Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Πρωτοφανή...

Τάσος Παππάς

Ποια είναι η λέξη που αγαπούν και χρησιμοποιούν με μεγάλη συχνότητα ο πρωθυπουργός και οι υφιστάμενοί του; Μην πάει το μυαλό σας στη λέξη αυτοκριτική. Αυτή έχει εξοριστεί από το λεξιλόγιό τους. 
Πρόκειται για τη λέξη πρωτοφανής. Εχουμε και... λέμε: Πρωτοφανής κλιματική κρίση. Την ανακάλυψαν τώρα που κυβερνούν, γιατί όταν ήταν στην αντιπολίτευση χλεύαζαν τους πολιτικούς αντιπάλους τους και τους κατηγορούσαν επειδή την επικαλούνταν κι αυτοί.
Πρωτοφανείς βροχοπτώσεις. Αυτές ευθύνονται για τις καταστροφές που έφερε ο «Ιανός» στη Θεσσαλία πριν από τρία χρόνια. Πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες με έναν αέρα που πρώτη φορά είδαμε στην Ελλάδα. 
Αυτός ευθύνεται για τις μεγάλες ζημιές στην Εύβοια. Αυτός ευθύνεται για τις καταστροφές στη Ρόδο και στον Εβρο. Αυτός ευθύνεται για το κάψιμο του 50% του δάσους της Δαδιάς, το οποίο φέτος υποτίθεται πως θα προστατεύαμε, αφού είχαμε πάρει το μάθημά μας από την περσινή πυρκαγιά. Αυτός ευθύνεται για την Πάρνηθα και όπου αλλού οι φωτιές ξέφυγαν από κάθε έλεγχο.
Πρωτοφανείς τώρα και οι ποσότητες του νερού που έπεσαν στη Θεσσαλία και τη μετέτρεψαν σε λίμνη σκοτώνοντας ανθρώπους και εξαφανίζοντας από τον χάρτη χωριά, περιουσίες, επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Κι όμως ήμασταν έτοιμοι. Ετσι διατυμπάνιζαν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του. 
Ο «Ιανός» μάς είχε δείξει τι έπρεπε να κάνουμε για να μην υποστούμε τα ίδια και χειρότερα. Πρωτοφανείς και οι κακοδαιμονίες που κληρονόμησε τούτη η κυβέρνηση απ’ όλες τις προηγούμενες. Τις οποίες όμως δεν άγγιξε τα τέσσερα χρόνια που έκανε κουμάντο. Να περιμένουμε να το πράξει στη δεύτερη τετραετία της; Αυτό κι αν είναι πρωτοφανής αισιοδοξία, στα όρια του μεταφυσικού.
Κάπου εδώ τελειώνει ο κατάλογος των «πρωτοφανών» που λειτουργούν σαν άλλοθι για την κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη λέξη όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από την ανάποδη. Για παράδειγμα: Δεν είναι πρωτοφανής η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις προκλήσεις; Είχε ενημερωθεί εγκαίρως από τους επιστήμονες για την έκταση και την ένταση του φαινομένου. Τα ζώα μου αργά. Είχε προειδοποιηθεί εγκαίρως από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον κίνδυνο να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία. Αδιαφόρησε.
Δεν είναι πρωτοφανής και εγκληματική η καθυστέρηση σ’ ό,τι αφορά την εμπλοκή του στρατού; Δεν είναι πρωτοφανές να απειλούνται υψηλής σημασίας στρατιωτικές εγκαταστάσεις; Δεν είναι πρωτοφανής η κατάσταση ασυνεννοησίας που επικράτησε τις πρώτες μέρες μεταξύ των υπουργών που είχαν την ευθύνη; Ο ένας τα έριχνε στον άλλο και όλοι μαζί στην κακή μας μοίρα. 
Δεν είναι πρωτοφανές να χρεώνει η κυβέρνηση στην περιφέρεια και η περιφέρεια στην κυβέρνηση (στην ίδια πολιτική οικογένεια είναι) την απουσία σοβαρών αντιπλημμυρικών έργων; Δεν είναι πρωτοφανές να μην έχει γίνει κανένας έλεγχος για την ποιότητα των έργων και για το πού πήγαν τα χρήματα;
Δεν είναι πρωτοφανής, πιθανότατα και ύποπτη, η κατάρρευση σχεδόν όλων των υποδομών, μερικές εκ των οποίων κατασκευάστηκαν προσφάτως; Δεν είναι πρωτοφανής κυνισμός από την πλευρά των κυβερνητικών παραγόντων να ζητούν από την αντιπολίτευση να μην εκμεταλλεύεται την περίσταση για να επιτεθεί στην κυβέρνηση, δηλαδή να την καλούν να μην κάνει ό,τι έκανε η Δεξιά όταν ήταν στην αντιπολίτευση με τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα και τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι;
Δεν είναι πρωτοφανής αλαζονεία να παραπέμπουν κάθε τρεις και λίγο στο εκλογικό αποτέλεσμα για να αποστομώσουν όσους και όσες τολμούν να ψελλίσουν κάτι επικριτικό για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό; Σε τελική ανάλυση, δεν είναι πρωτοφανές που η χώρα διοικείται από ένα ασκέρι το οποίο μεγαλουργεί κυρίως στο πλιάτσικο;...

Ανάγωγα
Και καλά, τους υπουργούς που θεωρεί υπεύθυνους για το φιάσκο μπορεί να τους αλλάξει ο πρωθυπουργός και να βάλει στη θέση τους άλλους… επιτυχημένους. Με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας τι θα κάνει; Θα αποσύρει την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας; Για να δούμε τι θα σκαρφιστεί το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου που είναι μανούλα στην κατασκευή αποδιοπομπαίων τράγων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου