hanan δεν απάντησε σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες και τις μεθόδους της ομάδας Jorge, αλλά δήλωσε: «Αρνούμαι κάθε παράπτωμα».
Η έρευνα αποκαλύπτει εξαιρετικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η παραπληροφόρηση αποτελεί όπλο της Ομάδας Jorge, η οποία λειτουργεί ως μια ιδιωτική υπηρεσία που προσφέρεται για να παρεμβαίνει κρυφά στις εκλογές χωρίς να αφήνει ίχνη. Η ομάδα εργάζεται επίσης για εταιρικούς πελάτες.
Ο Hanan ανέφερε στους «μυστικούς» δημοσιογράφους που παρουσιάστηκαν «υπό κάλυψη», ότι οι υπηρεσίες του, τις οποίες άλλοι περιγράφουν ως «μαύρες επιχειρήσεις» (black ops), προσφέρονταν σε υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικές εκστρατείες και ιδιωτικές εταιρείες που ήθελαν να χειραγωγήσουν κρυφά την κοινή γνώμη. Είπε ότι είχαν χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου