Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Ο νέος χάρτης της Αφρικής


Andrea Marcigliano
*

Σήμερα γεννιέται η Συμμαχία του Σαχέλ. Μια στρατιωτική και πολιτική συμφωνία μεταξύ του Μάλι, της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα.
Λίγοι έχουν μιλήσει γι’ αυτό. Όμως πρόκειται για ένα επαναστατικό γεγονός.
Η γεωγραφία της Αφρικής αλλάζει με γοργούς ρυθμούς. Και οι χάρτες που χρησιμοποιούνται ακόμη σήμερα, οι οποίοι στην πραγματικότητα αναπαράγουν εκείνους της αποικιοκρατικής περιόδου, κινδυνεύουν σύντομα να καταλήξουν στο πατάρι.
Η ισορροπία της Βορειοδυτικής και της Κεντρικής Αφρικής φαίνεται να έχει παγώσει. Σταμάτησε την εποχή της αποικιοκρατίας, ιδίως της γαλλικής αποικιοκρατίας, η οποία άφησε τα εδάφη αυτά εντελώς χέρσα. Χωρίς ποτέ να τα εγκαταλείψει πραγματικά.
Στην πραγματικότητα, η άμεση αποικιακή κυριαρχία αντικαταστάθηκε απλώς από έναν όχι λιγότερο αυστηρό έλεγχο των οικονομικών πόρων, του νομίσματος και των αποθεμάτων χρυσού των χωρών που προέκυψαν από τη μόνη φαινομενική διαδικασία αποαποικιοποίησης. Εξάλλου, διατηρούσε επιπλέον και άμεση στρατιωτική παρουσία. Η παρουσία αυτή ενισχύθηκε από τη διακηρυγμένη επιθυμία συνεργασίας αφρικανικών καθεστώτων και πρώην αποικιοκρατών στον αγώνα κατά του ισλαμικού τζιχαντισμού. Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ.

* Ο Andrea Marcigliano γεννήθηκε στο Mestre-Venezia στις 28-12-1957. Δοκιμιογράφος και συγγραφέας για χρόνια έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και πολιτιστικά περιοδικά, ασχολούμενος (κυρίως) με την πολιτική φιλοσοφία και τα διεθνή γεωπολιτικά σενάρια. Παράλληλα, διατηρεί ζωντανά τα εξαίσια λογοτεχνικά και φιλοσοφικά του ενδιαφέροντα, δεδομένων των αρχαίων πλέον σπουδών της Κλασικής Φιλολογίας – στην Τεργέστη, με πτυχίο στην Ιστορία των Θρησκειών – και του γεγονότος ότι διδάσκει ιταλικά και λατινικά στο Γυμνάσιο. Δοκιμιογράφος και συγγραφέας, έχει εκδώσει τα "Segni del Tempo", "I figli di Don Quixote", "Ritorno ad Atene", "Il suicidio della Destra" (ηλεκτρονικό βιβλίο). έχει συνεργαστεί σε πολυάριθμους τόμους μελετών, μεταξύ των οποίων του αρέσει να θυμάται τα "Ezra Pound rock driller", "Jünger that is courage". "Ευρωπαϊκό ιδεάριο", "Μελέτες για τον Φερνάντο Πεσσόα". Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στα αγγλικά, ρωσικά, ισπανικά, πορτογαλικά, τουρκικά, αζερικά και καζακικά. Είναι Senior fellow του think tank Γεωπολιτικών Σπουδών "Il Nodo di Gordio", και αρθρογραφεί στο ομώνυμο περιοδικό και στο Web Magazine. Για το Κέντρο Μελέτης "Vox Populi" έχει ήδη συνεργαστεί στους τόμους: "Αυτοκρατορίες της στέπας", "Πύλες της Ευρασίας", "Το στρατηγικό βάθος στη σκέψη του Αχμέτ Νταβούτογλου", "Περιπλανώμενοι μεταξύ δύο κόσμων", "Από το Bajkonur στα αστέρια. The Great Game in Space", "The Apostolic Church Albana" και, μαζί με τον Ermanno Visintainer συνέγραψαν το "The Eagle in the Sun", του οποίου δημοσιεύεται η ρωσική έκδοση. Ζει στη Ρώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου