Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Σαλβαδόρ Αλιέντε, «παρών»! – Για να μην ξεχνάμε


Maurice Lemoine


Μια πραγματική φρενίτιδα! Το βράδυ της 4ης Σεπτεμβρίου 1964, στο Σαντιάγο της Χιλής, ο κόσμος αγκαλιάζεται στο δρόμο. Οι ζητωκραυγές κορυφώθηκαν: «Ζήτω ο πρόεδρος Φρέι! Ζήτω η χριστιανική δημοκρατία!» Ποιος είναι ο Eduardo Frei; Το αμερικανικό περιοδικό Look τον χαρακτήρισε πρόσφατα ως «τον πιο σημαντικό άνθρωπο της Λατινικής Αμερικής». Αυτός είναι αναμφίβολα ο λόγος για τον οποίο ο «ελεύθερος κόσμος» παρακολουθούσε με αγωνία τις εκλογές που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα για την προεδρία της Δημοκρατίας. Σε αυτή τη θεμελιωδώς δημοκρατική χώρα, [αν είχε κερδίσει ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού-Κομμουνιστικού Μετώπου Σαλβαδόρ Αλιέντε, στενός φίλος του Φιντέλ Κάστρο, η Χιλή θα μπορούσε να είχε γίνει μια δεύτερη Κούβα και, μέσω όσμωσης, ολόκληρη η Λατινική Αμερική θα μπορούσε να είχε επηρεαστεί [1]». Έτσι, ο «ελεύθερος κόσμος» μπορεί πλέον να αναπνεύσει με ανακούφιση. Και η χιλιανή αστική τάξη επίσης. Η Ουάσιγκτον ακόμη περισσότερο. Για να μην αναφέρουμε τη CIA, η οποία επένδυσε τρία εκατομμύρια δολάρια για να επηρεάσει την πορεία των εκλογών υπέρ του Frei [2]. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι καλοί Σαμαρείτες.
Για όποιον έχει ξεχάσει αυτή τη λεπτομέρεια, στις 29 Νοεμβρίου 1961, ο John Fitzgerald Kennedy (JFK) απέλυσε αιφνιδιαστικά τον Allen Dulles, τον επικεφαλής της CIA, μετά την πανωλεθρία στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα. Αντ’ αυτού, διόρισε τον John McCome. Τον Απρίλιο του 1965, ο McCome με τη σειρά του εγκατέλειψε την «Υπηρεσία» για να γίνει διευθυντής μιας άλλης αμερικανικής πολυεθνικής: της International Telephone and Telegraph Corporation (ITT). Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη αμερικανική επένδυση στη Χιλή μετά το χαλκό.


Να θυμίσουμε επίσης ότι από την αρχή της Συμμαχίας για την Πρόοδο, που εγκαινιάστηκε το 1961 από τον JFK, μέχρι το 1973, η «Υπηρεσία» εξουσιοδοτήθηκε να δαπανήσει περισσότερα από 12 εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της χριστιανοδημοκρατίας έναντι του αριστερού συνασπισμού, του οποίου ηγείτο παραδοσιακά ο σοσιαλιστής Σαλβαδόρ Αλιέντε. Παρεμπιπτόντως, το 1970, διαισθανόμενη τον κίνδυνο, η ITT προσέφερε 1 εκατομμύριο δολάρια στην ίδια τη CIA για να αποτρέψει την ανάδειξη του Αλιέντε σε πρόεδρο της χώρας. Καθώς κάθε άλλο παρά τσιγκούνα είναι όταν διακυβεύονται τα συμφέροντά της, η ITT είχε προηγουμένως καταβάλει περίπου 400.000 δολάρια για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικάνου Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου 1968. Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου