Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Πως το "πρωτόγνωρο φαινόμενο" γίνεται πλυντήριο με μπλε κόκκους


Χρύσα Κακατσάκη
εκπαιδευτικός

Η Πολιτική Προστασία οργάνωσε ένα συνέδριο για την κλιματική αλλαγή και για να μελετηθεί διαχρονικα το φαινόμενο προσκλήθηκαν τόσο πρόσωπα από την αρχαιότητα όσο και σύγχρονοι επιστήμονες. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Βορίδης γιατί ο Κικίλιας βρισκόταν σε δυσμένεια.
Πρώτος πήρε το λόγο ο Νώε: « Εγώ το μόνο που έχω να καταθέσω είναι η εμπειρία μου. Ο Θεός με ειδοποίησε για τον κατακλυσμό και έφτιαξα μόνος μου την κιβωτό, χωρίς απευθείας ανάθεση. Μέρες και νύχτες βολοδέρναμε η οικογένειά μου, καθώς και τα πουλιά και τα ζώα που είχα πάρει μαζί μου. Ευτυχώς που όταν σταμάτησε η καταιγίδα, δούλεψε το gps και μπορέσαμε να αράξουμε στο Αραράτ».
«Παρόμοιες καταστάσεις με τον Νώε έζησα κι εγώ», συνέχισε ο Δευκαλίωνας. «Ο Δίας όπως και ο εβραϊκός θεός ειχε θυμώσει με τη συμπεριφορά των ανθρώπων και αποφάσισε να τους τιμωρήσει. Εγώ γλίτωσα μαζί με τη γυναίκα μου την Πύρρα και όταν πια καταλάγιασε το κακό, ζήτησα από τον Δια λίγη συντροφιά, γιατί δεν είχε σωθεί κανένα ανθρώπινο πλάσμα εκτός από τα ζωντανά. Από τις πέτρες που πέταγα εγώ ξεφύτρωναν άντρες και από αυτές που πετούσε η Πύρρα, γυναικες. Και κοιτάξτε σύμπτωση Μετα βασίλεψα στη Θεσσαλία και πέρασα πολύ καλά, διότι ήταν εύφορη περιοχή και είχαμε και του πουλιού το γάλα».
« Να σας συστηθώ, γιατί μπορεί εμένα να μην με έχετε ακουστά. Με λένε Γκιλγκαμές και έρχομαι από τη μακρινή Μεσοποταμία. Ημουν ένας ευτυχισμένος βασιλιάς, έκανα ο,τι ήθελα χωρίς να δίνω λογαριασμό σε κανέναν και απολάμβανα αυτά που οι υπήκοοι, μού έφερναν καθημερινά στο παλάτι. Μια μέρα με ειδοποίησε ο υπεύθυνος των καναλιών στον Τίγρη και στον Ευφράτη πως τα ποτάμια ξεχείλισαν. Δεν θα άντεχα τα παράπονα των χωρικών, γι’ αυτό τα μάζεψα κι έφυγα».
Ο Βορίδης άκουγε προσεκτικά και κάποια στιγμή λέει στον Ζερεφό: «κ. καθηγητά. Ποιος είναι ο παλιότερος κατακλυσμός απ’ αυτούς που αναφέρθηκαν για να δώσουμε το όνομά του στην επόμενη κακοκαιρία;»
«Κύριε Υπουργέ, δεν θέλω να με μπλέξετε άλλο στα παιχνίδια σας. Δεν δήλωσα μόνο ότι αυτό το φαινόμενο συμβαίνει κάθε 400 χρόνια. Είπα και για τις ευθύνες των τοπικών αρχών και για την παντελή έλλειψή σχεδιασμού».
Αρπάζει το μικρόφωνο ο Νώε «Κάποτε μου είχε πει ο Θεός ότι η Ευα έριξε το φταίξιμο στο φιδι για το μήλο που έφαγε και ότι οι άνθρωποι πρέπει να τιμωρούνται όχι μονο για τις πράξεις τους, αλλά και για τα ψέματα που λένε».
Ηταν η σειρά του Κ. Λαγουβάρδου. «Αν ψάξετε τα αρχεία και τις πηγές του Αστεροσκοπείου κ. Βορίδη θα δείτε ότι τέτοια ένταση της βροχής δεν είναι ουτε σπάνια ουτε πρωτόγνωρη. Εκτός των άλλων ενημερώναμε συνεχώς την κυβέρνηση. Πώς συμβιβάζεται να υιοθετείτε από τη μια ανόητες αποψεις ότι μια τέτοια νεροποντή θα ξανασυμβει ύστερα από εκατοντάδες χρόνια και από την άλλη ότι η κλιματική κρίση θα μας επιφυλάσσει συνέχεια δυσάρεστες εκπλήξεις; Εδώ δεν είμαστε τηλεόραση. Και με τις πυρκαγιές τρελούς πήγατε να μας βγάλετε. Δεν θα ξεπλυνει η επιστήμη τις ευθυνες και τις παραλειψεις σας».
Ο Βορίδης έξαλλος φωνάζει: «Κλείστε μικρόφωνα και κάμερες. Κηρύσσω τη λήξη του συνεδρίου . Περιμένετε όμως ένα λεπτό, κύριοι».
Δίνει εντολή στους αστυνομικούς που παραβρίσκονταν να κατασχέσουν τα κινητά των συνέδρων. Aς φυλάξουμε τα νώτα μας, σκέφτηκε. Αν κάποιος έχει καταγράψει τα πάντα και τα ανεβάσει στο Διαδίκτυο, θα γίνουν viral. 

ΥΓ: Κοσμογονικοί μύθοι, θρησκευτικά κείμενα όπως η Παλαιά Διαθήκη και το Κοράνι καθώς και λογοτεχνικά έργα όπως το «Επος του Γκιλγκαμές» και το «Μαχαμπαράτα», αναφέρονται σε μεγάλους κατακλυσμούς που οφειλονταν είτε σε γεωλογικές μεταβολές (λιώσιμο των πάγων) είτε σε καιρικά φαινόμενα. Το κοινό στοιχείο μέσα από τους συμβολισμούς και τις διαφοροποιήσεις είναι ότι οι άνθρωποι τιμωρούνται για τη διαφθορά τους, την αγάπη τους για το χρήμα και την εξουσία, αγνοώντας τη φύση. Επίσης πάντοτε ειδοποιούνται για να λάβουν τα μέτρα τους και παίρνουν μαζί τους ζώα και φυτά, ξέροντας πως χωρίς αυτά ούτε οι ίδιοι δεν πρόκειται να ζήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου