Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Γενικό Λύκειο Καρέα 'Λαέ Μη Σφιξεις Άλλο Το Ζωνάρι'


Το καλοκαίρι του 1973 -κατά την περίοδο της χούντας- ανέβηκε στο Θέατρο Αθήναιον "Το μεγάλο μας τσίρκο". Ένα αλληγορικό έργο που διηγείται την ιστορία και τις ταλαιπωρίες του ελληνικού λαού από τον ερχομό του Όθωνα το 1833 μέχρι την Κατοχή (στη δεύτερη παράσταση έφτανε μέχρι και την εξέγερση του Πολυτεχνείου).
Σκοπός ήταν -μέσα από την ιστορική αναδρομή- να παραπλανηθεί η λογοκρισία της Χούντας αλλά και να περάσουν μηνύματα αφύπνισης στον ελληνικό λαό.
Συνθήματα όπως «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και «ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ -- ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ» , γνωστά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, είχαν πρωτοεμφανιστεί σ' αυτή την παράσταση. Η Τζένη Καρέζη πέρασε ένα μήνα στα κρατητήρια της Ασφάλειας με αποτέλεσμα να διακοπούν οι παραστάσεις από τα μέσα Οκτωβρίου ως τα μέσα Νοεμβρίου του 1973 και να ξαναρχίσουν μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, με παρουσία αστυνομικών. Ο Καζάκος επίσης, φυλακίστηκε. Ερμηνευτής, συνθέτης και μουσικοί δέχονταν σχεδόν καθημερινά τις «επισκέψεις» των οργάνων της χούντας... Πήραμε ένα ηχητικό απόσπασμα από την παράσταση και προσπαθήσαμε να το συσχετίσουμε με το "σήμερα"...
Συγγραφέας: Ιάκωβος Καμπανέλλης Σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος Σκηνικά: Ευγένιος Σπαθάρης Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος Ηθοποιοί: (αλφαβητικά): Κώστας Καζάκος, Χρήστος Καλαβρούζος, Τζένη Καρέζη, Νίκος Κούρος, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Νίκος Ξυλούρης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Τίμος Περλέγκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου