Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Κωδικός "σώστε τον πρωθυπουργό" και όλοι εναντίον όλων στη ΝΔ


Ο Κ. Μητσοτάκης "πήρε πάνω του" τις αποζημιώσεις, ενώ οι βουλευτές δυσανασχετούν. Άρωμα ανασχηματισμού, στο στόχαστρο Κικίλιας, Δένδιας, Αγοραστός.

Βίκυ Σαμαρά


Με δεσμεύσεις για άμεση αποζημίωση των πληγέντων ανά χείρας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε χθες περιοδεία στη Θεσσαλία, που έχει κυριολεκτικά βουλιάξει από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.
Η στρατηγική του Μαξίμου άλλωστε, όπως και σε προηγούμενες αντίστοιχες κρίσεις, εστιάζει στην επικοινωνιακή “προστασία” του πρωθυπουργού. Και στο αφήγημα της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης, καθώς το αφήγημα του επιτελικού κράτους πλέον “μπάζει νερά”.
Το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι πάντως ιδιαίτερα βαρύ και μάλιστα βουλευτές έχουν ήδη αρχίσει τις δημόσιες δηλώσεις δυσαρέσκειας, ενώ στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να καρφώνουν ο ένας τον άλλο, με φόντο σενάρια ανασχηματισμού.
Πρώτα το Μαξίμου κάρφωσε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου τον (γαλάζιο) περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, κάνοντας λόγο για ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης όσον αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσαν χθες δηλώσεις του κ.Αγοραστού για αναβολή των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ ο κ.Αγοραστός είναι ένας εκ των περιφερειαρχών στους οποίους πόνταρε το κυβερνών κόμμα για τις πολιτικές εντυπώσεις στις περιφερειακές εκλογές. Πάντως στη ΝΔ δεν έχουν συζητήσει τέτοιο θέμα, τέτοια ώρα…
Δεύτερον, πολλή συζήτηση έγινε για το χρόνο εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις διάσωσης, με φόντο τις ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις Μαξίμου- Δένδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη άνωθεν προχθές το μήνυμα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, να επιστρέψει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου πραγματοποιούσε προγραμματισμένη επίσκεψη- ενδεχομένως και διότι το Μαξίμου ενοχλείται όσον τον βλέπει να λειτουργεί ακόμη οιωνεί ως υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Δένδιας επέστρεψε, παρότι υποτίθεται ότι το συντονισμό είχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, και σε δηλώσεις του έσπευσε να δηλώσει πως “ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων”. Το γεγονός όμως ότι επικαλέστηκε πως οι ΕΔ πρέπει να κληθούν να παρέχουν βοήθεια από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προκάλεσε νέα μουρμούρα, καθώς ερμηνεύθηκε ως “καρφί” για άλλο υπουργείο, ασχέτως εάν όντως τυπικά αυτό ισχύει.
Τρίτον, στο στόχαστρο πολλών στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, βρίσκεται έτσι κι αλλιώς εκ των πραγμάτων και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Στις πυρκαγιές το Μαξίμου είχε αποδεχθεί ότι ο κ. Κικίλιας είχε αναλάβει μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου ένα υπουργείο, που υποτίθεται ότι ήταν έτοιμο επιχειρησιακά. Σημειωτέον ότι ο κ. Κικίλιας πάντως δεν έχει “καρφώσει” τον προκάτοχο του, Χρήστο Στυλιανίδη, για τον οποίο υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στη ΝΔ.
Καθώς πάντως η κριτική και από τη γαλάζια βάση έφτανε πλέον στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης πέταξε χθες πάνω από τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, δήλωσε από την Καρδίτσα: “Δεν κρύφτηκα ποτέ, είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα” και στη συνέχεια μετά από σύσκεψη στο συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα, δήλωσε και ότι η χώρα έχει τις οικονομικές δυνατότητες να βοηθήσει τους πληγέντες, αλλά και ότι ο ίδιος έχει ήδη ζητήσει τη μέγιστη δυνατή στήριξη από την ΕΕ.
Ο πρώην επίτροπος, βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισήμανε πάντως χθες (Παραπολιτικά FM) ότι: “Όλο το αποθεματικό του Ταμείου Αλληλεγγύης δόθηκε πρόσφατα στην Σλοβενία με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει δυνατότητα για άμεση αντίδραση”. Εκτίμησε πάντως ότι: “Επειδή όμως θα χρειαστεί μια περίοδος 12 εβδομάδων θα φτάσουμε στον επόμενο προϋπολογισμό και η Ελλάδα θα είναι στις προτεραιότητες μετά τα όσα έχουν συμβεί εδώ.”
Εν τω μεταξύ, βουλευτές ήδη είχαν αρχίσει να διαφοροποιούνται από την κεντρική γραμμή περί πρωτοφανών φαινομένων που δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν παρά την προετοιμασία. Για παράδειγμα ο πρώην υπουργός, Θάνος Πλεύρης, είχε δηλώσει στο Attica πως “δεν πρέπει να ωραιοποιούμε καταστάσεις” και πως “εάν υπάρχουν αβελτηρίες και πράγματα που πρέπει να γίνουν παραπάνω ιδίως στο κομμάτι της πρόληψης – και η αίσθηση μου είναι ότι εκεί πρέπει να κάνουμε δουλειά – θα πρέπει να το εντοπίσουμε και να το αναγνωρίσουμε και να το προχωρήσουμε”.
Ενώ ο βουλευτής Β Πειραιά, Δημήτρης Μαρκόπουλος, παραδέχθηκε (Open) πως “δίνουμε κακή εικόνα στον κόσμο” και εξέφρασε την άποψη ότι “είναι αναγκαίο ένα restart για την κυβέρνηση”.
Σημειωτέον ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που έχει αναβληθεί υποτίθεται για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, είναι στην πραγματικότητα στον αέρα και οι τελικές αποφάσεις για το εάν θα πραγματοποιηθεί καν θα ληφθούν σήμερα, ανάλογα και με τον τραγικό απολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου