Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Αβραάμ Ζεληλίδης: Χωρίς σοβαρά έργα εκατομμυρίων ευρώ, η Θεσσαλία θα πεθάνει οριστικά


Ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Αβράαμ Ζεληλίδης, μιλώντας σήμερα στον 98.4, υποστήριξε ότι χωρίς σοβαρά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, καθαρισμού και διευθέτησης των ποταμών και κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ για αυτά η Θεσσαλία ως κάμπος που ξέραμε θα πεθάνει. 
Εξηγεί τις αλόγιστες παρεμβάσεις και αυθαιρεσίες με την γεωλογική επίδραση που είχαν στη ροή για παράδειγμα του Πηνειού, εκφράζει αγωνία ότι η Κάρλα θα προκαλέσει νέο κύκλο πλημμυρών, ενώ αποκαλύπτει ποια έργα έπρεπε και δεν έγιναν, ποια πρέπει να γίνουν και κυρίως πως η ανθρώπινη παρέμβαση, η πολιτική επιλογή συγκάλυψης αυθαιρεσιών και η ανυπαρξία στρατηγικής, άλλαξε την μορφολογία στο Θεσσαλικό κάμπο και οδήγησε στη τεράστια καταστροφή. 
Ο κ. Ζεληλίδης, μίλησε μέσω επίσημων χαρτών, για τα επικίνδυνα σημεία σε Θεσσαλία αλλά και την Κρήτη. Όπως είπε στη Κρήτη, η μεγάλη ανησυχία είναι η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, βόρεια στα κεντρικά και δυτικά της πόλης και νότια ο κλάδος που αφορά παραποτάμιες περιοχές απόληξης στη Μεσσαρά που αν δεν προσεχτούν μπορεί να μετατρέψουν την περιοχή σε λίμνη όπως στους ιστορικούς χρόνους ήταν. 
Σύμφωνα με τους χάρτες που παρέθεσε: Στη Κρήτη με κίτρινο χρώμα είναι 3 περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάλυση τους. Ειδικά η λεκάνη της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που χωρίζεται σε δύο κλάδους, η νότια αποστραγγίζει στα Πιτσίδια με πολλές εκδοχές για την Μεσσαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου